Τα λείψανα Αγίας αναζητά ο εισαγγελέας

Τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, που συνδέονται με τη δράση σπείρας Ρουμάνων, τα μέλη της οποίας καταδικάστηκαν πρόσφατα για την κλοπή λειψάνων της Αγίας Αναστασίας της
Φαρμακολύτριας από μοναστήρι που βρίσκεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν οι πράξεις της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 
Η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται λίγες μέρες μετά την καταδίκη έξι υπηκόων Ρουμανίας που κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κλοπών από ιερούς ναούς της Βορείου Ελλάδος. Ανάμεσα στους ναούς - «στόχους» της σπείρας ήταν το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, απ' όπου αφαίρεσαν, τον Απρίλιο του 2012, τα λείψανα της Αγίας, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται και έκτοτε το μοναστήρι είναι βυθισμένο στο πένθος. Το δικαστήριο, προ ημερών επέβαλε στους κατηγορούμενους ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα δέκα έτη. 
Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν μοναχοί και ιερείς που απηύθυναν έκκληση για την επιστροφή των ιερών λειψάνων, επισημαίνοντας την ανεκτίμητη, από θρησκευτική άποψη, αξία τους. Ωστοσο, η προσπάθεια του δικαστηρίου να αποσπάσει από τους κατηγορούμενους κάποια πληροφορία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις διωκτικές Αρχές προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των ιερών λειψάνων δεν απέδωσε...
Ένας εκ των κατηγορουμένων σε σχετική ερώτηση από έδρας απάντησε ότι «τα πετάξαμε στα σκουπίδια», ενώ συγκατηγορούμενός του είπε ότι «τα στείλαμε με λεωφορεία στο εξωτερικό», δίχως όμως να αποκαλύψει τον τελικό προορισμό. Ρασοφόροι που παρέστησαν στα δικαστήρια διατύπωσαν την άποψη ότι πουλήθηκαν έναντι αδρής αμοιβής σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, όπου -σύμφωνα με τους ίδιους- υπάρχει τάση, άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, να αγοράζουν λείψανα αγίων.

efsyn.gr