Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Απορροφητήρας" επεισοδίων τα Εξάρχεια

Η περιοχή των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε «απορροφητήρα»  καταστροφών της Αθήνας. Αποτελεί πλέον τον τόπο εκτόνωσης των συγκρουσιακών τάσεων. 


Έχει καταστεί μία «φυσιολογική» και συνηθισμένη εξέλιξη κάθε αστυνομικού σχεδιασμού, που αποσκοπεί στην απομόνωση των επεισοδίων στην συγκεκριμένη περιοχή. Κάθε φορά οι αστυνομικές δυνάμεις μοιάζει να «καθοδηγούν» τις ομάδες των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια και στο Πολυτεχνείο, σαν ένα… προσυμφωνημένο ραντεβού σε ένα ιδιότυπο κλουβί μεικτών πολεμικών τεχνών! Το δόγμα, «είναι προτιμότερο να καταστρέφουν τα κατεστραμμένα από το να διαλύουν επιχειρήσεις και υποδομές άλλων κεντρικών περιοχών της Αθήνας» έχει κυριαρχήσει στη σκέψη των επικεφαλής αξιωματικών της αστυνομίας.

Χθες δεν χρειάστηκε καν αυτή η «καθοδήγηση», περίπου 70-80 νεαροί βρίσκονταν ήδη στην περιοχή, είχαν κάνει κατάληψη τουκτιρίου Γκίνη από το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο αποτέλεσε ορμητήριο και την αποθήκη των πολεμοφοδίων. Περίμεναν απλά το σφύριγμα έναρξης των εχθροπραξιών. Αυτή η κατάληψη έμοιαζε «βολική» για την υλοποίηση του συνηθισμένου αστυνομικού σχεδιασμού, καθώς δεν υπήρχε καμία αντίδραση για την λήξη της. Το μοναδικό μέλημα και ο  προβληματισμός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ήταν αυτή η ομάδα να μην ενισχυθεί αριθμητικά όπως φαινόταν στα αλλεπάλληλα καλέσματα των αντιεξουσιαστών στο διαδίκτυο. Πράγματι περίπου 150 άτομα κινήθηκαν από την Πλ. Εξαρχείων προς το Πολυτεχνείο, όπως και ένα μέρος των περίπου700 αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περιβάλλει το πανεπιστημιακό ίδρυμα αποκρούοντας αυτές τις προσπάθειες προσέγγισης των ατόμων, που θα μεγέθυναν την ισχύ και την διάρκεια των επιθέσεων.
Οι νεαροί λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησαν τις ρίψεις αντικειμένων και βομβών μολότοφ, ακόμη και από ταράτσες κτιρίων στην οδό Στουρνάρη. Έκαψαν ανενόχλητοι την Ελληνική σημαία, χωρίς να καταγραφεί ούτε μία κίνηση αποτροπής από τις αστυνομικές δυνάμεις «έτσι για τα μάτια του κόσμου». Τα επεισόδια συνεχίζονταν σποραδικά έως τα μεσάνυχτα. Μετά την κατακραυγή των ΜΜΕ για την ανυπαρξία συλλήψεων και προσαγωγών (είχαν γίνει μόλις δύο έως τις 21:00), τα μεσάνυχτα, οι συλλήψεις έγιναν 13 και 5 οι προσαγωγές, ενώ η οδός Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία στη 01:45.
Η περιοχή θυμίζει «νταμάρι» και το προαύλιο του Πολυτεχνείου μια καιόμενη χωματερή.  
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ξεκίνησε και το «γαϊτανάκι» μετάθεσης της… αναποφασιστικότητας επέμβασης στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ανάμεσα σε εισαγγελικές, αστυνομικές και πρυτανικές αρχές.
Η αστυνομική ηγεσία βρισκόταν σε μία διαρκή αλλά και ανούσια επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα και τον πρύτανη του Ιδρύματος,  για το ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ, με την απόφαση να μεταφέρεται ως «σκυτάλη» από τον έναν στον άλλο.
Στις 19:50 το βράδυ της Πέμπτης, έφθασε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έγγραφο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, με το οποίο ζητούσε ενημέρωση από την αστυνομία για την κατάσταση που επικρατούσε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Στον δικαστικό λειτουργό είχε απευθυνθεί ο πρύτανης, και τον ενημέρωσε για τις αναφορές που είχε στα χέρια του από τους φύλακες σχετικά με την ύπαρξη άγνωστων ατόμων στο Ίδρυμα, χωρίς να γίνεται λόγος για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων στο εσωτερικό του, που θα δικαιολογούσε απόφαση επέμβασης. Και οι αστυνομικές δυνάμεις, δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν τι συνέβαινε εντός του Ιδρύματος. Συνεπώς εφόσον ούτε ο πρύτανης ούτε οι αστυνομικές Αρχές διαπίστωσαν κακουργηματικές πράξεις η επέμβαση δεν αποφασίστηκε.
Στα παραλειπόμενα την χθεσινής ημέρας, στις 13:00 νεαροί επιτέθηκαν σε βανάκι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών στην οδό Ζαΐμη, το οποίο μετέφερε κράνη, ασπίδες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι τρεις αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα απεγκλωβίστηκαν χάρη στην επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι ασπίδες και τα κράνη κρεμάστηκαν σε άγαλμα της πλατείας Εξαρχείων ως «λάφυρα».
Κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία κουκουλοφόροι φώναζαν προς τους αστυνομικούς το σύνθημα «αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, ριπές από καλάσνικοφ να βάλετε μυαλό». Ανησυχία προκάλεσε και η μεγάλη συμμετοχή ΕλλήνωνΑλβανών και Ρώσων, ηλικίας κάτω των 20 ετών, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις ύβρεις και στις χειρονομίες (σχημάτιζαν με τα χέρια πιστόλι) σε βάρος τους.




thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια