Οι επτά πιο «ευφάνταστες» δολοφονικές απόπειρες κατά του Κάστρο


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι κουβανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταγεγραμμένες 600 απόπειρες εναντίον του ηγέτη της επανάστασης. Ο συνεργάτης και επικεφαλής της ασφάλειας του Κάστρο Fabian Escalante, ισχυρίζεται ότι ήταν 638. Έγραψε μάλιστα και βιβλίο για τις προσπάθειες «εξολόθρευσης» του Κουβανού, το «638 τρόποι να σκοτώσετε τον Κάστρο».
Ορισμένες από αυτές «ενορχηστρώθηκαν», όπως αναφέρει ο Escalante, από την αμερικανική CIA. Και ενώ ορισμένες από τις σχεδιαζόμενες απόπειρες ήταν αυτό που θα περίμενε κάποιος, δηλαδή ελεύθεροι σκοπευτές ή εκρηκτικά, άλλες ήταν ιδιαίτερα… ευφάνταστες. Οι περισσότερες όμως δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Οι 7 περίεργες απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο, σύμφωνα με τον Escalante 
1.  Δια χειρός… φαμ φατάλ: Η Μαρίτα Λόρενζ ήταν μία από τις δεκάδες ερωμένες του Φιντέλ Κάστρο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η CIA φέρεται να πλησίασε τη γυναίκα και να την ανάγκασε να του δώσει να φάει κάψουλες με δηλητήριο. Κατάφερε να βάλει τις κάψουλες στην κρεβατοκάμαρά του, κρυμμένες μέσα στην κρέμα προσώπου της. Τα χάπια διαλύθηκαν μέσα στη λοσιόν και έτσι φοβήθηκε. O Kάστρο, όμως, κατάλαβε με κάποιον τρόπο το σχέδιο και της προσέφερε το όπλο του. «Δεν μπορώ να το κάνω Φιντέλ» φέρεται να του απάντησε…
2.   Με μια… στολή κατάδυσης: Το 1975, επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου δήλωνε ότι είχε «βάσιμες πληροφορίες» για σχέδιο δολοφονίας του Κάστρο. Στόχος ήταν να δοθεί στον Κάστρο μια στολή κατάδυσης, «βουτηγμένη» σε βακτηρίδια και θανατηφόρους ιούς. Το 1975 το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε επειδή ο δικηγόρος Τζέιμς Ντόναβαν, που θα έδινε στον Κάστρο τη στολή, τελικώς του έδωσε μια άλλη.
3.  Με στυλό υποδερμική βελόνα: Ένα στυλό θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να μην έχει μύτη αλλά μια μικροσκοπική βελόνα. Έτσι, ο «κομαντάντε» ούτε θα καταλάβαινε ότι είχε στο αίμα του δηλητήριο.
4.  Εκρηκτικό πούρο: Ήταν γνωστό ότι ο Φιτνέλ αγαπούσε τα πούρα. Έτσι, φαίνεται ότι υπήρξε κάποια στιγμή η σκέψη να χρησιμοποιηθεί η αδυναμία του εναντίον του. Το 1967, η εφημερίδα Saturday Evening Post έγραψε ότι αμερικανός αστυνομικός από την Νέα Υόρκη είχε δεχτεί πρόταση να πλησιάσει τον Φιντέλ με το εκρηκτικό πούρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 1960. Το πούρο θα περιείχε αρκετά εκρηκτικά για να σκοτώσει τον «κομαντάντε».
5.  Δηλητηριασμένο πούρο:  Ένα χρόνο αργότερα, το 1961, κάποιος σκέφτηκε να χρησιμοποιηθεί πούρο με τοξίνη. Το σχέδιο, όπως γράφει το βιβλίο του Escalante, έφτασε μέχρι την παράδοση των πούρων στον πράκτορα της CIA. Η απόπειρα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, όμως, γιατί ο πράκτορας φοβήθηκε και εξαφανίστηκε.
6.  Εκρηκτικά: Γνωρίζοντας ότι ο Κάστρο αγαπούσε  ιδιαίτερα τις καταδύσεις, οι Αμερικανοί σκέφτηκαν να βάλουν εκρηκτικά σε ένα εντυπωσιακό κοχύλι και να το τοποθετήσουν στον πυθμένα της θάλασσας στο αγαπημένο σημείο καταδύσεων του «κομαντάντε».  Ήλπιζαν ότι θα τραβούσε το ενδιαφέρον του και θα τον σκότωνε όταν θα πήγαινε κοντά για να δει τι είναι.
7. Δηλητηριασμένο μιλκσέικ:  Σύμφωνα με τον Escalante, «μια φορά η CIA παραλίγο να σκοτώσει τον Κάστρο» στο πρώην ξενοδοχείο Χίλτον. Πώς; Με ένα δηλητηριασμένο μιλκσέικ. Η απόπειρα, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί όταν ο πράκτορας πήγε να πάρει το δηλητηριασμένο χάπι που είχε κολλήσει μέσα στην κατάψυξη, εκείνο σκίστηκε.
Το ίδιο βιβλίο ισχυρίζεται ότι η αμερικανική CIA προσπαθούσε να κάνει τον Φιντέλ αντιπαθή στο λαό του. Για να το καταφέρει αυτό είχε σκεφτεί να ρίξει LSD σε μορφή σπρέι σε δημόσια εμφάνισή του ή να κάνει το μούσι του να πέσει με τη βοήθεια χημικών στα πούρα ή τα παπούτσια του.

πηγή: Έθνος