Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες δραπέτευσαν από τον εφιάλτη

Τα νέα κέντρα των προσφύγων θα γίνουν τόσο στη Χίο όσο και στη Σάμο, διεμήνυσε ο Γ. Μουζάλας και κατηγόρησε τους τοπικούς φορείς για στείρα άρνηση
Ως απόδραση από τον εφιάλτη του καθεστώτος Ερντογάν περιέγραψαν πέντε Τούρκοι πολίτες το πέρασμά τους με φουσκωτό σκάφος από τον Τσεσμέ στη Χίο μαζί με τα
τρία ανήλικα παιδιά τους το απόγευμα της Κυριακής.

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Χίου, όπου οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι προκειμένου να δικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα, δήλωσαν πως είναι πολιτικά διωκόμενοι γιατί θεωρούνται γκιουλενιστές και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να πληρώσουν διακινητές και να περάσουν κρυφά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες, έναν άνδρα, χωρίς συγγενική σχέση μεταξύ τους, και τρία ανήλικα παιδιά που ανήκουν σε δύο από τις γυναίκες. Ολοι οι ενήλικες είπαν πως είναι δημόσιοι υπάλληλοι που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είτε απολύθηκαν είτε εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις δουλειές τους γιατί θεωρήθηκαν οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι κατηγορούμενοι, φανερά ταραγμένοι κα με τρεμάμενη φωνή, είπαν στο δικαστήριο πως δέχονταν συνεχείς ελέγχους από την αστυνομία, ακόμη και τηλεφωνικές απειλές για τη ζωή τους. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ακόμη και η κατάθεση ενός ποσού σε τράπεζα θεωρήθηκε ενοχοποιητική καθώς έγινε σε τράπεζα που ελέγχουν οι γκιουλενιστές.

Οι Τούρκοι πολίτες είπαν πως πλήρωσαν 1.000 ευρώ σε διακινητές για να τους μεταφέρουν από τον Τσεσμέ στη Χίο. Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου γιατί επέλεξαν αυτόν τον τρόπο και δεν ήρθαν από τη νόμιμη οδό μέσω κάποιου δρομολογίου, υποστήριξαν πως δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα καθώς απαιτείται άδεια ακόμη και για να περάσει κάποιος για ένα Σαββατοκύριακο.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε ενήλικες Τούρκους σε φυλάκιση 20 ημερών με αναστολή ενός έτους και στη συνέχεια το λιμεναρχείο τούς παρέπεμψε στην αστυνομία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία κατάθεσης αιτήματος για την παροχή πολιτικού ασύλου.

Στη διάρκεια της δίκης τα τρία παιδιά -ηλικίας κάτω των 8 ετών- βγήκαν εκτός αίθουσας με εντολή του δικαστηρίου και μια λιμενικός ανέλαβε να τα προσέχει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μέτωπο Μουζάλα
Τα νέα κέντρα προσφύγων στα νησιά θα δημιουργηθούν, παρά τις αντιδράσεις, διεμήνυσε χθες ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ανοίγει... μέτωπο με τοπικούς φορείς στη Χίο και στη Σάμο, κατηγορώντας τους για στείρα άρνηση και στάση που αφήνει χώρο δράσης σε ακροδεξιές απόψεις.

Την ίδια ώρα στη Σάμο οι κάτοικοι συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η δημοτική αρχή με βασικό αίτημα την αποσυμφόρηση του νησιού, ενώ στη Χίο, με νωπές τις μνήμες από τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, το ραντεβού δίνεται σήμερα στο ειρηνοδικείο, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα της Μητρόπολης κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης για τους παραβατικούς.

«Δεν χαρίζουμε κανέναν κάτοικο της Χίου και της Σάμου στη Χρυσή Αυγή και στην ακροδεξιά. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι σ’ αυτήν τη φάση η άποψη «διώξτε τους από το νησί» είναι μια ακραία άποψη, η οποία κάνει κακό στην πατρίδα μας» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1 και κατηγόρησε τους τοπικούς άρχοντες στα δυο νησιά πως αποκρύπτουν από τους δημότες τους ότι αν φύγουν οι πρόσφυγες η συμφωνία της ΕΕ θα καταρρεύσει και οι ροές θα επανέλθουν στα επίπεδα των 2.000 ως 4.000 ατόμων καθημερινά.

Μάλιστα, άφησε υπόνοιες ακόμα και για πιθανή υποκίνηση των αντιδράσεων από κάποιους που θα είχαν συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. «Ενώ οι νησιώτες ταλαιπωρήθηκαν και τους έχει αναγνωριστεί αυτό, κάποιοι πλούτισαν. Αν επανέλθουν οι παλιές ροές θα είναι προς το συμφέρον τους» παρατήρησε και διερωτήθηκε «μήπως και αυτοί εμπλέκονται σ’ αυτό το στείρο όχι απέναντι στην προσπάθεια να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια