Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καμπανάκι παιδιάτρων για το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β

Μεγάλη ανησυχία για την μηνιγγίτιδα Β επικρατεί στους ιατρικούς κύκλους, με αφορμή την 5χρονη από το Καματερό που προσβλήθηκε από τη νόσο και υποβλήθηκε σε
μερικό ακρωτηριασμού του αριστερού της πέλματος.
Οι παιδίατροι επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και να αποζημιώνεται, έστω για τα παιδιά κάτω του ενός έτους, γιατί παρόλο που τα κρούσματα θεωρούνται λίγα (περίπου 60 κρούσματα ετησίως), μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως βαριές αναπηρίες.
«Το 8-10% των κρουσμάτων αποβιώνουν. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, αλλά εάν ήταν παιδί κάποιου υπουργού τι θα έλεγαν; Ακόμη και ένα παιδί να πεθαίνει είναι πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι λόγοι που το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν αποζημιώνεται είναι καθαρά οικονομικοί. «Εάν όντως το υπουργείο Υγείας έχει εξαντλήσει όλους τους τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου, τότε πάμε πάσο. Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι».
Οι γιατροί συνιστούν να γίνεται το εμβόλιο σε παιδιά κάτω του ενός έτους, καθώς είναι πιο επιρρεπή στη νόσο. Πρόκειται για τρεις δόσεις και μία επαναληπτική, αξίας περίπου 105 ευρώ η καθεμία.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια από τον ΕΟΦ, ωστόσο δεν κρίθηκε σκόπιμο να εισαχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται σε ανακοίνωσή του ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και «για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές». Ωστόσο, αναφέρει ότι στη χώρα μας η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή, ενώ αναφέρει και ως επιχείρημα ότι «σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β». Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντίστοιχοι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στη Μ. Βρετανία, καθώς επίσης και στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας.
Οπως προέκυψε από μελέτη που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο υπό την επιστημονική ευθύνη του επ. καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Παν/μίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας GlaxoSmithKline, οι γονείς σε ποσοστό 88,5% αναγνωρίζουν τις άσχημες επιπτώσεις της νόσου. Ωστόσο, μόλις τρεις στους δέκα έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β, με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του. Οι εννέα στους δέκα παιδιάτρους, πάντως, συστήνουν στους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.
Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής επαφής (φιλί, βήχας). Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μερίδιο του γενικού πληθυσμού μπορεί να είναι φορείς και να εκδηλώσουν τη νόσο ακόμη και έπειτα από έξι μήνες. Για αυτό όταν εκδηλώνεται κάποιο κρούσμα κρίνεται σκόπιμος ο εμβολιασμός του περίγυρου. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, ότι στην περίπτωση θανάτου από την ασθένεια πέρυσι τον Απρίλιο δύο βρεφών στο Ζεφύρι, ναι μεν εφαρμόστηκαν από την Πολιτεία μέτρα χημειοπροφύλαξης, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί.





ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@etypos.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια