Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γαστρεντερίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε;


Το φθινόπωρο είναι μια εποχή ιδανική για ιώσεις και γενικά βακτηριακές απειλές που μπορεί να διαταράξουν για λίγο την υγεία του οργανισμού μας. Ο καιρός ψυχραίνει σταδιακά, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. 

Ειδικά και τώρα που τα παιδιά μας έχουν ξεκινήσει το σχολείο και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κάποιας παιδικής ασθένειας στο χώρο του σχολείου τους, με αποτέλεσμα οι παθογένειες όχι μόνο κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά πολλαπλασιάζονται.

Μία από αυτές τις λοιμογόνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τις ημέρες του φθινοπώρου, και όχι μόνο, είναι η γαστρεντερίτιδα, που είτε εμφανιστεί σε ελαφριά είτε σε βαριά μορφή, παραμένει το ίδιο ενοχλητική και κουραστική για τον ασθενή. Η γαστρεντερίτιδα είναι μόλυνση του εντέρου και εκδηλώνεται εξαιτίας ιών, βακτηρίων και παρασίτων, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό (τροφική δηλητηρίαση).

Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα την ηλικία, την τοποθεσία και την ένταση της μόλυνσης αλλά μπορούμε να πούμε πως τα πιο συνηθισμένα αποτελούνται από: ναυτία, πυρετό, στομαχικούς πόνους, διάρροια, εμετό, ρίγη κ.α. Η διάρκεια της παθογένειας επίσης, διαφοροποιείται με βάση την περίπτωση, ενώ συνήθως διαρκεί από 3 έως 10 ημέρες.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ασθένειες, έτσι και στη γαστρεντερίτιδα, ο οργανισμός εξαντλείται και καταπονείται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, υπάρχει έντονος ο κίνδυνος της αφυδάτωσης εξαιτίας της συνεχούς απώλειας υγρών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο για τον ασθενή να βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με το γιατρό του τηρώντας τις συμβουλές του για ταχύτερη ανάρρωση. Αν λοιπόν, ταλαιπωρήστε από γαστρεντερίτιδα, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες βασικές συμβουλές προκειμένου να νιώσετε καλύτερα και να μειώσετε σημαντικά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ξεκούραση
Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για ταχύτερη ανάρρωση από τη γαστρεντερίτιδα είναι η ξεκούραση. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και να μην καταπονείτε τον εαυτό σας με υποχρεώσεις και εργασίες. Δώστε στον οργανισμό σας το χρόνο του και βοηθήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντιμετωπίσει τον παθογόνο εισβολέα όσο καλύτερα γίνεται.

Πολλά υγρά
Όπως είπαμε παραπάνω, ένας από τους μεγάλους κινδύνους της γαστρεντερίτιδας είναι η αφυδάτωση. Για το λόγο αυτό λοιπόν, μην αφήσετε το σώμα σας χωρίς τα απαραίτητα για τη λειτουργία του υγρά. Η καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατανάλωση νερού και ζωμών λαχανικών ή κρέατος. Αν το αίσθημα της ναυτίας σας αποτρέπει από την κατανάλωση υγρών, προσπαθήστε να λαμβάνετε μικρές ποσότητες με ένα κουταλάκι του γλυκού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε να αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού αλλά και χυμών καθώς έτσι θα εντείνετε τα συμπτώματα του εμετού. Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο χλιαρό χαμομήλι, το οποίο θα ανακουφίσει το στομάχι σας.

Κατάλληλη διατροφή
Κατά τη διάρκεια μιας γαστρεντερίτιδας, είναι φυσικό να μην έχουμε ιδιαίτερη όρεξη για την κατανάλωση τροφής. Παρόλα αυτά, πρέπει να προμηθεύουμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή. Οι τροφές όμως που θα επιλέξουμε είναι συγκεκριμένες ώστε να μην χειροτερέψει το αίσθημα της ναυτίας που κυριαρχεί. Επενδύστε στους στεγνούς υδατάνθρακες όπως είναι τα κρακεράκια, το ρύζι, οι πατάτες και το ψωμί ενώ από πρωτεϊνούχες τροφές επιλέξτε άπαχο φιλέτο κοτόπουλου. Εν αντιθέσει, αποφύγετε τελείως τα γαλακτοκομικά, τα πικάντικα φαγητά και τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Αναλγητικά
Τις περισσότερες φορές, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο ή μυϊκούς πόνους. Φροντίστε να ανακουφίσετε τον οργανισμό σας, καταναλώνοντας ένα ήπιο παυσίπονο κατά προτίμηση με τη συνοδεία λίγου φαγητού. Θυμηθείτε πως η λήψη αντιβιοτικών στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει κανένα όφελος, μιας και η γαστρεντερίτιδα κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε ιό.


Πηγή: flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια