Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κι άλλα ρατσιστικά εγκλήματα ζητούν τιμωρία

Μια ακόμα λίστα με ρατσιστικά εγκλήματα απεστάλη στην Εισαγγελία από το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων. 
 

Κυρία Ελένη Τουλουπάκη

Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

 

                                                                                                                                              3 Νοεμβρίου 2016

Πέμπτη αναφορά για σειρά αδικημάτων με άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό χαρακτήρα

Η παρούσα αναφορά υποβάλλεται και σε δύο επισυναπτόμενα DVD για τη διευκόλυνση αναπαραγωγής ή άλλης επεξεργασίας της από τις εισαγγελικές αρχές

Κυρία Εισαγγελέα

Υποβάλλουμε σήμερα την πέμπτη αναφορά μας για σειρά αδικημάτων με άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό χαρακτήρα αιτούμενοι το σχηματισμό δικογραφιών για τα αναφερόμενα φερόμενα αδικήματα. Παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη οι επιβαρυντικές συνθήκες των άρθρων 2.2 (αν οι φερόμενοι/ες δράστες/στριες είναι δημόσιοι λειτουργοί όπως Μητροπολίτες, αστυνομικοί, βουλευτές/υπουργοί, δήμαρχοι, κτλ) και 4 (αν οι φερόμενοι δράστες αποτελούν νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων όπως Πολιτικά Κόμματα, Δήμαρχοι/Δημοτικά Συμβούλια, Σύλλογοι Γονέων, MKO, κτλ) του Ν. 927/79. Επίσης η Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου 9/2009 (που επαναλήφθηκε με τη Γνωμοδότηση με αριθμό 12/2009) με θέμα «Το διαδίκτυο (INTERNET) δεν υπάγεται στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών που προβλέπει το Σύνταγμα» (http://www.eisap.gr/?q=node/111) καταλήγει ως εξής:

ΣΤ. Απ' όλα τα μέχρι τούδε εκτεθέντα συνάγονται αβιάστως τα ακόλουθα:

1. Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει: α) την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) και β) τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης κ.λπ.)

2. Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου (Internet) τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

3. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας της.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,

Γεώργιος Σανιδάς

Για κάθε υπόθεση, στον τίτλο αναφέρεται ο υπερσύνδεσμος του ιστολογίου Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων όπου καταγράφονται όλες οι σχετικές υποθέσεις, ενώ στα κείμενα που αναδημοσιεύονται αναφέρονται οι υπερσύνδεσμοί τους, ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση με κλικ στην αναφορά στα DVD. Στην αναφορά περιλαμβάνονται και μερικές παλαιότερες σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες δεν είναι γνωστό να επιβλήθηκαν κυρώσεις στους δράστες.

20/08/2012: Ρατσιστικά “Τάγματα Ασφαλείας” από τη Χρυσή Αυγή
 
 

μπελοσΦώτης Μπέλλος
Στις 22 Οκτωβρίου 2016 δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο “Υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία: Πρώην αστυνομικός σκότωσε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου στην Αθήνα” στο οποίο αναφέρεται πως “Ο φερόμενος ως δράστης του χθεσινού εγκλήματος είχε απασχολήσει στο παρελθόν την κοινή γνώμη, όταν τον Αύγουστο του 2012 καλούσε τη νεολαία να στελεχώσει «Τάγματα Ασφαλείας» της Χρυσής Αυγής, με στόχο να υποκαταστήσει την Αστυνομία. Τότε η «Ε» είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο τα σχέδια του Φώτη Μπέλλου.”
Το πλήρες δημοσίευμα στην Ελευθερία της 20 Αυγούστου 2012 με τίτλο “Τάγματα Ασφαλείας” από την Χρυσή Αυγή, που όμως δεν προκάλεσε την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του Φώτη Μπέλλου αλλά και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με βάση το Άρθρο 1.2 του Ν. 927/79 όπως ίσχυε τότε “Δια των εν παραγράφω 1 ποινών τιμωρείται και όστις (συστήνει) ή συμμετέχει εις οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν οργανωμένην προπαγάνδα ή δραστηριότητας πάσης μορφής (οδηγώντας) εις φυλετικάς διακρίσεις”:
“Τάγματα Ασφαλείας” που θα υποκαταστήσουν την Ελληνική Αστυνομία συγκροτεί η Χρυσή Αυγή στο Δήμο Οιχαλίας. Συγκεκριμένα  και με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας συγκροτεί κατά τα πρότυπα της Μαφίας παρακρατικές ομάδες προστασίας, ενώ παράλληλα προκαλεί τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο επειδή σε συνέντευξή του στην “Ε” δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υποκαταστήσει την Αστυνομία. Είναι προφανές ότι η Χρυσή Αυγή ρίχνει το γάντι στην Πολιτεία αδιαφορώντας για τους νόμους και τη τήρησή τους. Στη σύσταση των “Ταγμάτων Ασφαλείας” πρωτοστατεί ο απόστρατος αστυνομικός και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Φώτης Μπέλλος. Έστειλε μάλιστα ανακοίνωση στην “Ε” με την οποία καλεί τους νέους “από 15 έως… 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση”. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης περιγράφει τους στόχους των “Ταγμάτων Ασφαλείας”:  “Η μεγάλη εγκληματικότητα που μαστίζει την περιφέρειά μας και όλη την Ελλάδα προέρχεται κυρίως από την εγκληματική δράση των αλλοδαπών εισβολέων εγκληματιών, κατοχής της χώρας μας, από τους θρασείς και υπότροπους εγκληματίες, γύφτους-τσιγγάνους, μάστιγα εγκληματικότητος κατά των Ελλήνων”.
Για τους αστυνομικούς του Τμήματος Μελιγαλά η ανακοίνωση αναφέρει: “Να μετατεθούν από το ανεπαρκές υπάρχον στα χαρτιά Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, όσοι αστυνομικοί είναι ανεπαρκείς, φοβισμένα ανθρωπάκια και λειτουργούν ως να ευρίσκονται στο αμπέλι τους, χωρίς υπηρεσιακή γνώση και συνείδηση”.
Τέλος ο κ. Μπέλλος ρίχνει το γάντι στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας γράφοντας ότι η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία των ταγμάτων ασφαλείας αποτελεί απάντηση στην συνέντευξη που έδωσε στην “Ε” ο κ. Γεωργακόπουλος. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που υπογράφει εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής ο κ. Μπέλλος αναφέρει τα εξής:
“Η συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης των Ελλήνων την καταγωγή της περιφέρειας του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας είναι και απάντηση στην στημένη συνέντευξη του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας ταξίαρχου κ. Γεωργακόπουλου Βασιλείου, στην εφημερίδα “Ελευθερία” Καλαμάτας της 30 Ιουνίου 2012 σελ. 16 (στην δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια), που προσπάθησε να ασκήσει πίεση και τρομοκρατία εναντίον μας (περί παρανόμων και επικίνδυνων ομάδων περιφρουρήσεως). Η τρομοκρατία του κράτους του υπουργείου Προστασίας του λαθραίου αλλοδαπού εισβολέα και της παράλυτης Αστυνομίας της αλλοδαπολαγνίας δεν θα περάσει. Θα έρθει η ώρα της τιμωρίας για τις πράξεις και για τις παραλείψεις των κρατικών οργάνων. Δυστυχώς φτάσαμε σήμερα στο σημείο να λέμε κύριε Γεωργακόπουλε “ό,τι κρατικό αντεθνικό”. Συγκέντρωσε όλη την οργή σου, συσσώρευσε όλο το μίσος σου, για την ώρα της εκδικήσεως, που πολύ σύντομα έρχεται, εναντίον όλων αυτών που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους σε οδήγησαν στην δυστυχία, στην κατάθλιψη, στην εξαθλίωση, στην ανασφάλεια και στον οικονομικό μαρασμό. Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα ποιοι είναι”.
 
nostos2. 11/08/2016: Σοβαρότατες καταγγελίες κακομεταχείρισης ανήλικων προσφύγων σε ξενώνα
 
nostos

Δημοσιεύθηκαν σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων “Μέλλον” για άσχημες συνθήκες, παραμέληση των παιδιών, ρατσιστικές διαθέσεις μελών του προσωπικού και συγκάλυψη καταγγελίας βιασμού, που αναδημοσιεύονται εδώ. Έχουμε ονόματα εθελοντών που έχουν περισσότερα στοιχεία στη διάθεση της Εισαγγελίας.
Νέες κατηγορίες για τον ξενώνα Μέλλον
Τρεις άνθρωποι που πέρασαν από τη δομή προστασίας ασυνόδευτων προσφύγων Μέλλον, την οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ Νόστος, δίνουν τη δική τους μαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κτίριο της οδού Κωνσταντινουπόλεως, για όσον καιρό βρέθηκαν εκεί.
                                                    Inside Story: Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
Κείμενο & Φωτογραφίες Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Με τον ξενώνα Μέλλον ασχοληθήκαμε πριν από δυόμισι εβδομάδες, αφιερώνοντας ένα άρθρο “Επικίνδυνη “φιλοξενία” για ασυνόδευτους πρόσφυγες”στις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι φιλοξενούμενοι εκεί ανήλικοι πρόσφυγες. Αμέσως μετά τη δημοσίευση δεχθήκαμε πλήθος μηνυμάτων, τόσο από ανήλικους που πέρασαν από εκεί όσο και από ενήλικες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Σήμερα δημοσιεύουμε τρεις από τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε. Τα πλήρη στοιχεία των προσώπων που καταθέτουν τις μαρτυρίες, καθώς και οι ηχογραφημένες ή γραπτές συνεντεύξεις τους, βρίσκονται στη διάθεση του insidestory.
Ντ., 17, από την Τεχεράνη
Το ραντεβού μας ήταν για τη μία το μεσημέρι, σε κάποιο στενό της πλατείας Εξαρχείων. Μόλις καθίσαμε, ο 17χρονος Ντ. από την Τεχεράνη του Ιράν άρχισε να μου διηγείται την εμπειρία του στην Ελλάδα και τον ξενώνα Μέλλον.
Πώς βρέθηκες στο ΜΕΛΛΟΝ;
Έφτασα με βάρκα στη Λέσβο και από εκεί πήγα στην Αθήνα. Οι γονείς μου είναι ευκατάστατοι και είχα αρκετά λεφτά ώστε να πληρώσω διακινητές για να με πάνε στην ΠΓΔΜ. Έδωσα σε δύο από αυτούς 8.000, ωστόσο με κορόιδεψαν και δεν με βοήθησαν να περάσω τα σύνορα. Μετά πήγα στην Ειδομένη, όμως και πάλι δεν μπόρεσα να φύγω από την Ελλάδα. Τελικά μια ΜΚΟ μου είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρω γιατί είμαι ανήλικος. Με έστειλαν με πούλμαν στην Αθήνα, όπου και έμεινα για μια εβδομάδα στον Ελαιώνα. Μετά με πήραν στον ξενώνα Μέλλον ως ανήλικο.
Πόσον καιρό έμεινες εκεί;
Περίπου έξι μήνες, από τις αρχές του 2016 ως τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.
Πώς ήταν ο ξενώνας;
Τα προβλήματα ήταν πολλά από την αρχή. Ο ξενώνας δεν ακολουθούσε ποτέ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του φαγητού. Βλέπαμε στο πρόγραμμα μακαρόνια με κοτόπουλο και μας σερβίριζαν φασόλια. Αυτό έκαναν κάθε εβδομάδα. Δύο-τρεις φορές την εβδομάδα τρώγαμε φασόλια. Αν και το πρόγραμμα περιλάμβανε φρούτα, πολύ σπάνια μας έδιναν. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η καθαριότητα. Σπάνια καθάριζαν, κάποιες Παρασκευές ναι, κάποιες όχι και έβαζαν τα παιδιά να καθαρίζουν κάθε μέρα τους κοινόχρηστους χώρους. Κάθε δύο μήνες μας έδιναν καθαρά σεντόνια.
Ο Νόστος ισχυρίζεται ότι σας έδιναν καθαρά σεντόνια κάθε εβδομάδα.
Είναι ψέμα, ποτέ δεν άλλαζαν σεντόνια κάθε εβδομάδα.
Τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζατε;
Όταν πήγα εκεί ήταν χειμώνας και δεν είχε ζεστό νερό να κάνουμε μπάνιο. Τους το είπαμε και η απάντηση ήταν ότι «έχουμε ένα πρόβλημα και δεν μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό». Ακόμα, τώρα που είναι καλοκαίρι τα παιδιά πίνουν νερό από τη βρύση της τουαλέτας και είναι ζεστό, δεν υπάρχει παγωμένο νερό παρά μόνο για το προσωπικό, δεν έχουμε ψυγεία στους πάνω ορόφους, μόνο στο ισόγειο.
Είχατε Wi-fi;
Για όσο διάστημα ήμουν εγώ εκεί, δεν λειτουργούσε ποτέ. Μόνο τον τελευταίο μήνα άρχισε να λειτουργεί για μικρά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Όταν τους λέγαμε ότι το χρειαζόμασταν, μας απαντούσαν ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα και φταίει η εταιρεία που το έχει βάλει. Πολλές φορές, όταν κάναμε παράπονα για ένα πρόβλημα, οι υπεύθυνοι μας έλεγαν πως έπρεπε να πληρώσουν για άλλες παροχές, όπως το ζεστό νερό, το Wi-fi και τον συναγερμό της πυροσβεστικής που τον χάλαγαν τα παιδιά.
Πώς ήταν το προσωπικό απέναντι στα παιδιά;
Υπάρχουν άτομα που προσπαθούν και θέλουν να βοηθήσουν και άλλοι που δεν κάνουν για αυτήν τη δουλειά. Για παράδειγμα, στο Μέλλον εργάζεται ένας ψυχολόγος, που δεν ήταν για να κάνει αυτήν τη δουλειά. Μας φώναζε συνέχεια και έβριζε, κάποια παιδιά του είχαν μάθει πώς να λέει “μαλάκα” στα φαρσί (γλώσσα του Ιράν) κι αυτός το έλεγε για πλάκα σε άλλα παιδιά. Έκανε συνέχεια αυτό το αστείο, αλλά δεν ήταν αστείο. Έπειτα, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, δεν γνώριζε ούτε αραβικά ούτε φαρσί και δεν έπαιρνε ποτέ τον διερμηνέα για να τον βοηθήσει και να πλησιάσει τα παιδιά. Έτσι εκείνα δεν ένιωθαν την ανάγκη να μιλήσουν μαζί του. Περιφερόταν στους χώρους, έτρωγε, καθόταν να πιει τον καφέ του και έμπαινε στο ίντερνετ από τον υπολογιστή του λόμπι. Από την άλλη, υπήρχαν θετικά παραδείγματα, όπως ο διερμηνέας του ξενώνα που –χάρη και στη γλώσσα– είχε καλή επαφή με τα παιδιά. Ήταν ο πιο στενός μου φίλος από το προσωπικό. Ο υπεύθυνος μου στον ξενώνα, με βοηθούσε επίσης αρκετά με τα χαρτιά μου και είχαμε καλή επικοινωνία.
Υπήρχαν όμως κενά. Είχαμε μόνο έναν μεταφραστή για αραβικά και κανέναν για φαρσί. Για πολλούς μήνες έκανα εγώ τον διερμηνέα. Πολλές φορές, όταν τα ξημερώματα γίνονταν φασαρίες στον ξενώνα, με ξύπναγαν για να μεταφράσω. Ο διερμηνέας ερχόταν στις τρεις το μεσημέρι και έφευγε στις 10 το βράδυ. Το πρωί δεν είχαμε κανέναν να μεταφράζει. Πέρα από αυτό, πολλοί από το προσωπικό δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά, αφού δεν μιλάνε τη γλώσσα τους και δεν καταλαβαίνουν τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους. Δεν μπορούν ουσιαστικά να επικοινωνήσουν μαζί τους και τα παιδιά έχουν σταματήσει να προσπαθούν να μιλήσουν μαζί τους. Συχνά μάλιστα είναι αδιάφοροι.
Κοιμούνται παιδιά του ξενώνα έξω από τη δομή φιλοξενίας;
Εύκολα! Εγώ κοιμήθηκα πάρα πολλές φορές έξω από τη δομή. Είτε κοιμόμουν αλλού, είτε πήγαινα στον Κεραμεικό και το Γκάζι για να διασκεδάσω και γύριζα το πρωί.
Επικοινώνησε κάποιος μαζί σου τις φορές που δεν γύρισες;
Όχι, ποτέ.
Αντιλήφθηκαν οι υπεύθυνοι ότι δεν είχες γυρίσει;
Μια-δυο φορές –από τις εκατοντάδες που το έκανα– με πήραν χαμπάρι. Όταν καταλάβαιναν ότι έλειπα, μου έλεγαν «αν το ξανακάνεις, θα σε διώξουμε από τον ξενώνα και θα κοιμάσαι έξω στον δρόμο».
Υπάρχει προσωπικό στον ξενώνα που να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τη δομή;
Από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωί υπάρχουν δύο άτομα υπεύθυνα για την ασφάλεια. Όμως πολλές φορές που είχα κατέβει στο λόμπι το βράδυ, τους είχα δει να κοιμούνται. Άλλωστε η αυλή έχει δύο πόρτες και η μία δεν ελέγχεται ουσιαστικά ποτέ. Τα παιδιά μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν, μέσα στη μέρα ή το βράδυ. Το πρωί στη δομή βρίσκεται το προσωπικό, πάλι όμως όλοι μπαινοβγαίνουν χωρίς έλεγχο.
Μπαίνει κόσμος χωρίς άδεια στον ξενώνα και χωρίς να τον καταλάβει το προσωπικό;
Ναι, πάρα πολλοί μπαίνουν και καθημερινά. Πηδούν από το διπλανό κτίριο ή από την πλαϊνή πόρτα και μπαίνουν. Όσο έμενα εκεί, ένας δικός μου φίλος ερχόταν μέσα, από το γειτονικό κτίριο. Πολλοί ακόμα φίλοι των συγκατοίκων μου έρχονταν μέσα. Αρκετοί από αυτούς έφερναν μαζί τους χασίς, κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά και την έβρισκαν όλοι μαζί. Πολλοί από τους φίλους μου κάνουν ακόμα χρήση μέσα.
Από πού πιστεύεις ότι αγοράζουν τα ναρκωτικά;
Από το Πεδίο του Άρεως και την πλατεία Αμερικής.
Όσο έμεινες εκεί, ήταν συχνό φαινόμενο τα ναρκωτικά στον ξενώνα;
Κάθε 2-3 μέρες όλο και κάποιος θα έφερνε. Είναι πολύ εύκολο, κανείς δεν ελέγχει τσάντες και όποιος θέλει μπορεί να βάλει ναρκωτικά από το διπλανό κτίριο.
Δεν το ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι;
Για μια περίοδο ο συγκάτοικός μου κάπνιζε κάθε μέρα. Τρεις φορές που μπήκαν στο δωμάτιο είπαν ότι μύριζε σίσα. Όμως δεν έκαναν κάτι άλλο.
Γινόταν κατανάλωση αλκοόλ όσο ήσουν στον ξενώνα;
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών πίνει αλκοόλ, μέχρι και ουίσκι. Πολλοί μεθάνε. Είναι πολύ εύκολο να βάλεις στη δομή αλκοόλ. Δεν ελέγχουν ποτέ την τσάντα σου και μπορείς να τα περάσεις και από το διπλανό κτίριο, ή την πλαϊνή πόρτα.
Γιατί έφυγες από τη δομή;
Έκαναν τόσα πολλά λάθη στους επτά μήνες που ήμουν εκεί. Στον Ελαιώνα είναι καλύτερα, έχουν κλιματισμό, Wi-Fi και διάφορες δραστηριότητες, έχουν και πολλούς εθελοντές που βοηθούν. Όμως δεν με δέχονται εκεί γιατί είμαι ανήλικος.

H εμπειρία ενός εθελοντή
Ο Ν. εργάστηκε στο Μέλλον ως εθελοντής και επισκεπτόταν τη δομή φιλοξενίας για περίπου τρεις μήνες.
Πώς έφτασες στο ΜΕΛΛΟΝ;
Ήρθα στην Ελλάδα ως μετανάστης το 2010 και ήθελα με κάποιον τρόπο να βοηθήσω τους πρόσφυγες. Τον Δεκέμβρη του 2015 έκανα ένα ταξίδι στη Λέσβο, όπου και έμεινα μια εβδομάδα, βοηθώντας τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν εκεί. Όταν γύρισα, ήθελα με κάποιον τρόπο να συνεχίσω να βοηθάω, όσο μπορώ. Στη Μυτιλήνη γνώρισα κάποιον εθελοντή που μου μίλησε για το Μέλλον. Έκλεισα ένα ραντεβού μαζί τους και μου εξήγησαν πώς λειτουργεί ο ξενώνας, πώς φτάνουν τα παιδιά εκεί και τι θα μπορούσα να προσφέρω εγώ. Ήθελαν να μάθω στα παιδιά ό,τι ήξερα, αγγλικά, γαλλικά, σκάκι. Όμως αυτό που πίστευα ότι θα βοηθούσε περισσότερο ήταν η κατανόηση που μπορούσα να τους προσφέρω, ως μετανάστης από αραβική χώρα. Αρχές Ιανουαρίου υπέγραψα ένα βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο ως εθελοντής και άρχισα να πηγαίνω κάθε Κυριακή, που δεν δούλευα.
Τι παρατήρησες όταν έφτασες εκεί;
Ο χώρος και το προσωπικό δεν ήταν κατάλληλα για τη φύλαξη ανήλικων παιδιών. Καταρχάς, δεν υπήρχε κλειστό κύκλωμα που να επιτρέπει στο προσωπικό να ελέγχει τι γίνεται στους ορόφους και στους χώρους γύρω από το κτίριο. Αυτό δημιουργούσε μία κατάσταση ανεξέλεγκτη, με πολλά παιδιά από οκτώ χρονών και πάνω να μπαινοβγαίνουν στον ξενώνα όποτε θέλουν και χωρίς φύλαξη. Έβλεπες παιδιά δέκα και δώδεκα χρόνων να καπνίζουν στην αυλή.
Το είχε δει αυτό το προσωπικό;
Το πάτωμα ήταν γεμάτο γόπες. Το λόμπι και η ρεσεψιόν είχαν άμεση πρόσβαση στην αυλή. Είναι αδύνατο να μην το είχαν δει.
Είχες ακούσει για ναρκωτικά;
Ναι. Ως αραβόφωνος είχα ακούσει τα παιδιά να μιλάνε για ναρκωτικά μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο καθένας μπορούσε να φέρει οτιδήποτε και οποιονδήποτε μέσα στον ξενώνα, αφού δεν υπήρχε πραγματικός έλεγχος. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι μέσα, ποιος είναι έξω, ποιοι λείπουν. Κάθε Κυριακή μιλούσα στο προσωπικό για τα προβλήματα που έβλεπα, όμως δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση.
Μπορείς να δώσεις ένα συγκεκριμένο παράδειγμα;
Μια Κυριακή κάποιο παιδί άρχισε να ενοχλεί ένα άλλο την ώρα του φαγητού. Δεν τον άφηνε σε ησυχία. Ήταν γενικά δύσκολο παιδί και τον είχα δει να ενοχλεί και άλλα παιδιά. Πήγα σε ένα από τα μέλη του προσωπικού, και της είπα ότι το παιδί δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις με τα άλλα παιδιά. Της το ανέφερα για να βοηθήσει πρώτα και κύρια το παιδί που προκαλούσε το πρόβλημα, γιατί για κάποιο λόγο τα έκανε όλα αυτά. «Το ξέρω ότι δημιουργεί προβλήματα, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι», αυτή ήταν η απάντησή της. Ακόμα, ένα 14χρονο αγόρι από τη Συρία ήρθε μία μέρα και με ρώτησε αν έχω ταυτότητα για να του στείλει ο πατέρας του λεφτά και να πάει στην Ειδομένη. Εγώ το ανέφερα στους υπεύθυνους και τους είπα ότι υπάρχει κίνδυνος το παιδί να φύγει. Μετά από λίγο καιρό το παιδί το έσκασε από τον ξενώνα.
Τα παιδιά σου έκαναν παράπονα για την κατάσταση στον ξενώνα;
Όταν μιλούσα μαζί τους, μου έλεγαν ότι δεν ένιωθαν ασφάλεια, ειδικά τα πιο μικρά. Μου έλεγαν ότι ο χώρος ήταν ουσιαστικά ανοικτός, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Συχνά μου έκαναν παράπονα ότι έλεγαν στο προσωπικό τα προβλήματά τους αλλά δεν τους άκουγαν. Το προσωπικό ήταν γενικά αδιάφορο. Μια μέρα ένας από το προσωπικό μου είπε: «Αυτοί εισέβαλαν στην Ευρώπη και τώρα έχουμε γεμίσει προβλήματα». Το έλεγε και μου έδειχνε παιδιά δέκα ετών. Αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμα μέσα και εργάζεται. Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος να βοηθήσει τα παιδιά;
Πώς έμαθες για τον φερόμενο βιασμό;
Κάποια στιγμή μια εθελόντρια με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι «μία πρόσφυγας έπεσε θύμα βιασμού». Ήθελα να μάθω τι συνέβη και πήγα εκεί την Κυριακή. Ρώτησα αν μπορώ να δω το κορίτσι και μου είπαν ότι δεν επιτρέπεται. Πήρα τηλέφωνο την υπεύθυνη και μου είπε να την περιμένω μέχρι να έρθει. Περίμενα περίπου δύο ώρες. Κάθισα να παίξω σκάκι με τα παιδιά. Όλα ήξεραν τι είχε συμβεί και φοβόντουσαν. Η υπεύθυνη ήρθε στις τρεις το μεσημέρι.
Η ίδια γνώριζε το περιστατικό;
Ναι, την ρώτησα και μου απάντησε πως ήξερε τι είχε συμβεί και ότι διαχειρίζονταν την υπόθεση. Μαζί της ήρθε και κάποιος που δεν είχα δει ξανά στον ξενώνα. Αφού αυτή και αυτός μίλησαν με το προσωπικό, εκείνος ήρθε και μου είπε πως μπορώ να φύγω. Όταν τον ρώτησα ποιος ήταν, μου είπε πως ήταν μέλος του προσωπικού. Επαναλαμβάνω ότι δεν τον είχα ξαναδεί εκεί. Τελικά πήγα μαζί με τους υπεύθυνους στο γραφείο, όπου μου είπαν «σε ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά σου. Υπήρξε ένα περιστατικό χτες το βράδυ, αλλά διαχειριζόμαστε την κατάσταση». Εγώ ρώτησα αν πήγαν στην αστυνόμια και μου απάντησαν ότι αυτό δεν είναι δική μου δουλειά.
Γιατί δεν ξαναγύρισες στο Μέλλον;
Γιατί έβλεπα ότι οι υπεύθυνοι δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση και τον ξενώνα. Άφηναν τα παιδιά παρατημένα, χωρίς όρια και έλεγχο. Έβλεπαν τα προβλήματα και δεν έπαιρναν κανένα μέτρο. Προφανώς θα υπήρχαν προβλήματα, όμως δεν έκαναν το παραμικρό για να μαζέψουν την κατάσταση και να βάλουν μία τάξη. Δεν είχε νόημα.
Η μαρτυρία ενός πρώην φιλοξενούμενου
Ο Κ. είναι ανήλικος που φιλοξενήθηκε για κάποιους μήνες στο Μέλλον και τώρα πια ζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Μας έγραψε ένα σημείωμα με τα σημαντικότερα, κατά την γνώμη του, προβλήματα που αντιμετώπισε στο Μέλλον:
Το όνομά μου είναι Κ. και ζω στο εξωτερικό εδώ και επτά μήνες. Στην Ελλάδα έμεινα για πέντε μήνες. Μόλις έφτασα στην Αθήνα με πήγαν στον ξενώνα Μέλλον. Στην αρχή τους ζήτησα να πάω σε ελληνικό σχολείο, και δεν μου έδωσαν καμία απάντηση για δύο εβδομάδες. Τους ρώτησα ξανά και μου είπαν να περιμένω μέχρι να τηλεφωνήσουν στον διευθυντή του σχολείου και μετά από αυτό θα μου απαντήσουν αν επιτρέπεται να πάω σε ελληνικό σχολείο. Είπα εντάξει, θα περιμένω, αλλά δεν μου απάντησαν για ένα μήνα. Μετά από αυτό τους ρώτησα γιατί περιμένω ένα μήνα και δεν έχετε απαντήσει και μου είπαν απλά «πρέπει να περιμένεις». Ξέρω ότι δεν ενδιαφέρονταν, γιατί δεν μου έδωσαν ποτέ απάντηση μετά από αυτό.
Δύο μήνες μετά, έφεραν ένα κορίτσι 17 χρονών. Λίγες μέρες αργότερα την είδα να κλαίει και κατάλαβα ότι χρειαζόταν κάποιον να μεταφράσει γι’ αυτήν επειδή δεν μιλούσε αγγλικά. Μου είπε ότι την βίασαν κάποιοι που μετά το έσκασαν και με παρακάλεσε να ζητήσω από το Μέλλον να καλέσει την αστυνομία. Τους είπα λοιπόν ότι η κοπέλα ήθελε να καλέσουν την αστυνομία, αλλά είπαν «όχι, δεν χρειάζεται να την καλέσουμε, θα βρούμε δικηγόρο και θα τα κάνει όλα». Μετά από δύο εβδομάδες βρήκαν μια δικηγόρο και η κοπέλα της είπε την ιστορία. Μετά από αυτό την πήγαν σε άλλο κατάλυμα. Η κοπέλα τους είπε «θέλω να τους πιάσω γιατί θέλω να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου» και αυτοί της είπαν «θα τους πιάσουμε». Μετά από έναν μήνα με πήρε ξανά τηλέφωνο και μου είπε «σε παρακαλώ βοήθησε με θέλω να τους πιάσω». Της απάντησα ότι αφού δεν μπόρεσαν αυτοί να τους πιάσουν δεν μπορώ να το κάνω εγώ, «είμαι πρόσφυγας σαν κι εσένα». Τους ρώτησα όμως ξανά, και μου είπαν ότι η κοπέλα πλέον έφυγε και δεν ήταν πια υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Τους είπα, «μα την βίασαν όσο ήταν εδώ» και μου απάντησαν «μην ανησυχείς, όλοι εδώ ξέρουμε τι κάνουμε». Έτσι δεν μπορούσα να πω τίποτε άλλο, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν τους ενδιέφερε καθόλου. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα στον ξενώνα και κάθε φορά που τους ζητούσαμε να τα λύσουν έλεγαν ότι θα το κάνουν απλά πρέπει να περιμένουμε, όπως με το νερό που το καλοκαίρι είναι καυτό 24 ώρες τη μέρα και το χειμώνα δεν έχει καθόλου ζεστό νερό! Πολλά προβλήματα, γι’ αυτό μόλις πήρα όλα τα χαρτιά μου τους είπα ότι θα φύγω από τον ξενώνα μέχρι να ταξιδέψω στην ευρωπαϊκή χώρα που θέλω, αλλά μου είπαν «όχι, δεν μπορείς να φύγεις μόνος σου από τον ξενώνα, δεν θέλεις να κοιμάσαι στους δρόμους, κι αν φύγεις από τον ξενώνα θα πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, γιατί δεν επιτρέπεται να φύγεις από τον ξενώνα μέχρι να ταξιδέψεις στη χώρα που θέλεις». Την επόμενη μέρα τηλεφώνησα στην Κατεχάκη και μου είπαν ότι αν έχω όλα μου τα χαρτιά επιτρέπεται να φύγω.
Οι απαντήσεις της επιστημονικά υπεύθυνης της οργάνωσης Νόστος, Σίσσυς Ανδριτσοπούλου, στα ζητήματα που τίθενται από τις ανωτέρω μαρτυρίες:
Ως προς τα θέματα της καθημερινής λειτουργίας, όπως αλλαγή των σεντονιών ανά εβδομάδα, εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού, φρούτα, επαναλαμβάνουμε κι εδώ ότι:
α) ελεγχόμαστε για όλες τις αγορές που κάνουμε σε μηνιαία βάση, συχνά επίσης με αιφνίδιους ελέγχους
β) ελεγχόμαστε επίσης –και γι’ αυτό καταγράφουμε, με διαδικασία που κι ο ίδιος παρακολουθήσατε– για όλες τις ενέργειες, δραστηριότητες ή δουλειές γίνονται μέσα στον Ξενώνα, από τη χρήση του απορρυπαντικού και των πλυντηρίων μέχρι τον/την συνάδελφο που δεσμεύεται με την υπογραφή του ότι ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη δουλειά (βλ. και σχετική αναφορά στην επιστολή μας με αρ.πρωτ. 6061/13-7-2016).
Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ατασθαλία ή πρόβλημα, όπως είμαστε σίγουροι ότι σας διαβεβαίωσε και η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM, δηλαδή ο ΔΟΜ.
γ) Τόσο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού, όσο και το πρόγραμμα της αλλαγής των σεντονιών, της παροχής ειδών υγιεινής κ.λπ. είναι τοιχοκολλημένα και δημοσιοποιημένα, όχι μόνον για να είναι ενημερωμένα τα φιλοξενούμενα άτομα αλλά και για να μπορούν να ελέγχουν και τα ίδια κατά πόσον τηρούνται οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί τους. Όπως αναλυτικά εξηγούμε με τρόπο αντίστοιχο με την ηλικία τους σε όλα τα φιλοξενούμενα άτομα όταν φτάνουν στον Ξενώνα και όπως αλληλοδεσμευόμαστε με την υπογραφή του «συμβολαίου συνεργασίας», όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, θα πρέπει να αναφερθεί ή να καταγγελθεί στο προσωπικό, γραπτά ή προφορικά. Ουδεμία τέτοια αναφορά ή καταγγελία υπάρχει στα αρχεία μας, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών συνεδριών με τον/την σύμβουλο του κάθε παιδιού, ούτε από τα παιδιά των οποίων τις αφηγήσεις μοιραστήκατε μαζί μας ούτε από κανένα άλλο παιδί ή μητέρα. Επίσης, ουδεμία τέτοια ή άλλη καταγγελία έγινε σε μένα προσωπικά ή σε άλλο στέλεχος του προγράμματος, σε θέση ανώτερη ιεραρχικά από το αναφερόμενο στο κείμενό σας «προσωπικό του ξενώνα». Θα συμφωνήσουμε, φαντάζομαι, εύκολα και ότι οι φιλοξενούμενοι/ες μας γνώριζαν (προκύπτει άλλωστε και από τα ονόματα που παρατίθενται στο κείμενο) και ότι είχαν άμεση πρόσβαση σε όλη την ομάδα των στελεχών του προγράμματος. Θεωρώ επίσης ότι έξι μήνες είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει κάποιος φιλοξενούμενος έφηβος να βρει την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί αν πράγματι αντί για «μακαρόνια με κοτόπουλο» του «σερβίριζαν φασόλια» ή αν το πρόγραμμα προβλέπει φρούτο και δεν του δίνουν. Επίσης, στο εξάμηνο στο οποίο αναφέρεστε έγιναν στον Ξενώνα πολλοί έλεγχοι και επιθεωρήσεις, οι οποίες συμπεριελάμβαναν συνομιλίες των κλιμακίων με τα φιλοξενούμενα παιδιά και τις μητέρες, ιδιαιτέρως και χωρίς την παρουσία εργαζομένων στο πρόγραμμα. Όπως μπορώ να επιβεβαιώσω γιατί ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, μεταξύ των φιλοξενουμένων που συνομίλησαν και μάλιστα περισσότερες από μία φορές με ελεγκτές και επισκέπτες ήταν και το 17χρονο παιδί, η συνέντευξη του οποίου είναι πρώτη στο κείμενο που μας στείλατε. Είχε λοιπόν κάθε ευκαιρία να αναφέρει όσα τώρα περιέχονται στο κείμενό σας, όμως δεν το έκανε, όπως ξέρουμε εκ του αποτελέσματος. Εκτός βέβαια κι αν πιστεύετε ότι οι εκπρόσωποι για παράδειγμα του Νορβηγικού Υπουργείου θα δέχονταν μια τέτοια καταγγελία και θα την άφηναν ασχολίαστη ή αδιερεύνητη.
2. Όσον αφορά την καθαριότητα: οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται από το προσωπικό περισσότερες από μία φορά την ημέρα, όπως είδατε και ο ίδιος με τα μάτια σας. Πράγματι, ζητάμε από τα παιδιά να αναλάβουν την τακτοποίηση και την καθαριότητα του δωματίου τους, όπως και να βοηθούν στην τακτοποίηση της τραπεζαρίας μετά το φαγητό, για λόγους παιδαγωγικούς και εξαιρετικά σημαντικούς κατά τη γνώμη μας, όπως η καλλιέργεια της υπευθυνότητας και της συμμετοχικότητας. Η Παρασκευή είναι η καθιερωμένη μέρα του ελέγχου της καθαριότητας των δωματίων και όπως εξηγούμε και στην προηγούμενη επιστολή μας (ο.π.) και από την οποία αντιγράφω: «Με τη διαδικασία αυτή, η οποία γίνεται μια φορά την εβδομάδα με στόχο την καθαριότητα των δωματίων και συνδυάζεται με τον καθημερινό «έλεγχο των δωματίων» που γίνεται κάθε βράδυ, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες υγιεινής για τα φιλοξενούμενα παιδιά, καθώς επίσης και να εμπλέξουμε συμμετοχικά τους/τις εφήβους που φιλοξενούμε στην παιδαγωγική διαδικασία ανεξαρτησίας και καλλιέργειας της υπευθυνότητας» που είναι οι στόχοι που υπηρετούμε.
3. Διαψεύδουμε οποιαδήποτε αναφορά τύπου «δεν είχαμε ζεστό νερό». Το ζεστό νερό είναι διαθέσιμο στον Ξενώνα βάσει ωραρίου που είναι επίσης δημοσιοποιημένο και τοιχοκολλημένο και έχει ως εξής: 07.00-09.00 και 17.00-21.00. Διαψεύδουμε επίσης οποιαδήποτε αναφορά ότι «δεν υπάρχει κρύο νερό παρά μόνον για το προσωπικό», αφού το ίδιο αυτό προσωπικό έχει βρεθεί να καταψύχει και να σερβίρει νερό σε 100 άτομα την ημέρα.
Πράγματι επίσης, υπάρχουν παιδιά που πιστεύουν ότι ο ξενώνας είναι ή θα έπρεπε να είναι ξενοδοχείο, με καμαριέρες που καθαρίζουν το δωμάτιο, roomservice και ψυγεία στο δωμάτιο ώστε να μην αναγκάζονται να κατεβαίνουν κάτω και να ζητούν νερό από το προσωπικό, απεριόριστο Wi-fi κ.λπ. και, όπως φαίνεται, κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην καλλιέργεια των αρχών που θεωρούμε ότι βοηθούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των εφήβων και στην διευκόλυνση της ισότιμης κοινωνικής τους ένταξης. Η προσαρμογή στη δυτικο-ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι συχνά οδυνηρή διαδικασία για τους εφήβους που φιλοξενούμε. Πολλές φορές, στοιχεία της ισχύουσας ή κυρίαρχης κουλτούρας μπορεί να φαίνονται τουλάχιστον περίεργα στα μάτια κάποιων παιδιών, αλλά επίσης παιδιά που προέρχονται από εύπορες οικογένειες αντιμετωπίζουν επιπλέον το πρόβλημα της προσαρμογής σε συνθήκες ζωής πιθανότατα διαφορετικές από αυτές που είχαν συνηθίσει. Για παράδειγμα, η συνειδητοποίηση ότι οι πόροι είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένοι και επομένως κάποια πράγματα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων, όπως π.χ. η επισκευή των πυροσβεστήρων έναντι της αναβάθμισης του Wi-fi ή, ακόμη σπουδαιότερο, ο συνδυασμός δικαιωμάτων και ευθυνών που επιχειρούμε να κάνουμε πράξη στον Ξενώνα ΜΕΛΛΟΝ, ξέρουμε ότι ξενίζει ή και προκαλεί την αντίδραση κάποιων παιδιών. Παρόλα αυτά επιμένουμε, πιστεύοντας ότι το παιδαγωγικό πλαίσιο που έχουμε συγκροτήσει και εφαρμόζουμε στο ΜΕΛΛΟΝ είναι το καταλληλότερο για τη διευκόλυνση της ένταξης των φιλοξενουμένων στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως αποδεικνύουν και δεκάδες παραδείγματα στο σύνολο των παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα.
4. Στο πρόγραμμα του Ξενώνα ΜΕΛΛΟΝ προβλέπεται η παρουσία 2 διερμηνέων, διαφορετικής γλώσσας και σε αντικριστό ωράριο, δηλαδή 16 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Ελπίζουμε ότι είναι κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διερμηνείς για κάθε γλώσσα που πιθανόν μιλούν οι φιλοξενούμενοι/ες 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, η πρακτική που ακολουθούμε είναι να χρησιμοποιούμε τα ελληνικά για την επικοινωνία που αφορά απλές, καθημερινές ανάγκες και συνομιλίες, το δε προσωπικό είναι εκπαιδευμένο για να διευκολύνει τα παιδιά να καταλαβαίνουν απλές φράσεις του καθημερινού λεξιλογίου. Ακολουθούμε τη στρατηγική αυτή προκειμένου, σύμφωνα με ισχύουσες παιδαγωγικές θεωρίες και πρακτικές, να διευκολύνουμε τα φιλοξενούμενα παιδιά να εξοικειωθούν με το γλωσσικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ενταχθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στην αλληλεπίδραση τους με την ελληνική κοινωνία. Βεβαίως, στις ατομικές και ομαδικές συνεδρίες υπάρχει πάντα διερμηνέας, ακόμη κι όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικές υπηρεσίες. Αρα, η εκτίμηση του νεαρού ότι «η καλή επαφή με τα παιδιά» εξαρτάται από το αν το προσωπικό «μιλά τη γλώσσα τους», μας βρίσκει αντίθετους: η προσπάθειά μας είναι ακριβώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανοιχτούν και να επικοινωνήσουν στο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν, να προετοιμαστούν στο προστατευμένο περιβάλλον που συνιστά ο ξενώνας για να ζήσουν ισότιμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποφεύγοντας –όπως φαίνεται, με κόστος– εύκολους λαϊκισμούς και υποκριτικά χαϊδέματα.
5. Επαναλαμβάνουμε ότι ο ξενώνας ΜΕΛΛΟΝ είναι ανοιχτή δομή, όπως εξηγήσαμε και στην επιστολή μας (ο.π.) και στο σημείωμά μας με ημερομηνία 17/7/2016. Με την έννοια αυτή, δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θα ήθελε ο νεαρός όταν αναφέρεται στις «εκατοντάδες φορές» που έλειπε τη νύχτα ή στους φίλους που «έρχονταν μέσα». Κατηγορούμαστε γιατί; Επειδή ο ξενώνας δεν είναι φυλακή ή κρατητήριο ανηλίκων; Επειδή, ενώ του εξηγήσαμε επανειλημμένα τον κανονισμό, δεν τον διώξαμε, όπως λέει; Και τελικά, αφού «τον πήραμε χαμπάρι» ότι έλειπε, κάναμε τη δουλειά μας ή όχι;
6. Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο νεαρός με την αναφορά στις «δύο πόρτες της αυλής» από τις οποίες «η μία δεν ελέγχεται ουσιαστικά ποτέ», εκτός αν εννοεί την έξοδο κινδύνου, η οποία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τον έλεγχο του προσωπικού. Περιορίζομαι στην παραπάνω αναφορά στην έννοια της ανοιχτής δομής και τονίζω, για άλλη μια φορά (βλ. και e-mail στις 17-7-2016, απ’ όπου και αντιγράφω) ότι «για το ΜΕΛΛΟΝ, όπως και για τους περισσότερους ξενώνες – ανοιχτές δομές, βασική προϋπόθεση της όλης λειτουργίας είναι η συνεργασία μεταξύ δομής/προσωπικού και φιλοξενούμενων παιδιών στη βάση της τήρησης των (συμφωνημένων με κάθε παιδί χωριστά) κανόνων».
7. Είναι νομίζω προφανές, οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό, ότι ο συγκεκριμένος νεαρός λέει καλά λόγια για τα μέλη του προσωπικού με τα οποία τα πηγαίνει καλά και αρνητικά για όσους δεν τα πηγαίνει καλά. Αυτή είναι μάλλον συνηθισμένη συμπεριφορά σε σχολεία, ξενώνες και κατασκηνώσεις. Κατά πόσον είναι και τεκμηριωμένη όμως, είναι μια άλλη ιστορία…
8. Η χρήση ουσιών στον Ξενώνα απαγορεύεται βάσει του κανονισμού. Η απαγόρευση είναι γνωστή σε παιδιά και μητέρες από την πρώτη μέρα που έρχονται στον ξενώνα και εξηγείται αναλυτικά κατά τη διαδικασία υπογραφής του «συμβολαίου συνεργασίας». Εκτός από «πειθαρχικό παράπτωμα» (με την έννοια του εσωτερικού κανονισμού), είναι και ποινικό αδίκημα και επομένως δεν μπορεί να καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές χωρίς να έχουμε επαρκή στοιχεία, καθώς φήμες ή εντυπώσεις δεν επαρκούν. Τον ίδιο κανόνα σε εσωτερικό πειθαρχικό επίπεδο έχουμε καθιερώσει και όσον αφορά το αλκοόλ. Μέχρι στιγμής λοιπόν δεν έχουμε πιάσει επ’ αυτοφώρω κανένα φιλοξενούμενο να κάνει χρήση ουσιών ή αλκοόλ, ούτε έχει καταγραφεί οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό στα αρχεία του ξενώνα και όπως προαναφέρουμε, οι υποψίες ή οι φήμες δεν αρκούν για να τιμωρηθεί κάποιος. Πάντως, σας παρακαλούμε να ζητήσετε από τον νεαρό, αφού έχετε επαφή μαζί του, τα ονόματα των φίλων του που, όπως λέει, «κάνουν ακόμη χρήση μέσα» προκειμένου να μπορέσουμε, βάσει της καταγγελίας του, να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και να ειδοποιήσουμε την Εισαγγελία Ανηλίκων.
9. Επειδή διαβάζοντας το κείμενό σας θεωρούμε ότι δημιουργείται στον/στην αναγνώστη/ρια η εντύπωση ότι ο νεαρός αναγκάστηκε να φύγει από τον ξενώνα, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι έχουμε δηλώσει την εξαφάνισή του στην Αστυνομία στις 15/7/2016. Αν λοιπόν ξέρετε που βρίσκετε, καλό θα ήταν να το δηλώσετε στην Αστυνομία γιατί παραμένει ανήλικος και κατά το νόμο θα πρέπει να βρίσκεται υπό την προστασία που ορίζει η Εισαγγελία Ανηλίκων.
10. Η πολιτική που ακολουθούμε για τους εθελοντές/ριες περιλαμβάνει την ενημέρωσή τους και την υπογραφή σχετικού συμβολαίου συνεργασίας, όπου αναγράφεται το πλαίσιο της συνεργασίας και οι κανόνες της. Επειδή όμως αυτό δεν επαρκεί και το ξέρουμε, προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε τους εθελοντές μας ώστε να κατανοούν την ανάγκη να τηρούνται τα όρια μεταξύ εθελοντών και επαγγελματιών, να λειτουργούν οι εθελοντές ισότιμα για όλα τα παιδιά και όχι μόνον για τους συμπατριώτες τους, να ενισχύουν και όχι να υπονομεύουν τον κανονισμό του ξενώνα, αλλά επίσης να αναγνωρίζουν ότι την ευθύνη για την παιδαγωγική λειτουργία του ξενώνα και την ψυχολογική υποστήριξη των φιλοξενούμενων παιδιών έχει το προσωπικό και όχι οι ίδιοι. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, ούτε μπορούν όλα τα άτομα που προσφέρονται ως εθελοντές να ακολουθήσουν αυτό το αυστηρό πλαίσιο αρχών, που όμως είναι απαραίτητο για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Για παράδειγμα, αποθαρρύνουμε τους εθελοντές/ριες που θέλουν να «προσφέρουν κατανόηση» στους ομοεθνείς τους, για πολλούς λόγους τους οποίους ευχαρίστως να συζητήσουμε αναλυτικά όποτε θέλετε. Περιοριζόμαστε εδώ να αναφέρουμε ότι η δεοντολογία, οι κανόνες και οι προδιαγραφές λειτουργίας του ξενώνα δεν επιτρέπουν ένας άνθρωπος χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό να δημιουργήσει συμβουλευτική σχέση με ασυνόδευτο ανήλικο άτομο γιατί ενώ ο επαγγελματίας έχει εποπτεία και εντάσσεται σε ιεραρχία, δεσμεύεται από τη δεοντολογία και ακολουθεί συγκεκριμένη πρακτική και στόχους, τίποτε από αυτά δεν ισχύει για τον μη ειδικευμένο εθελοντή. Επίσης, όσο περνάει από το χέρι μας, αποθαρρύνουμε τους/τις εθελοντές/ριες να δημιουργούν φιλικές σχέσεις με τα παιδιά και μάλιστα με κάποια και όχι με όλα. Και πάλι, οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετοί από αυτούς ευνόητοι, όπως η ανάγκη να υπάρχει ίση μεταχείριση, να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποια παιδιά είναι προνομιούχα έναντι άλλων, αλλά επίσης και το κυριότερο, η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τη νομική έννοια του όρου.
11. Το αν και πώς το προσωπικό «βοηθάει τα παιδιά» προσδιορίζεται (και ελέγχεται) από τα παραπάνω, δηλαδή τη δεοντολογία και τον εσωτερικό κανονισμό, στο πλαίσιο του οποίου χαράσσεται συγκεκριμένη στρατηγική για κάθε παιδί βάσει του «ατομικού σχεδίου δράσης». Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτεύουσα σημασία την προστασία των προσωπικών δεδομένων κάθε παιδιού, δεν οφείλει και δεν πρέπει ένα μέλος του προσωπικού να εξηγήσει σ’έναν εθελοντή πώς ακριβώς και για ποιους λόγους χειρίζεται ένα συγκεκριμένο περιστατικό ή μια περίπτωση, όσο «δύσκολο» κι αν φαίνεται το παιδί στα μάτια του εθελοντή. Από την άλλη, όταν ο/η εθελοντής/ρια παρεμβαίνει στο έργο του ξενώνα, πιστεύοντας καλοπροαίρετα ότι έχει τις λύσεις, φέρνει το προσωπικό σε δύσκολη θέση γιατί, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την καλή πρόθεση και την προσφορά του, δεν μπορεί να τον/την προσβάλει.
12.Περί φύλαξης του ξενώνα, αλλά και για την παρουσία «μικρών παιδιών» στο ΜΕΛΛΟΝ, παραπέμπουμε στην προηγούμενη αλληλογραφία μας και στις παραπάνω αναφορές τόσο για την έννοια της ανοιχτής δομής όσο και για τις ηλικίες των παιδιών που φιλοξενούνται στο ΜΕΛΛΟΝ. Επιτρέψτε μας όμως να αναρωτηθούμε, γιατί αλήθεια θα έπρεπε να υπάρχει «κλειστό κύκλωμα» για να παρακολουθεί τους ορόφους, όπως φέρεται να λέει ο συνομιλητής σας; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει και μέσα στα δωμάτια; Και γιατί, αφού ο συγκεκριμένος εθελοντής είχε αυτές τις απόψεις, δεν τις είπε ποτέ επίσημα, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να του απαντήσουμε;
13. Για την υπόθεση της νεαρής που φέρεται ως «θύμα βιασμού»:
·Όπως προκύπτει από τα αρχεία του Ξενώνα, η ιστορία που διηγείται ο εθελοντής και ο νεαρός «Κ» (σημείωμα στο τελευταίο μέρος του κειμένου σας) είναι αρκετά διαφορετική από την ιστορία που διηγήθηκε στο προσωπικό του ξενώνα και στην Επιστημονική Ομάδα η ίδια η νεαρή, όπως και το αίτημα που αρχικά είχε από μας. Διαφορετική είναι επίσης και η εκδοχή που παρουσιάζει στο κείμενό σας ο εθελοντής απ’ όσα είπε σε μένα την ίδια την ημέρα στην οποία αναφέρεται. Για λόγους που εξήγησα και παραπάνω και αφορούν το επαγγελματικό απόρρητο, αλλά και την ασφάλεια και προστασία της νεαρής, δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερα, γι’ αυτό και απαλείφω και κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να ταυτίσει την περίπτωση. Περιορίζομαι λοιπόν να δηλώσω τα εξής: η νεαρή διηγήθηκε σε μέλος του προσωπικού περιστατικό που της συνέβη, κατά τον ισχυρισμό της τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή, την Κυριακή το μεσημέρι, πριν από την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας είχαν πραγματοποιηθεί συνεδρίες με την κοπέλα, είχε συνεδριάσει και ασχοληθεί με το θέμα η Επιστημονική Ομάδα, η Νομική και η Ψυχο-Κοινωνική Υπηρεσία του ξενώνα, είχαν ληφθεί μέτρα για τον εντοπισμό άλλου παιδιού που κατοικούσε στον ξενώνα, ακολουθήθηκε δε πλήρως ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και τα σχετικά πρωτόκολλα. Την άλλη μέρα το πρωί, δηλαδή τη Δευτέρα, πήγαμε μαζί με τη νεαρή, τη σύμβουλό της και τον διερμηνέα, στην Εισαγγελία Ανηλίκων, όπου και λάβαμε οδηγίες τις οποίες και ακολουθήσαμε πλήρως. Όσον αφορά τον νεαρό φιλοξενούμενο, καταγγείλαμε στην αστυνομία την εξαφάνισή του εντός 12 ωρών από την διαπίστωση της απουσίας του από τον ξενώνα, ακολουθήσαμε δε πλήρως τους κανονισμούς σε ό,τι τον αφορούσε.
·Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την χρήση και ανακύκλωση φημών που θέτουν σε κίνδυνο την υπόληψη και την προσωπικότητα κάθε γυναίκας αλλά ακόμη περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση, όταν από την ανακύκλωση αυτή στιγματίζεται μια νεαρή κοπέλα προσφυγικής ταυτότητας, ακόμη κι αν πρόκειται για πληροφορίες που διακινεί η ίδια, όπως ισχυρίζεται ο νεαρός «Κ» στο σημείωμά του που μας στείλατε. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πώς μια εθελόντρια έμαθε πως «μία πρόσφυγας έπεσε θύμα βιασμού», αν όχι από φήμες, και στη συνέχεια, όπως δηλώνει ο εθελοντής στο κείμενό σας, φαίνεται ότι διακίνησε αυτή την πληροφορία σε άλλους και όχι στο προσωπικό του ξενώνα. Δεν καταλαβαίνω πώς ένας ενήλικος άνθρωπος και μάλιστα εθελοντής (που σημαίνει ότι έχει αναλάβει αυτοβούλως ιδιαίτερη ευθύνη), ακούει από παιδιά ότι μια ανήλικη κοπέλα που και οι δύο πλευρές γνωρίζουν με το ονοματεπώνυμό της, ότι «κάποιος τη βίασε» και συζητάει μαζί τους αν πήγε ή όχι στο νοσοκομείο ή στην αστυνομία. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί επιμένει, όπως φαίνεται στο κείμενό σας, να μην καταλαβαίνει ότι δεν μπορούσα και δεν επιτρεπόταν ούτε να τον αφήσω μόνον με τη νεαρή, ούτε να του απαντήσω, είτε επιβεβαιώνοντας είτε όχι, αν πράγματι «κάποιος, όπως λένε τα παιδιά, βίασε τη…». Υποτίθεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, πρώτο μας μέλημα, όχι μόνο των επαγγελματιών αλλά κάθε πολίτη, είναι η ασφάλεια της κοπέλας και εν συνεχεία η προστασία της από τον στιγματισμό και τις επιπτώσεις του. Εδώ όμως δημιουργείται η εντύπωση ότι καλοπροαίρετοι κατά τα άλλα άνθρωποι οδηγούν σε αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούν, δηλαδή να προστατεύσουν.
·Σύμφωνα με το συμβόλαιο του εθελοντή, ο συγκεκριμένος κύριος πήγαινε κάθε Κυριακή στον Ξενώνα για να ενισχύσει το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Δεν καταλαβαίνω τον ισχυρισμό ότι επειδή έμαθε το περιστατικό από «μια εθελόντρια» πήγε στον ξενώνα «για να μάθει τι συνέβη» και μάλιστα έμαθε και το όνομα της κοπέλας! Κι όλα αυτά, εν αγνοία του προσωπικού και χωρίς να απευθυνθεί σε κανέναν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ απευθυνόταν στο προσωπικό για άλλα, δίνοντας κατευθύνσεις και έχοντας άποψη… Θεωρώ αναγκαίο να προσθέσω πάντως ότι η εκδοχή για τα γεγονότα που διαβάζω στο κείμενο που μας στείλατε είναι διαφορετική απ’ όσα είπε ο ίδιος σε μένα εκείνη την ημέρα.
·Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας εθελοντής θα πρέπει να ξέρει όλα τα μέλη του προσωπικού του Ξενώνα και δεν καταλαβαίνω τον υπαινιγμό ότι είδε στον ξενώνα κάποιον, του είπαμε ότι είναι μέλος του προσωπικού, αλλά ο ίδιος «δεν τον είχε ξαναδεί εκεί».
Είναι αντίθετο στην δεοντολογία και στις πρακτικές που ακολουθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις τέτοιων καταγγελιών, έστω και παραπόνων, να αναμιγνύεται στη διαχείριση της περίπτωσης και μάλιστα στην ώρα της κρίσης ένα εξωτερικό προς τη δομή άτομο και μάλιστα άντρας. Η επιμονή του κυρίου να δει τη νεαρή και να είναι παρών στη συζήτησή μας μαζί της με έφερε πραγματικά σε δύσκολη θέση. Αρχικά του είχα ζητήσει να περιμένει για την περίπτωση που δεν θα βρίσκαμε Κυριακή απόγευμα διερμηνέα. Όμως, για να συμμετάσχει στις συνεδρίες που ακολούθησαν, θα έπρεπε, επειδή ακριβώς ήταν εθελοντής, να υπογράψει ένα έγγραφο που θα τον δεσμεύει για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που θα άκουγε, πράγμα που εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά, για λόγους που δεν κατάλαβα. Ευτυχώς, ο διερμηνέας της Δομής μπόρεσε να έρθει διακόπτοντας το ρεπό του και επομένως δεν χρειάστηκε η βοήθεια του εθελοντή.
14. Η πραγματική ιστορία του νεαρού «Κ» είναι λίγο διαφορετική από την εκδοχή που διηγείται ο ίδιος, όπως τεκμηριώνεται από τα αρχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ξενώνα, όπως και όλες οι άλλες πληροφορίες που μεταφέρουμε εδώ. Συγκεκριμένα, ο νεαρός ήταν περίπτωση οικογενειακής επανένωσης, η οποία διεκπεραιώθηκε πλήρως και επιτυχώς από τις υπηρεσίες του ξενώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που έφυγε, δηλαδή η έκδοση του εισιτηρίου του. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να φανταστώ την Υπηρεσία Ασύλου να λέει σε ανήλικο ότι «αν έχει όλα του τα χαρτιά επιτρέπεται να φύγει από τον ξενώνα» γιατί αυτό είναι αντίθετο στη νομοθεσία για τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα. Όσον αφορά τη φοίτησή του στο ελληνικό σχολείο, συζητήσαμε μαζί του την πιθανότητα όταν ήρθε στον ξενώνα και καταλήξαμε στη συμφωνία να παρακολουθήσει με συνέπεια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ενισχυτικά μαθήματα ελληνικών και αγγλικών του ξενώνα ώστε να προετοιμαστεί για τη φοίτησή του στο σχολείο. Όμως, δεν ήταν συνεπής στην παρακολούθηση και όταν το συζητήσαμε μαζί του, μας δήλωσε ότι προτιμάει να κοιμάται το πρωί αντί να πηγαίνει στο μάθημα. Επιμείναμε, αν και τελικά προτίμησε να μην κάνει τίποτε απολύτως, μιας και στο μεταξύ προχώρησε το θέμα της οικογενειακής επανένωσης και επομένως ο ίδιος θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε προσπάθεια αφού θα έφευγε. 
15. Οι αναφορές του νεαρού στην υπόθεση της ανήλικης βασίζονται σε μεταξύ τους συνομιλίες, οι οποίες, αν καταλαβαίνω καλά τη χρονική διάρκεια, γίνονται αφού η νεαρή βρίσκεται σε άλλο ξενώνα και σίγουρα πολλές μέρες ή και μήνες αφού η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Μένοντας σε αυτά τα στοιχεία, που ο ίδιος μας στείλατε, ποιο είναι το νόημα να αναζητά η νεαρή τους «δύο άντρες» για να «διεκδικήσει τα δικαιώματά της», αφού ήδη είχε καταθέσει και η Εισαγγελία είχε αναλάβει την υπόθεση; Όσο για τις «δύο εβδομάδες» που μεσολάβησαν μέχρι να «βρούμε δικηγόρο», αν πράγματι αναφέρεται σε μας, δηλώνω και πάλι ότι πήγαμε στην Εισαγγελία σε λιγότερο από 24 ώρες από την στιγμή που μάθαμε το περιστατικό και ενώ ήταν Κυριακή. Όσον αφορά το αν του απαντήσαμε ή όχι για τον φερόμενο ως βιασμό, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι δυνατόν ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να αρνηθούμε σε τρίτο άτομο και μάλιστα ανήλικο ένα τέτοιο θέμα.
3. 17/10/2016: Ρατσιστική καταγγελία για περιστατικό που δεν επιβεβαιώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. σταΧανιά
Μια ρατσιστική καταγγελία έγινε από γονείς ενός 12χρονου στα Χανιά στις 17 Οκτωβρίου 2016, καθώς κατήγγειλαν άγρια επίθεση με ρόπαλα στο γιο τους από, κατονομαζόμενης εθνικότητας, μετανάστες, πράγμα που όμωςδεν επιβεβαιώνει η ΕΛ.ΑΣ. Για αυτό και οι καταγγέλλοντες πρέπει να διωχθούν για προδήλως ρατσιστικό έγκλημα. Ακολουθεί το σχετικό άρθρο:
Καταγγελία για επίθεση σε 12χρονο ερευνούν οι αστυνομικές αρχές
 
Kriti24.gr 17 Οκτωβρίου 2016 –22:23
Μία σοβαρή καταγγελία απασχολεί τις αστυνομικές αρχές των Χανίων τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του kriti24.gr.
Η καταγγελία έγινε από τους γονείς ενός 12χρονου, που κατοικούν σε περιοχή κοντινή των Χανίων καιαφορά την επίθεση,όπως ισχυρίζονται, που δέχτηκε με ρόπαλα ο γιος τους από δύο αλλοδαπούς, ενώ έκανε ποδήλατο στο δρόμο.
Το περιστατικό προς το παρόν τουλάχιστον, δεν  επιβεβαιώνεται επίσημα από την Αστυνομία, η οποία πάντως σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες,  ερευνά με ιδιαίτερη προσοχή αυτή καταγγελία, που έχει όντως γίνει, από τους γονείς του παιδιού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την Αστυνομία,η μητέρα του παιδιού έχει δημοσιοποιήσει το περιστατικό και στη  σελίδα της σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας μάλιστα και αναλυτικές λεπτομέρειες, στο τι και το πως έγινε.
Όπως περιγράφει λοιπόν η μητέρα του παιδιού, το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ δεν είχε ακόμη βραδιάσει, ένα αυτοκίνητο ασημένιου χρώματος, έκλεισε το δρόμο στο γιο της την ώρα που αυτός έκανε ποδήλατο σε κεντρικό δρόμο του χωριού.
Σύμφωνα πάντα με την περιγραφή της μητέρας μέσα από το αυτοκίνητο κατέβηκαν δύο άτομα, αλλοδαποί, αναφέρει και την εθνικότητα,  οι οποίοι επιτέθηκαν στο παιδί με ρόπαλα που  είχαν ντύσει με σίδερο(!).
Το παιδί άρχισε να φωνάζει βοήθεια και κατάφερε να ξεφύγει από αυτά τα δύο άτομα, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη μητέρα του παιδιού,ο μικρός κατάφερε να συγκρατήσει τον αριθμό της πινακίδας, ενώ είδε και τα πρόσωπα αυτών που του επιτέθηκαν.
Η μητέρα ισχυρίζεται ότι ο ένας από τους δύο δράστες συνελήφθη από την Αστυνομία και μάλιστα αναγνωρίστηκε από το μικρό, με τον οποίο πήγαν μαζί στο Τμήμα Ασφαλείας για αναγνώριση, αν και ο ίδιος ο συληφθείς αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Πρόκειται, όπως αναφέρει, για ένα νεαρό 21 ετών, ενώ ο δεύτερος που δεν έχει συλληφθεί είναι επίσης νεαρός, περίπου 22-23 ετών και κατοικούν και οι δύο σε γειτονικό χωριό.
Από την Αστυνομία πάντως δεν επιβεβαιώνεται μέχρι αυτήν την ώρα τουλάχιστον, καμία σύλληψη, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς έρχεται σε αντιδιαστολή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του παιδιού.
Στην περιγραφή της μητέρας στο διαδίκτυο, γίνεται επίσης εκτός από την αναφορά στην εθνικότητα των ατόμων που επιτέθηκαν στο μικρό και σε συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτου, που αναγνώρισε το παιδί.
Σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζεται  η μητέρα του παιδιού, ατη σύγχυση και στην προσπάθεια του να τους ξεφύγει ο 12χρονος,κατάφερε παρόλα αυτά να συγκρατήσει και τις φυσιογνωμίες αυτών που του επιτέθηκαν και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους.
Το πρωτοφανές περιστατικό,αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απασχολεί τις αστυνομικές αρχές, που ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα με ιδιαίτερη προσοχή, μετά την καταγγελία που δέχτηκαν.
Επίσης παρακολουθούν την υπόθεση και από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της στο διαδίκτυο, καθώς αυτήπήρε μεγάλες διαστάσεις και έγινε μεγάλη συζήτηση  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,προκαλώντας εύλογη ανησυχία.
 
prosf-planasxol_1_images_arthra_topika_evia_2016_thumb_medium560_3004. 20 και 21/10/2016: Παρεμπόδιση προσφύγωνμαθητών
Σύμφωνα με καταγγελία της “Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε πρόσφυγες-μετανάστες/στριες“, Χρυσαυγίτες παρεμπόδισαν την είσοδο προσφυγόπουλων, στις 20 Οκτωβρίου 2016, σε σχολείο της παραλίας Αυλίδας.
Την επόμενη μέρα, 21 Οκτωβρίου 2016, ακολούθησαν άρθρα για συνέχιση των συγκεντρώσεων. Ακολουθεί ένα από αυτά:
Χαμός αυτή την ώρα στο σχολείο Παραλία Αυλίδος. Δυνάμεις της αστυνομίας στο σημείο
Star Κεντρικής Ελλάδας Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 15:14

Γράφτηκε από την Ιωάννα Καραγιάννη

Αστυνομία, εισαγγελέας, εκπαιδευτικοί, γονείς, διευθυντές της εκπαίδευσης και αρκετοί ακόμη από διάφορους χώρους είναι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα έξω από το δημοτικό σχολείο Παραλίας Αυλίδος.

Η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έκρυθμη, καθώς κάποιοι γονείς δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους. Γίνονται διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, αλλά οι γονείς εμμένουν στην απόφασή τους. Στους εκπαιδευτικούς του σχολείου συμπαραστάκεται και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, καθώς οι στιγμές που εκτυλίσσονται είναι αρκετά δύσκολες. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Υπουργείου είναι αμετάκλητη για το συγκεκριμένο σχολείο.
 
5. 22/10/2016: Ομοερωτοφοβική επίθεση εναντίον μαθητών απόχούλιγκανς
 
Ομοερωτοφοβική επίθεση με γροθιές εις βάρος 17χρονων μαθητών από οπαδούς της ΑΕΚ -σε συρμό του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση την Κηφισιά- στις 22 Οκτωβρίου 2016. Ακολουθεί σχετικό άρθρο. Την ανάρτηση της καταγγελίας μας ακολούθησε επισυναπτόμενο υβριστικό έως απειλητικό μήνυμα σε βάρος μας, το συντάκτη του οποίου καταμηνύουμε και ζητάμε την ποινική του δίωξη. Τα θύματα της επίθεσης είναι της διάθεση της Εισαγγελίας.
 
Ομοφοβική επίθεση εναντίον 17χρονων από οπαδούς της ΑΕΚ
Omnia TV 23-10-2016
Δυο 17χρονοι καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα φραστικής και σωματικής επίθεσης από οπαδούς της ΑΕΚ το Σαββάτο 22/10/2016.
Πιο συγκεκριμένα οι δυο μαθητές – ο Βασίλης Τ. και ο Βασίλης Λ. – βρίσκονταν σε συρμό του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση προς Κηφισιά όταν περί τις 19:30 μια ομάδα 30-40 μαυροντυμένων ατόμων με εμβλήματα της ΑΕΚ (κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια) επιβιβαστήκαν στο σταθμό «Βικτώρια» φωνάζοντας συνθήματα χτυπώντας και ταρακουνώντας το βαγόνι.
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Τ. εκτιμά πως αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο φίλος του απλώς τον κρατούσε από το μπράτσο την ώρα που συζητούσαν και ίσως ότι η «έκφραση φύλου του, δεν εμπίπτει πιθανόν στην εικόνα της κοινωνίας για τον ‘άνδρα’».
Τότε ένας σωματώδης εξ’ αυτών άρχισε να βρίζει και να προσβάλει τους δυο νεαρούς ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τους χλευάζουν και να τους ρωτάνε «αν είναι πούστηδες».
Στην αντίδραση του Βασίλη Τ. να του πει «Σε παρακαλώ» και «μην ασχολείσαι μαζί μας», εκνευρίστηκε περισσότερο και πλησίασε απειλητικά. Όταν παρενέβησαν λεκτικά δυο επιβαίνουσες, ο οπαδός άρχισε να τις βρίζει και επιτέθηκε στον Βασίλη Τ. ρίχνοντας του 2 γροθιές στο κεφάλι ενώ οι υπόλοιποι που λίγο νωρίτερα χλεύαζαν προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν.
Ευτυχώς δε χτύπησε σοβαρά, και απομακρύνθηκε ενώ στην επόμενη στάση άλλαξε βαγόνι. Τα εν λόγω άτομα αποβιβάστηκαν στο σταθμό «Ειρήνη» όπου λίγη ώρα αργότερα ξεκινούσε ο αγώνας ΑΕΚ-Πανιώνιος.
 
Μετά την παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε στο ιστολόγιο RacistCrimesWatch του ΕΠΣΕ απειλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό σχόλιο που αναδημοσιεύουμε εδώ και ζητούμε τη δίωξη του συντάκτη του:




Συρμός ΗΣΑΠOμοφοβική επίθεση σε συρμό του ΗΣΑΠ
Εφημερίδα των Συντακτών 26.10.2016,
Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή

Νταήδες που έφεραν εμβλήματα της ΑΕΚ τραμπούκισαν δύο νεαρά παιδιά μέσα στο τρένο, το απόγευμα του Σαββάτου, φτάνοντας μάλιστα να επιτεθούν στον ένα με γροθιές. Το περιστατικό κατήγγειλαν τα θύματα στην Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Colour Youth.
Οι δύο 17χρονοι μαθητές επέβαιναν σε συρμό του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση την Κηφισιά, όταν μια ομάδα 30-40 ατόμων που έφεραν χαρακτηριστικά της ΑΕΚ μπήκαν στο τρένο φωνάζοντας συνθήματα και ταρακουνώντας το βαγόνι.
Λίγο αργότερα ένας από αυτούς επιτέθηκε λεκτικά στους δύο νεαρούς, με τους υπόλοιπους της ομάδας να τον σιγοντάρουν κάνοντας υποτιμητικά σχόλια.
Αφορμή, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Βασίλης Τ., ένα από τα θύματα, στάθηκε το γεγονός ότι ο φίλος του τον κρατούσε από το μπράτσο όση ώρα συζητούσαν και ότι «η έκφραση φύλου του δεν εμπίπτει πιθανόν στην εικόνα της κοινωνίας για τον "άντρα"».
Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν αντέδρασε, πλην μίας γυναίκας που ζήτησε από τον νταή να αφήσει ήσυχα τα παιδιά και η οποία δέχτηκε τη μήνιν του: «Βούλωσ' το μωρή λεσβία!» της φώναξε λίγο πριν επιτεθεί με γροθιές στον Βασίλη, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά. Οι υπόλοιποι της ομάδας έσπευσαν να τον απομακρύνουν και αποβιβάστηκαν στον σταθμό «Ειρήνη».
«Είναι λυπηρό να σημειώνονται ακόμη τέτοια περιστατικά μίσους. Μπορεί να ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά τέτοια περιστατικά αποτελούν καθημερινότητα για πολλά άτομα της κοινότητάς μας.
»Οσο η πολιτεία αρνείται να λάβει δράση για εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας για την εξάλειψη των διακρίσεων και του μίσους τόσο θα συνεχίζουν τέτοια στοιχεία να κυκλοφορούν ανενόχλητα.
»Πρέπει να επαγρυπνούμε και να καταγγέλλουμε όλα τα περιστατικά στην Αστυνομία και στην κοινωνία των πολιτών» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουνάνης, του τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
 
6. 22/10/2016: Κώστας Πρέκας με ενθάρρυνση Αννίτας Πάνια απειλεί να σκοτώσει ανθρώπους αν διωχθεί η Ελεύθερη Ώρα για ρατσιστικάκείμενα
Στις 22 Οκτωβρίου 2016 ο Κώστας Πρέκας αυθόρμητα διακήρυξε σε τηλεοπτική εκπομπή πως αν διωχθεί η Ελεύθερη Ώρα για ρατσιστικά αδικήματα για τα οποία έχει σχηματισθεί δικογραφία μετά από προηγούμενη αναφορά μας θα βγει να σκοτώνει ανθρώπους. Η παρουσιάστρια της εκπομπής Αννίτα Πάνια τον ενθάρρυνε να τα πει και απέτρεψε άλλα άτομα στην εκπομπή της που πήγαν να διαμαρτυρηθούν, άρα είναι συνυπεύθυνη τουλάχιστον ως ηθική αυτουργός. Το επίδικο απόσπασμα στο https://www.facebook.com/lubenmag/videos/1224925787530232/?permPage=1

και όλη η συνέντευξη στο https://www.youtube.com/watch?v=tBQ8clyNTSU το απόσπασμα είναι στο 7:30.
Το σχετικό δημοσίευμα της Ελεύθερης ΄Ωρας που προκάλεσε την τοποθέτηση του Κώστα Πρέκα αρχειοθετήθηκε εδώ και ακολουθεί:
asfaleiaΧΟΥΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Ελεύθερη Ώρα 17 Οκτωβρίου 2016
Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, μας φακελώνουν και μας διώκουν
Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., μεθοδεύουν, κατόπιν παρέμβασης της Κουμουνδούρου, την μη δίωξη του γνωστού και σεσημασμένου αναρχικού που ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό του διοικητή της Τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας, με τον τελευταίο να υποκύπτει «μασώντας» τα λόγια του, εμάς μας ήρθε ένα χαρτί. «Δι’ υπόθεσίν μας».
Μας ζητούν με αφορμή κάποιους τίτλους του παρελθόντος, να γνωστοποιήσουμε «τα στοιχεία ταυτότητας των αρθρογράφων της εφημερίδας», «καθώς και πλήρη στοιχεία ταυτότητας του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας». Παραγγελία Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών! Απλά, μιας και ετοιμάζουν φακελώματα, τους επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία των συνεργατών μας είναι γνωστά, δεδομένου ότι υπογράφουν τα κείμενά τους. Στην «ΕΩ», κουκουλοφόροι δεν κυκλοφορούν. Αν πάλι θέλουν τα στοιχεία των αναγνωστών – επιστολογράφων μας (γιατί ουσιαστικά για αυτά τα προ διετίας(!!!) άρθρα μας εγκαλούν), ας ανοίξουν ένα… Χρυσό Οδηγό, γιατί εμείς δημοσιεύουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ όλες τις απόψεις και δεν συνηθίζουμε να ζητάμε στοιχεία και «πιστοποιητικό φρονημάτων» από τους αναγνώστες μας!
Το χαρτί αυτό ήρθε λοιπόν από μια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., το «Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας» (ανήκει στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας). Έχει κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (δια της δικογραφίας). Όμως, έχουμε απορίες: λειτουργεί και αυτή η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. καθ’ υπόδειξη των γνωστών – αγνώστων, που κομψά αυτοαποκαλούνται «αντιεξουσιαστές»; Διότι πολλά μαθαίνουμε…
Όπως πχ, ότι η αστυνομία κινητοποιήθηκε κατά των εμπόρων ναρκωτικών στα Εξάρχεια, μόλις αυτοί συγκρούστηκαν με τους αναρχικούς, οι οποίοι ζήτησαν – μέσω των καταγωγίων που συνδέονται με την συγκυβέρνηση – τη συνδρομή της… ΕΛ.ΑΣ.! Και εις ανώτερα εκεί στην ΓΑΔΑ. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αυτά όλα τα αντισυνταγματικά, τα παράνομα, τα «καθεστωτικά», τα ανήθικα, από ένα μηχανισμό που κοιτά να «αθωώσει» αναρχικούς που ξυλοκοπούν… τους ανθρώπους του, δεν πιάνουν. ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ. Να το ξαναπούμε: ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ. Εμείς εδώ στην «ΕΩ» θα κινηθούμε βάσει των νόμων. Της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όχι της εκκολαπτόμενης κομμουνιστικής λαοκρατίας.
Στη λογική αυτή, δημοσιοποιούμε το έγγραφο αυτό, ανθρώπων που νομίζουν ότι μπορούν να μας μετατρέψουν σε ρουφιάνους. Και το δημοσιοποιούμε, καθιστώντας τους αγαπημένους μας αναγνώστες, οι οποίοι διαχρονικά μας έχουν στηρίξει αφάνταστα, κοινωνούς των σκληρών διώξεων που το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σία (καταγώγια άκρας αριστεράς) – και όχι μόνο – μας ετοιμάζει δια των συνεργατών του. Και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα αντισταθούμε με νύχια και με δόντια, επιφυλασσόμενοι των νομίμων δικαιωμάτων μας, έναντι όσων επιβουλεύονται την ελευθερία του λόγου.
Η «ΕΩ» θα παραμείνει ένας φάρος πατριωτισμού, μέσα στο έρεβος μιας εποχής διαβολικής στην κυριολεξία. Έρχονται αγώνες λοιπόν. Εμείς, όπως και να έχει, τα μετερίζια μας δεν τα αφήνουμε. Κρίμα πάντως, διότι, στην εφημερίδα αυτή που μετρά  τρεισήμισι δεκαετίες ζωής, υπήρξαμε πάντα αρωγοί της ΕΛ.ΑΣ. και όλων όσοι φέρουν στα πηλίκιά τους το εθνόσημο. Παρά τον πόλεμο που δεχόμασταν… Αλλά, κύριοι (ή καλύτερα γραφειοκράτες) της ΕΛ.ΑΣ., «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».
Όπως και να έχει, από εδώ και πέρα, όποιοι στρέφονται εναντίον της εφημερίδας μας, θα έχουν να κάνουν με τους δικηγόρους μας. Στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ε.Ω.
 
Ακροδεξιά συνθήματα κατά της ανέγερσης τεμένους7. 22/10/2016: Συγκέντρωση Χρυσής Αυγής ενάντια στο τζαμί στο Βοτανικό
Συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, με ομιλία μεταξύ άλλων του Νίκου Μιχαλολιάκου, πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2016 στο Βοτανικό, ενάντια στην ανέγερση του τζαμιού της Αθήνας. Η συγκέντρωση έγινε σε συμπαράσταση της κατάληψης του ίδιου χώρου από άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις που τον έχουν μετονομάσει σε “στέγη αστέγων” μόνο για Έλληνες. Ακολουθούν άρθρο καιομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου σε βίντεο όπως και απομαγνητοφωνημένη (από ακροδεξιό blog), παλαιότερο άρθρο για τους καταληψίες καθώς και μία δήλωση του (πρώην)  Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου για το θέμα:
 
Ναζιστική ΛεπένΡατσιστικό «μπλόκο» στο τζαμί του Βοτανικού
Εφημερίδα των Συντακτών 31.10.2016,
Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης

Μια ρατσιστική κατάληψη έχει στηθεί από τον Ιούλιο μέσα στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό. Τα λίγα άτομα του ακροδεξιού χώρου που έχουν καταλάβει το σημείο -από τα οποία μάλιστα κάποια κυκλοφορούν με στρατιωτικά ρούχα και στολές παραλλαγής- αποκαλούν την κατάληψή τους «Στέγη αστέγων» και διατυμπανίζουν ότι απευθύνεται μόνο σε Ελληνες.
Η κατάληψη αυτή, λοιπόν, μιμείται τις πρακτικές μίσους των συσσιτίων και των αιμοδοσιών «μόνο για Ελληνες» που υποχρεώθηκε να σταματήσει να διοργανώνει η Χρυσή Αυγή μετά την ψήφιση της σχετικής αντιρατσιστικής διάταξης στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Φυσικά η περιβόητη «Στέγη αστέγων Βοτανικού» ή το «hotspot για Ελληνες», όπως επίσης αποκαλούν την ίδια κατάληψη, δεν είναι κάτι άλλο από μια νέα επιχείρηση μπλοκαρίσματος της δημιουργίας του επίσημου χώρου λατρείας που θα καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Αττικής. Πρώτα είδαμε την πρακτική των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε μπλοκάρει για χρόνια την ανέγερση του τεμένους, και όταν τελικά, μόλις πριν από λίγους μήνες, αυτή έπεσε στο κενό, είδαμε πια να καταλαμβάνεται ο ίδιος ο χώρος του μελλοντικού τεμένους.
Και μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση της στον χώρο, η κατάληψη αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σοβαρό ζήτημα των αστέγων, διασπείροντας παράλληλα το ρατσιστικό μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο του 2011 ο υπερσυντηρητικός μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ προσέφυγε κατά της ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό στο ΣτΕ, το οποίο συνεδρίασε δημόσια τον Απρίλιο του 2013.
Μαζί του προσέφυγαν ακόμα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο δικηγόρο, εννέα φυσικά πρόσωπα, καθώς και ένας σύλλογος με έδρα τον Βοτανικό και με την επωνυμία «Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Αθηνά”». Τον Ιούνιο του 2013 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή αυτή και η απόφαση δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014.
Στη συνέχεια, περισσότερα από 100 φυσικά πρόσωπα προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ κατά του τεμένους στον Βοτανικό. Κατά τη δημόσια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015 ο σύλλογος «Αθηνά» καλούσε τον κόσμο του να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά απέρριψε και πάλι τις αιτιάσεις των προσφευγόντων, με την απόρριψη να δημοσιεύεται σε δημόσια συνεδρίαση στις 30 Ιουνίου του 2016, ανάβοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία του επίσημου μουσουλμανικού χώρου λατρείας.
Ο σύλλογος «Αθηνά»
Στις 11 Ιουλίου του 2016, ο γνωστός μας πια σύλλογος «Αθηνά», που εμφανίζεται ως «εξωραϊστικός», «φυσιολατρικός» και «πολιτιστικός», αλλά κατά βάση προσπαθεί να εμποδίσει την ανέγερση του τεμένους, προχωρά μαζί με άλλες ακροδεξιές ομάδες στην κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό.
Οπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», στην κατάληψη εμφανίζονται να μετέχουν επίσης ο σύλλογος εφέδρων «Πολίτες-Οπλίτες» και η «Αναγέννηση Ελλήνων».
Τον ρατσιστικό χαρακτήρα της κατάληψης αυτής φροντίζει να κάνει σαφή από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος των «Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος εμφανίζεται πάντα, όπως και άλλοι, με στρατιωτική περιβολή: «To εγχείρημα ξεκίνησε με τη σκέψη ότι ήταν πολύ άδικο να τυχαίνουν ειδικών προνομίων οι λαθρομετανάστες και να υποφέρουν οι Ελληνες», δηλώνει σε φίλα προσκείμενο διαδικτυακό μέσο.
Γρήγορα η «Στέγη αστέγων» προσέλκυσε το ενδιαφέρον οργανώσεων και στελεχών του ακροδεξιού χώρου, όπως ο Αστέριος Χάμος, πρόεδρος του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου, ενώ εκεί έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του και ο Χρήστος Ρήγας, αρχηγός της ναζιστικής ΛΕΠΕΝ (διάσπαση της Χρυσής Αυγής) καθώς και η ομάδα «Propatria», η οποία, όπως δηλώνουν ανοιχτά τα μέλη της, αποτελείται από «Εθνικιστές, Εθνικοσοσιαλιστές, Φασίστες».
Ανάμεσα στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης κατάληψης βρίσκεται και ο έτερος υπερσυντηρητικός μητροπολίτης, ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο οποίος έσπευσε τον Αύγουστο να δηλώσει ότι «στον Βοτανικό των Αθηνών κάποιοι γενναίοι απόστρατοι Εφεδροι Αξιωματικοί άρχισαν ήδη μια ειρηνική Επανάσταση! “Η στέγη αστέγων Βοτανικού είναι έτοιμη και μας περιμένει όλους”, μας έγραψε ένας πιστός Χριστιανός και γενναίος Ελληνας».
Φυσικά τη στήριξή της στη «Στέγη αστέγων» έχει δηλώσει και η Χρυσή Αυγή, μέσω ψηφίσματος της παράταξης Παναγιώταρου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά παράλληλα επισήμως δεν θέλει να εμφανιστεί και ως ταυτισμένη με την κατάληψη.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες συγγενείς προς τη ναζιστική οργάνωση ιδεολογικές φωνές, όπως του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Κυριακής Καρύδη που υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή έχει θέσει υπό την προστασία της τη «Στέγη αστέγων».
Ως γνωστόν η ναζιστική οργάνωση μετά την ποινική δίωξη και την έναρξη της δίκης έχει υποχρεωθεί να αποσύρει τα τάγματα εφόδου και το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να επαναφέρει τη γνωστή συνταγή των «αγανακτισμένων κατοίκων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε προ ημερών συγκέντρωση ενάντια στην ανέγερση του τεμένους, έξω ακριβώς από τον χώρο της κατάληψης και όχι μέσα, την οποία απέδωσε πάλι σε κάποια «επιτροπή κατοίκων Βοτανικού», αλλά οι κεντρικοί ομιλητές ήταν η ηγετική ομάδα της οργάνωσης και βέβαια ο ίδιος ο Αρχηγός της Ν. Μιχαλολιάκος.
Τακτική της έντασης
Κατά τη συγκέντρωση ο Λαγός δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τον αγώνα και κάποιων λίγων ανδρών και γυναικών που είναι εδώ μέσα αυτή τη στιγμή και φυλάνε τον χώρο αυτόν για να μη γίνει η ανέγερση του τζαμιού.»Θα είμαστε κι εμείς παρόντες γιατί εκτός από το Κοινοβούλιο που κάνουμε μια δουλειά που μας έχει ανατεθεί και προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ζητήματα, κυρίως οι χρυσαυγίτες είμαστε αγωνιστές τους δρόμου, της πλατείας και της ιδέας. Δεν είμαστε κοινοβουλευτικοί να κρυβόμαστε πίσω από έδρανα».
Φυσικά ο «δρόμος» που αναφέρει ο Λαγός δεν είναι άλλος από την εγκληματική δράση της οργάνωσης, την οποία έχει πλέον υποχρεωθεί να αναστείλει.
Τη δράση αυτή μάλιστα την έχουμε δει και κατά των άτυπων μουσουλμανικών χώρων λατρείας, με πιο γνωστή βέβαια την υπόθεση του εμπρησμού τζαμιού στην πλατεία Αττικής στις 30/10/2010 από το τάγμα εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα, το οποίο επιχείρησε να κάψει ζωντανούς δεκάδες υπηκόους Μπανγκλαντές.
Το τελευταίο διάστημα η οργάνωση επιδίδεται στην τακτική της έντασης και των στημένων σόου μέσα στο Κοινοβούλιο, τα οποία συχνά επιλέγει να σχετίζονται με τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», προσπαθώντας να προσεγγίσει ένα ακροατήριο για το οποίο ο «αντιτουρκισμός» είναι κοινός τόπος.
Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η επίθεση στη Βουλή του Λαγού και του Παναγιώταρου κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, την ημέρα της ψήφισης (4/8/2016) -ποιας άλλης;- της διάταξης για την επιτάχυνση της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.
Φυσικά η διάταξη πλέον έχει ψηφιστεί και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν. Η ανέγερση του Τεμένους στον Βοτανικό είναι πρώτα απ’ όλα ένα ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κείμενο της ομιλίας απομαγνητοφωνημένο:


Ν. Γ. Μιχαλολιάκος: “Οι γενίτσαροι δεν θα μας σταματήσουν”
Έλληνες και Ελληνίδες, Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, η βροχή άρχισε και πάλι να πέφτει, και ποτίζει συμβολικά το δέντρο της Εθνικής Ελευθερίας! Δεν θα περάσουν οι γενίτσαροι! Ας το πάρουν απόφαση!
Πάντοτε στο πλευρό του Λαού η Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτόν τον λόγο μας κυνήγησαν, μας έβαλαν φυλακή, αλλά δεν μας λυγίζουν. Όπως δεν πρόκειται να μας πτοήσουν και οι αντισυγκεντρώσεις των παρακρατικών γενιτσάρων.
Μαζευτήκανε καμιά δεκαριά – είκοσι από αυτούς για να μην κάνουν συγκέντρωση οι κάτοικοι της περιοχής εδώ, που είναι αγανακτισμένοι με αυτήν την ανέγερση τζαμιού στην γειτονιά τους. Και ήρθαν αυτοί να την εμποδίσουν. Υπέρ ποίων δουλεύουν; Υπέρ των αφεντικών τους, υπέρ των ισλαμιστών, υπέρ της παγκοσμιοποίησης, υπέρ της Τουρκίας που απειλεί ευθέως την Ελλάδα. Και από κοντά ένα κράτος ανθελληνικό, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τις δραστηριότητες των Εθνικιστών. Έκλεισαν τους δρόμους για να μην περνάνε τα αυτοκίνητα και βλέπουν τους Χρυσαυγίτες. Δεν κάνουν τίποτε. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχει η Χρυσή Αυγή! Είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν.
«Κάτω το Κράτος, ζήτω το Έθνος»
Είναι όμως πραγματικά για γέλια και για κλάματα αυτό το ψευτορωμαίικο, το κράτος το ανθελληνικό, για το οποίο είχε γράψει ο Ίωνας Δραγούμης ότι αν τέτοιο είναι το Κράτος, τότε «Κάτω το Κράτος, ζήτω το Έθνος»! Και αποτελεί πραγματικά πικρή ειρωνεία της τύχης, τις ίδιες ακριβώς ημέρες κατά τις οποίες ο Ερντογάν, που θέλει να φτιάξει τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, διόρισε ιμάμη στην Εκκλησία την Μεγάλη των Ελλήνων στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Τις ίδιες ημέρες λοιπόν, που ο Ερντογάν διόρισε ιμάμη στην Αγιασοφιά, αποφάσισαν να επισπεύσουν την ανέγερση του τζαμιού στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα που στην Αγγλία, στη Γαλλία, παντού σε όλη την Ευρώπη κλείνουν τα τζαμιά γιατί είναι άντρα τζιχαντιστών, οι κύριοι εδώ του εθνομηδενιστικού κράτους με την συμπαράσταση και της Νέας Δημοκρατίας αντί να κλείνουν τα παράνομα τζαμιά που υπάρχουν, ιδρύουν και ένα νόμιμο, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να γίνει και αυτό άντρο τζιχαντιστών και τρομοκρατίας…
Για εμάς ένα τζαμί στην Αθήνα και μάλιστα κάτω από την σκιά της Ακροπόλεως, δίπλα στην Ιερά Οδό, εκεί όπου περνούσε η ιερή πομπή και πορευόταν προς την Ελευσίνα, εκεί που δοξαζότανε ο Αρχαίος Ελληνισμός αποτελεί πράξη βέβηλη. Και η βεβήλωση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυτό γίνεται σε ένα στρατόπεδο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Είναι αίσχος, είναι ντροπή και αυτό είπα και μέσα στη Βουλή και το επαναλαμβάνω: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
Είδαμε και πρόσφατα τις δηλώσεις του Ερντογάν. Mίλησε και για τη μάχη που γίνεται τις ημέρες αυτές στο Χαλέπι. Και είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι γι’ αυτά που συμβαίνουν στο Χαλέπι, ούτε μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στους συμπατριώτες μας στην Δυτική Θράκη»! Δεν είναι αυτό ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος; Και αντί αυτό το κράτος το ανίκανο, το αντεθνικό να κλείσει το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, τι κάνει; Στέλνει, λέει, διαβήματα και ανακοινώσεις…
“Ακούμε την Ελλάδα που μας περιμένει…”
Είπε ακόμη ο Ερντογάν ότι «με τη συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι». Τα δώσανε; Μεγάλο ψέμα! Δεν τα δώσανε. Τα πήραμε με το αίμα των Ελλήνων και είναι Ελληνικά νησιά. Και όσο γι’ αυτό που λέει ότι απ’ τις απέναντι ακτές ακούγονται οι φωνές των Ελλήνων, θα του πούμε κι εμείς το ίδιο. Ναι, απ’ τις απέναντι ακτές, από το Αϊβαλί, από την Σμύρνη ακούμε τις φωνές των Ελλήνων που σφαγιάστηκαν. Ακούμε τους ψιθύρους στους τάφους των Ελλήνων. Ακούμε την Ελλάδα που μας περιμένει, γιατί για μας δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, υπάρχουν μόνο σκλαβωμένες πατρίδες που κάποτε η Ελλάδα θα απελευθερώσει.
Το τζαμί αυτό που θέλουν να φτιάξουν δεν είναι μια πράξη μεμονωμένη. Αποτελεί μέρος μιας γενικότερης εθνομηδενιστικής πολιτικής. Το δήλωσαν άλλωστε ευθέως: Θέλουν κράτος ουδετερόθρησκο. Χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, την ανύπαρκτη στην Ελληνική γλώσσα, την αδόκιμη, γιατί δε λένε αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν. Δεν λένε ότι επειδή είναι κομμουνιστές θέλουν ένα κράτος άθεο και άθρησκο. Όμως εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές τους απαντούμε: Αυτό το κράτος χτίστηκε από το αίμα των Αγωνιστών του 1821 και ιδρύθηκε στην πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Είναι κράτος Εθνικό και Ορθόδοξο και δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους.
“Να αποφασίσουν οι Έλληνες εάν θέλουν τζαμί στην Αθήνα”
Αφού, όμως, είναι τόσο μεγάλοι “δημοκράτες” όπως λένε, να γίνει δημοψήφισμα. Να αποφασίσουν οι Έλληνες εάν θέλουν τζαμί στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Δεν το τολμούν όμως. Γιατί σε δημοσκόπηση πρόσφατη που έγινε, το 72% των Ελλήνων απάντησε ότι θεωρεί ενοχλητική την παρουσία των ισλαμιστών και των μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Αλλά δεν τα ακούει αυτά ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης. Τις εντολές των αφεντικών τους, της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, της παγκοσμιοποίησης ακούνε. Αλλά ήδη στην Ελλάδα υπάρχει μια στρατιά αποφασισμένων ανδρών και γυναικών οι οποίοι λένε Όχι στην παγκοσμιοποίηση – Ναι στο εθνικό κράτος…
Τζαμί, λοιπόν, κάτω από τη σκιά της Ακροπόλεως. Και λίγα χιλιόμετρα από εκεί που έπεσε ένας μυθικός ήρωας της Επαναστάσεως του 1821, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Τζαμί εδώ, που χύθηκε αίμα Ελληνικό, και για εμάς το τζαμί έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι ο ναός μιας άλλης θρησκείας, είναι ναός της σκλαβιάς. Γιατί η τουρκοκρατία ήταν συνδεδεμένη με τον ισλαμισμό. Αλλά δεν σέβονται την Ελληνική Ιστορία και θέλουν να την αλλάξουν…
Κυρίες και κύριοι, υπερήφανοι κάτοικοι του Βοτανικού και του Μεταξουργείου, ο αγώνας για Εθνική Αντίσταση έχει αρχίσει. Τζαμί κάτω από την σκιά της Ακροπόλεως. Αλήθεια, επιστρέφουμε λοιπόν στην τουρκοκρατία; Γιατί τζαμί ήταν τότε ο Παρθενώνας. Δεν αποκλείεται να απαιτήσουν να ξαναγίνει τζαμί και ο Παρθενώνας. Τόσο ανθέλληνες είναι αυτοί που κρατούν την εξουσία για λογαριασμό των ξένων στα χέρια τους. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή ζει κάτω από ένα καθεστώς ξενοκρατίας. Είτε είναι οι ξένοι αυτοί οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στην Πατρίδα μας, είτε είναι οι ξένοι τοκογλύφοι με τα Μνημόνια.
Θα τελειώσω την σημερινή μου ομιλία με ένα μεγάλο εύγε σε όλους εσάς, που δεν φοβηθήκατε την αστυνομοκρατία, δεν φοβηθήκατε τους αλήτες της αντισυγκέντρωσης, και είστε εδώ. Το μεγαλύτερο εύγε και το χειροκρότημα ανήκει σε εσάς.
Και θα τελειώσω με την φράση με την οποία τελείωσα και την ομιλία μου στη Βουλή για το τζαμί. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!”

eglimatikotita.gr Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

 

Βοτανικός: «Τζαμί δεν θα γίνει εδώ» 

Η έκφραση “Τζαμί δεν θα γίνει εδώ” ήταν αυτή που άκουγε κυρίως ο επισκέπτης, κατά την χτεσινή ημέρα στην περιοχή του Βοτανικού, στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου του ναυτικού όπου έχει προγραμματισθεί να γίνει το μουσουλμανικό τέμενος από την κυβέρνηση.
Και την άκουγε από το στόμα των λίγων εκατοντάδων οι οποίοι πέρασαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Γιατί πέρασαν;
Γύρω στις 4 το πρωί της δευτέρας μερικές δεκάδες ανθρώπων, μέλη είτε του πολιτιστικού Συλλόγου “Αθηνά” της περιοχής του Βοτανικού, είτε της ένωσης Εφέδρων “Οπλίτες-Πολίτες”, είτε του κινήματος “Ελλήνων Αφύπνιση” μπήκαν στο συγκεκριμένο “οικόπεδο” το οποίο πλέον ανήκει στο δημόσιο αφού παρεδώθει σε αυτό από το Ναυτικό και ξεκίνησαν τις διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου προκειμένου να φιλοξενηθούν Άστεγοι συμπολίτες μας.
Γύρω στις 9 το πρωί της Δευτέρας δεκάδες άτομα είτε είχαν κινητοποιηθεί είτε είχαν ειδοποιηθεί και είχαν μεταβεί στον χώρο, προκειμένου να στηρίξουν την συγκεκριμένη προσπάθεια. Εμείς βρεθήκαμε στον χώρο λίγο αργότερα προκειμένου να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει. Και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της όλης κατάστασης.
Σίγουρα η πρώτη εικόνα η οποία βλέπει αυτός που φτάνει στον χώρο δεν είναι εντυπωσιακή. Μία γκαραζοπορτα-καγκελόπορτα, από την οποία βλέπει κανείς έναν χώρο που οδηγεί στο βάθος. Και … εγκατάλειψη. Η πρώτη νότα που δόθηκε από τους διοργανωτές στην αναδιαμόρφωση του χώρου ήταν μια τεράστια ελληνική σημαία η οποία είναι ορατή από την Ιερά Οδό και η οποία δίνει τον τόνο.


“Έχουμε τόσους συμπολίτες χωρίς στέγη και θα κάνουμε τζαμιά;”
Μιλώντας με τους διοργανωτές η απορία που τέθηκε ήταν απλή. Είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος εν μέσω μιας πολύχρονης κρίσης, η οποία ξεπερνά τα επίπεδα κρίσεων που παράγονται από πολέμους να ασχολείται με την δημιουργία τζαμιού; Είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης αλλά και επιβίωσης έτοιμα κτήρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πάρα πολλούς ανθρώπους να γκρεμίζονται προκειμένου να γίνουν τζαμιά;
Και πραγματικά στον χώρο υπάρχουν αρκετάtoll του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία με την κατάλληλη συντήρηση αλλά και τις κατάλληλες προσθήκες σε υλικό μπορούν να στεγάσουν πάρα πολύ κόσμο. Και είναι απορίας άξιον πώς το ελληνικό κράτος επιθυμεί να γκρεμίσει αυτές τις… έτοιμες υποδομές προκειμένου να κάνει ένα… τζαμί, το οποίο έχει θέα στην Ακρόπολη.
Η οποία δεσπόζει στην περιοχή.

“Ενισχύσεις”

Με το που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση, κυρίως μέσω των Κοινωνικών Δικτυών όπως το facebook αλλά και το twitter όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να έρχεται προς την Ιερά Οδό, όπου και βρίσκεται η είσοδος του συγκεκριμένου οικοπέδου. Μαζί τους ήλθε και η Αστυνομία, προκειμένου να ελέγξει το τι ακριβώς συμβαίνει. Αρχικά ένα περιπολικό και μετά ένα δεύτερο έφτασε στο σημείο και ζήτησε να μιλήσει με τους διοργανωτές, πράγμα το οποίο και έγινε. 
Οι δεύτεροι λοιπόν τους παρουσίασαν το χαρτί με το οποίο “νομιμοποιούσαν” την κινησή τους. 
Ένα εξώδικό το οποίο κατέθεσαν στην εισαγγελία με νόμιμο τρόπο. Μία αίτηση με την οποία ζητούν να τους δοθεί ο χώρος που προορίζεται για τζαμί ώστε να δημιουργήσουν hot spot για Έλληνες άστεγους, βασιζόμενοι σε έναν νόμο του 2002 που λέει ότι όποια δημόσια κτήρια παραμένουν χωρίς χρήση επί μακρόν χρονικό διάστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιους σκοπούς, όχι με τον τρόπο των αναρχικών, δηλαδή με καταλήψεις αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμούν οι κάτοικοι οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα θέλει να συνδράμει το έργο τους. 
Πληροφορίες που συλλέξαμε επί τόπου μιλούν ακόμη και για συγκεκριμένες ΜΚΟ οι οποίες ασχολούνται με τους αστέγους και οι οποίες θα αρχίσουν ήδη από σήμερα να μεταφέρουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στον συγκεκριμένο χώρο, έτσι ώστε να διαλυθεί κάθε υποψία περί του αντιθέτου. Και οι συγκεντρωμένοι ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως γεννήτριες αλλά και φαγητά στον συγκεκριμένο χώρο. 

Το συγκεκριμένο χαρτί είναι αλήθεια ότι “βραχυκύκλωσε” τους αστυνομικούς, οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο για κάποιες ώρες αλλά μετά αποχώρησαν.

Ο “πατριωτικός χώρος”
Κάποιους από τους παριστάμενους στον χώρο τους είχαμε δει και στο παρελθόν σε διάφορες εκδηλώσεις του ευρύτερου πατριωτικού χώρου και ειδικά στις κινητοποιήσεις που γινόντουσαν στο Βοτανικό. Από τις “επίσημες” όμως εκφάνσεις του χώρου, το παρόν έδωσε ο Χρήστος Ρήγας από την ΛΕΠΕΝ, αλλά και μια ομάδα νέων που συνδέονται με τον αθλητικό κύκλο Propatria.Η ΛΕΠΕΝ από την πλευρά της είναι και το μοναδικό κόμμα το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα. Στην οποία αναφέρεται: “Εδώ δεν υπάρχουν κάμερες, ούτε βουλευτές, ούτε διάσημοι. Εδώ δεν υπάρχουν ΜΚΟ, ούτε αλληλέγγυοι με παχυλούς μισθούς. Εδώ υπάρχουν Έλληνες που δεν το βάζουν κάτω. Έλληνες που νοιάζονται για το διπλανό τους που ζούσε αξιοπρεπώς και επιβίωνε, μέχρι να γίνει πράξη η “κοινωνική πολιτική” του μεταπολιτευτικού συρφετού. Ένα Hot Spot για Έλληνες, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Βοτανικού , της “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ” και του κινήματος Ελλήνων Εφέδρων “Πολίτες- Οπλίτες”, την οποία στηρίζουμε με κάθε μας δύναμη! 
Η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση είναι εκεί για να στηρίξει όπως μπορεί τους πραγματικούς βασανισμένους, από τους εγχώριους δυνάστες. Οι κάτοικοι με κάθε νόμιμο μέσο και με επίσημη ανακοίνωση στην Εισαγγελία Αθηνών, πλέον , θα αξιοποιήσουν το χώρο του παλαιού στρατοπέδου του Ναυτικού στην Ιερά Οδό 114, στην Αθήνα. Καλούμε τους συναγωνιστές, φίλους και απλούς πολίτες, να προσφέρουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες που ζουν στο δρόμο, για να πραγματωθεί η προσπάθεια των σκεπτόμενων κατοίκων του Βοτανικού και των υποστηρικτών τους. Για περισσότερες πληροφορίες, να μεταβούν στην περιοχή και οι κάτοικοι εκτός Αθηνών να επικοινωνήσουν αν θελήσουν να προσφέρουν ακόμα και με εμάς! Κανένας Έλληνας στο δρόμο. Ούτε βήμα πίσω για την πατρίδα μας!”

Από την πλευρά τους οι παριστάμενοι όμως διευκρίνισαν ότι χρειάζονται ενισχύσεις και βοήθεια και ότι οι πάντες είναι ευπρόσδεκτοι. Ενώ αυτό είναι και το κύριο μήνυμα που βλέπει κανείς στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των παρευρισκομένων.

Η Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα
Η παγκοσμιοποίηση που σαν τσουνάμι χτύπησε την ανθρωπότητα, χτύπησε και χτυπά σκληρά και απάνθρωπα και τον Ελληνισμό, μεταβάλλοντας σε ερείπιο τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων και του τόπου. Δείχνοντας ταυτόχρονα μεγάλες αλήθειες για το πολιτικό σύστημα του τόπου, το οποίο στο σύνολο του δυστυχώς αποδείχθηκε ανίκανο, διεφθαρμένο, υποταγμένο σε ξένες δυνάμεις και αδιάφορο για τους Έλληνες παρά μόνο ως πηγή πλουτισμού του.
Παρέλαση του ενός κόμματος μετά το άλλο για μία από τα ίδια. Όσο μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις, τόσο μεγαλύτερες οι απογοητεύσεις από τις αντίθετες πράξεις, την εθελοδουλεία, την μετατροπή του τόπου σε αποικία και του λαού σε εξιλαστήριο θύμα.
Στο όνομα της Ελευθερίας οι πιο ανελεύθεροι νόμοι, στο όνομα της Δικαιοσύνης η επιλεκτική εφαρμογή της, στο όνομα της Δημοκρατίας Η ΑΡΝΗΣΗ της, στο όνομα της Ευρώπης των λαών, η Ευρώπη των αγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων. Κι εμείς που πια δε θέλουμε το ρόλο του φτωχού συγγενή και του άβουλου πλάσματος, την τύχη μας στα χέρια μας παίρνουμε. Αρνούμαστε να παρακολουθούμε ανενεργοί, αμέτοχοι και άβουλοι την καταστροφή της χώρας, την φτωχοποίηση του λαού, τον εκτοπισμό του και την εκ των άνω καθοδηγούμενη «διέξοδο» της μετανάστευσης.
Φτάνει πια!
Εμείς εδώ θα μείνουμε, για να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα, να εξαλείψουμε τον παρασιτισμό, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά αλλά και να βοηθήσουμε αλληλέγγυοι ανθρώπους που βρέθηκαν από την μία μέρα στην άλλη άνεργοι, άστεγοι, αβοήθητοι, ως παράπλευρες απώλειες του συστήματος εκείνου που νοιάζεται μόνο για νούμερα και όχι για ανθρώπους, και που πίσω από την ψυχρή λογική των αριθμών κρύβει τη βαθειά του αγωνία για την επιβίωση του.
Ενώ φτιάχνονται δεκάδες κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες με χρηματοδότηση που προορίζεται για τους Έλληνες, φτιάχνονται νόμοι για να μας κλέψουν «νόμιμα» τα σπίτια μας και για να μας φορολογήσουν εξωφρενικά, αφαιρώντας μας έτσι κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, οδηγώντας κάποιους ακόμα και σε αυτοκτονία. Όσο για τους απόμαχους της ζωής «τους φροντίζουν», καταργώντας μέχρι και το ΕΚΑΣ και εν συνεχεία και την επικουρική σύνταξη.
Εξάλλου σε τούτο εδώ τον τόπο, ο λαός πάντα πολέμησε για τη δική του πολιτιστική ταυτότητα και ποτέ δε δέχθηκε την επιβολή άλλης. Κάτι που επιχειρείται συντονισμένα σήμερα με τον έντονο εποικισμό προσφύγων και μεταναστών, που εγκλωβίστηκαν εδώ (πολλοί παρά τη θέληση τους), βάσει σχεδιασμού των παγκοσμιοποιητών με σκοπό την αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε το «διαίρει και βασίλευε» να λειτουργήσει διαλύοντας κοινωνίες και δημιουργώντας κατευθυνόμενες και ελεγχόμενες μάζες.
Λογικές βέβαια αλλοτρίωσης και εκβαρβαρισμού όταν δεν τις δεχόμαστε, τις αντιπαλεύουμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κέντρο στήριξης και φιλοξενίας για όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες, ώστε να έχουν έναν τόπο να σταθούν, ένα πιάτο να γευτούν και ένα χέρι να κρατηθούν στις δύσκολες στιγμές που περνούν.
Για όλα αυτά σας καλούμε όλους σε ενότητα και αντίσταση, ώστε όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε την λαίλαπα της καταστροφής, να φέρουμε την ελπίδα στον τόπο, τα παιδιά μας από την ξενιτιά…
Μια και δεν ξεχνάμε ότι στον τόπο μας άρχοντες Εμείς και μόνο Εμείς!
Όλοι μαζί λοιπόν εδώ στο κέντρο φιλοξενίας των Ελλήνων, να το στηρίξουμε, να συμπαρασταθούμε και να διατρανώσουμε ότι
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα Κακιά σκουριά δεν πιάνει!

Δ. Παπαγεωργίου



Προβληματισμός στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπό κατάληψη ο χώρος που θα κατασκευαστεί το τέμενος στο ΒοτανικόΥπό κατάληψη ο χώρος που θα κατασκευαστεί το τέμενος στο Βοτανικό

In.gr 1 Νοεμβρίου 2016

Αθήνα
Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του Βοτανικού, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος, εκφράζει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων” και προορίζεται – όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες – μόνο για Έλληνες και χαρακτηριστικά, την αποκαλούν “hotspot για Έλληνες”».
Οι καταληψίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «φέρονται να ανήκουν σε Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο».
Η κατάληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».
Ακόμη, ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει «ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους».
 
8. 30/10/2016: Κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρο στάθμευσης Α.με.Α. στη Θεσ/κη
Κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. πάρκαρε στις 30 Οκτωβρίου 2016 σε χώρο στάθμευσης Α.με.Α. στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα αυτός που το κατήγγειλε στους αστυνομικούς προσήχθη από τους ίδιους εκδικητικά. Ακολουθεί άρθρο που αναφέρεται και σε παλιότερα παρόμοια περιστατικά. Για όλα ζητείται η δίωξη των υπευθύνων των πράξεων που αποτελούν και διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ που στερούνται των χώρων στάθμευσης με τους δράστες να επιδεικνύουν περιφρονητική προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος των ΑμεΑ..
Κλούβα της ΕΛΑΣ πάρκαρε σε χώρο στάθμευσης ΑμΕΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ

News 247 30 ΟΚΤ. 2016 17:55

Article ImageΚλούβα της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη παρκάρει σε χώρο στάθμευσης ΑμΕΑ (φωτό)

Κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας πάρκαρε σε θέση στάθμευσης για ΑμΕΑ, όπως καταγράφεται σε σχετική φωτογραφία του seleo.gr.
Το καρέ το έστειλε αναγνώστης στο site που καλύπτει ειδήσεις και επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, υποβλήθηκε και σε έλεγχο στοιχείων επειδή έκανε παρατήρηση στα όργανα της τάξης για την παράβαση τους, η οποία έμεινε και ατιμώρητη.
Πριν λίγες ημέρες, η ομάδα Active Thessaloniki που αναδεικνύει παρόμοια περιστατικά, είχε φέρει στη δημοσιότητα άλλο ένα συμβάν κατά το οποίο περιπολικό πάρκαρε σε σημείο που απαγορεύεται καθώς προορίζεται για στάθμευση ΑμΕΑ, και το οποίο είχε αποκλειστεί μάλιστα με κώνους της τροχαίας.
Φυσικά και δεν μιλάμε για παρκαρίσματα “εκτάκτων αναγκών”, τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, αλλά για περιστατικά καθημερινής “ρουτίνας”.
Και ακόμα ένα “μερακλήδικο” παρκάρισμα αστυνομικού οχήματος, στην υπηρεσία του πολίτη. Φωτογραφία που δημοσιεύεται από ακόμη ένα μέλος του ActiveThessaloniki που ομολογουμένως σαν ομάδα, κάνει καταπληκτική δουλειά:
 
Με τιμή
            
Παναγιώτης Δημητράς                                            
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ


booksjournal.gr/
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια