Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μουζάλας: Διάλυση των μεγάλων κέντρων προσφύγων ως τον Ιανουάριο- Λάθος η ερώτηση περί ασφαλούς Τουρκίας

Μέχρι τον Ιανουάριο διαλύονται τα μεγάλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και σταδιακά από τα μικρότερα κέντρα θα ακολουθήσει η στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας Στο Κόκκινο.

Οσον αφορά το αν η Τουρκία είναι ή παραμένει ασφαλής χώρα, μετά και τις συλλήψεις των ηγετών του φιλοκουρδικού HDP, ο κ. Μουζάλας, την χαρακτήρισε, έυγλωτα, ως ¨λάθος ερώτηση».  «Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι είναι ή δεν είναι, καθώς αυτό παραβαίνει τις αρχές του ασύλου, που η Ελλάδα εφαρμόζει με προσήλωση. Αυτό που επιβάλλουν αυτές είναι η κάθε εξέταση να γίνεται προσωπικά, ad hoc, δηλαδή «η Τουρκία ή η Γαλλία, μπορεί να είναι ασφαλής για τον Χασάν αλλά όχι για την κ. Λουπάκη», σημείωσε.

Η διαδικασία ασύλου λέει επίσης ότι η εξέταση γίνεται από ανεξάρτητες επιτροπές και το να κάνει κανείς μία τέτοια γενίκευση παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, είπε ο κ. Μουζάλας. Παρά το bullying που έχει υποστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της «ασφαλούς» Τουρκίας, εφαρμόζει τη συμφωνία με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης.

Τον Ιανουάριο να έχουν διαλυθεί τα μεγάλα κέντρα

Ήδη, διαλύθηκε η Ειδομένη, «με τον πιο απαλό τρόπο… φτιάξαμε άλλα καμπ, όχι πάντα καλά αλλά σίγουρα καλύτερα», όπου βρίσκονται πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες, τα παιδιά πάνε πλέον σχολείο, οι άνθρωποι καταγράφονται μεθοδικά.

Μέχρι τον Ιανουάριο, στόχος είναι να έχουν διαλυθεί τα μεγάλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και να λειτουργούν τα μικρότερα, ενώ παράλληλα να προχωρήσει το πρόγραμμα χρήσης διαμερισμάτων, για τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών, συνέχισε ο υπουργός, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και τρίτη φάση.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε επίσης στις δυσμενείς επιπτώσεις από το προσφυγικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στην προστασία των δικαιωμάτων και των προσφύγων/μεταναστών και των κατοίκων της Ελλάδας.

Οι 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, αντιστοιχούν με πάνω από μισό εκατ. ανθρώπους για τη Γερμανία ή σχεδόν τον ίδιο αριθμό για την Ιταλία, αναλογικά με τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν εισόδημα, υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση πέτυχε και εφάρμοσε μία βασική αρχή, που προστάτευσε ως κόρη οφθαλμού, την ισορροπία αυτή στα δικαιώματα. Οταν το ένα παραβιάζει το άλλο προκαλούνται προβλήματα, όπως η έκρηξη ακροδεξιών απόψεων. «Εάν δεν είχαμε εκκενώσει τη Βικτώρια, το Πεδίο του Άρεως, την Ειδομένη, θα είχαμε τις αντιδράσεις όχι μόνο των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και των κατοίκων», όπως είπε. «Πρέπει να δεχθούμε το δικαίωμα του ανθρώπου να φοβάται … η κυβέρνηση οφείλει με πρακτικούς τρόπους να καθησυχάσει αυτούς τους φυσικούς φόβους».

«Θα φύγω βετεράνος με σοβαρά προβλήματα»

Ο κ. Μουζάλας έκλεισε την συνέντευξη με μία προσωπική εξομολόγηση, όπως είπε, σχολιάζοντας την εμπλοκή της Τέχνης στον σχολιασμό της κρίσης του προσφυγικού.

«Νομίζω ότι όταν τελειώσει θα είμαι βετεράνος … με πολύ έντονα προβλήματα», είπε ο υπουργός. Το προσφυγικό και η μετανάστευση σε αυτά τα μεγέθη πάντα συνδέονται με θανάτους, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «το νεκρό πρόσφυγα τον αγαπάς εύκολα … το θέμα είναι πώς θα αγαπήσουμε τους ζωντανούς».

Πολλές φορές αυτά που βλέπουμε «είναι ψεύτικα», είπε ο κ. Μουζάλας, παρά το γεγονός ότι επί χρόνια ασχολείται με τα γράμματα και τις τέχνες και θεωρεί τον εαυτό του συναισθηματικό άνθρωπο.

Πάνω σε αυτά παράγεται Τέχνη, εκθέσεις, θέατρα, αλλά στην πραγματικότητα οι νεκροί, οι βιασμοί, τα εγκλήματα από την Ειδομένη ως τη Γερμανία είναι τετραπλάσια σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο, απλώς εκεί υπάρχει το «πλεονέκτημα» του φωτογράφου, που καταγράφει τις εικόνες.

Θα πρέπει να μην θολώνουμε την εικόνα εάν θέλουμε να το «λύσουμε» αυτό το πρόβλημα, να έχουμε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση γιατί ουσιαστικά πρέπει να το διαχειριστούμε, δεν θα το λύσουμε, όπως είπε ο κ. Μουζάλας. «Είχα πει στη Βουλή ότι «κουτσά-στραβά τα καταφέραμε» και υπήρξαν αντιδράσεις αλλά αυτή η αντίφαση είναι η αλήθεια … όποιος θεωρεί ότι μπορεί να «λύσει» το προσφυγικό μπερδεύει το μπόι του με τον ίσκιο του», κατέληξε.


presspublica.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια