Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γονείς Πειραιά κατά Χρυσής Αυγής για στοχοποίηση προσφυγόπουλων

Τη στάση της Χρυσής Αυγής στο θέμα που δημιουργήθηκε με την κατασκευή κέντρου φιλοξενίας 30 ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων καταγγέλλει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της Ε' δημοτικής
κοινότητας Πειραιά. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «στοχοποίηση» 30 προσφυγόπουλων ως φταίχτες όλων των δεινών, για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι κατασκευάζεται «hot-spot 300 μεταναστών σε κατοικημένη περιοχή» και κυρίως για συλλογή σε λευκές σελίδες υπογραφών γονέων μαθητών σχολείου της περιοχής.

Οι γονείς θυμίζουν αφενός την προέλευση αρκετών από το προσφυγικό κύμα που επήλθε μετά την πτώση του μετώπου στη Μικρά Ασία το 1922 αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη των Πειραιωτών στους χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά τον περασμένο χειμώνα.

Στην ανακοίνωσή τους καλωσορίζουν τα παιδιά στην περιοχή με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, «εφόσον δεν βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος και αν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να γίνει ασφαλές το πρώην 4ο Γυμνάσιο Πειραιά (είχε χαρακτηριστεί "κίτρινο" στον σεισμό του 1999)».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη φημολογούμενη ενοικίαση του πρώην 4ου Γυμνασίου Πειραιά επί της οδού Σπάρτης από την ΜΚΟ Praksis για να στεγαστούν έως 30 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, ως Ένωση Γονέων θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Με θλίψη παρακολουθούμε ανήλικα προσφυγόπουλα να στοχοποιούνται ως φταίχτης των δεινών μας από κατοίκους της περιοχής που παρασύρονται από την επιχειρηματολογία των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, η οποία άδραξε την ευκαιρία να εμφανιστεί και να σπείρει ψευδείς ειδήσεις περί "hot-spot 300 μεταναστών σε κατοικημένη περιοχή".

Θεωρούμε ύποπτη και ύπουλη τη συλλογή υπογραφών γονέων σε λευκές σελίδες, όπως έγινε σε σχολείο της γειτονιάς μας.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν στη χώρα μας για τουρισμό και αναψυχή. Βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, που ξεκίνησαν και συνεχίζουν ισχυρά οικονομικά κράτη, με στόχο να εκμεταλλευτούν τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για ανθρώπους κατατρεγμένους, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, χάνοντας οικογένεια, σπίτι και πατρίδα. Στην Ευρώπη βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο -τουλάχιστον με ασφάλεια- μέλλον και προκειμένου να φτάσουν εκεί, ρισκάρουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Οι περιοχές του Πειραιά σήκωσαν το βάρος χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922, αλλά και χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν σε όλο τον κόσμο τις δεκαετίες του '50 και του '60, αναζητώντας και εκείνοι ένα καλύτερο μέλλον.

Το προηγούμενο διάστημα δείξαμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά, με πραγματικά συγκινητική ανταπόκριση όλων σας στο κάλεσμα της Ένωσής μας για συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων.

Η Ένωσή μας, ταυτόχρονα με την εκδήλωση της πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, διεκδικεί άμεσα μέτρα για τα ζητήματα φιλοξενίας και εκπαίδευσης των ανήλικων προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας. Πυρήνας της πρότασής μας είναι η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης και αξιοποίησης δημόσιων δομών για τη φροντίδα, την υγειονομική περίθαλψη, τον εμβολιασμό, την εκπαίδευση, τη σίτιση, τη μεταφορά, τη διερμηνεία και τη νομική αρωγή των ανήλικων προσφύγων. Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα.

Η ευθύνη για την οργάνωση των δραστηριοτήτων αυτών ανήκει στα εμπλεκόμενα υπουργεία, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και τους συλλόγους διδασκόντων και όχι στις διάφορες ΜΚΟ, που με το αζημίωτο, εισπράττοντας πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ και άλλους οργανισμούς, αλωνίζουν εκμεταλλευόμενες την κρατική απουσία.

Άμεση ευθύνη και φροντίδα των αρμόδιων υπηρεσιών θα πρέπει να είναι η επανασύνδεση των παιδιών αυτών με τους γονείς τους ή με άλλα συγγενικά τους πρόσωπα. Στις περιπτώσεις, που αυτό δεν είναι εφικτό, τα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε κατάλληλους, και με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, χώρους. Παρά την αντίθεσή μας με τη δράση των ΜΚΟ, δεν θα τα βάλουμε με παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη από μια ολόπλευρη φροντίδα. Συνεπώς, εφόσον δεν βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος κι αν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να γίνει ασφαλές το πρώην 4ο Γυμνάσιο Πειραιά (είχε χαρακτηριστεί "κίτρινο" στο σεισμό του 1999), οφείλουμε να υποδεχτούμε τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Σαν Ένωση Γονέων του Ε' Διαμερίσματος Πειραιά, καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής μας να καλωσορίσουν και να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα. Να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δημιουργούν πόλεμους με θύματα τους λαούς.

Καταγγέλλουμε τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής που προσπάθησαν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριό τους μέσα στα σχολεία μας. Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια