Όταν ο αυτοματισμός απειλεί τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους


«Βλέπουμε συχνά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο καιρό που καταγγέλλουν με πηχυαίους τίτλους ότι τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση θα μας πάρουν τις δουλειές» γράφει στο Forbes o Bernard Marr, σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί τα ρομπότ αποτελούν σοβαρή απειλή για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο». 

 «Ωστόσο», σημειώνει ο ίδιος, «την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη και η επιστήμη της ρομποτικής μετασχηματίζουν το εργατικό δυναμικό λόγω της δημιουργίας αυτοματοποιημένων θέσεων εργασίας, αυτό είναι κάτι συμβαίνει από την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν εργαλεία».  

Τα πλυντήρια πιάτων αντικατέστησαν τους υπαλλήλους που έπλεναν τα πιάτα. Το ίδιο συνέβη με τους φούρνους και την ανάγκη των ανθρώπων να φτιάχνουν φωτιές για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Ακόμη και ο τροχός κατέστησε ευκολότερο για ένα άτομο να μετακινεί βαριά αντικείμενα που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν τη συμμετοχή περισσοτέρων. Ο τροχός «έκλεψε» τις δουλειές των ανθρώπων.

Τα καλά νέα είναι πως σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η κοινωνία έμαθε να προσαρμόζεται. Κάθε φορά που μία νέα τεχνολογική ανακάλυψη αντικαθιστά τους εργάτες, αυτοί απορροφούνται σε ένα άλλο είδος εργασίας. Σύμφωνα με τον Marr, το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται όταν η μετάβαση αυτή γίνεται γρήγορα. Όταν ακούμε κάτι τέτοιο, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε υπαλλήλους εργοστασίου και γραμμές παραγωγής που αντικαθίστανται από ρομπότ.  

Στην πραγματικότητα, όμως, πωλητές, ταμίες, σερβιτόροι, υπάλληλοι φαστφουντάδικων και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον τους. Και αυτό γιατί την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις ελάχιστες αποδοχές, το κόστος της αυτοματοποιημένης παραγωγής γίνεται πιο ελκυστικό για τις εταιρείες.  

Ο διευθύνων σύμβουλος των McDonald's δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος των 35.000 δολαρίων (31.000 ευρώ) για έναν ρομποτικό βραχίονα αρχίζει να φαίνεται πιο λογικό όταν τίθεται σε σύγκριση με την προοπτική να πληρώσει όλους τους εργαζόμενούς του αυτά τα 15 δολάρια την ώρα.  

Καθώς η αυτοματοποίηση θα καθίσταται πιο βιώσιμη οικονομικά, το κόστος θα φτάσει να είναι χαμηλότερο ακόμη και από τους πιο φτηνά εργατικά χέρια. «Απλώς δείτε την Κίνα» γράφει ο Marr και προσθέτει: «Η Foxconn -ο Κινέζος προμηθευτής των προϊόντων της Apple- ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί πλέον ρομπότ για να μειώσει το εργατικό δυναμικό σε ένα και μόνο εργοστάσιο της από τους 110.000 σε 50.000 εργάτες.  

Οι αμοιβές αυτών των υπαλλήλων δεν πλησιάζουν επ' ουδενί τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ και αυτό δεν εμπόδισε την εταιρεία να επενδύσει στον αυτοματισμό.

Όσο το κόστος της αυτοματοποιημένης παραγωγής μειώνεται, τόσο πιο λογική (σε οικονομικό επίπεδο) μοιάζει για τις εταιρείες του Δυτικού κόσμου η μεταφορά της παραγωγής πίσω στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με δεδομένο ότι τα ρομπότ θα μπορούν πλέον να παράγουν προϊόντα με περίπου το ίδιο κόστος όσο το σύνολο των εργατικών χεριών στο εξωτερικό, τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από τις μεταφορές και την παραγωγή δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στις εταιρείες.  

Μόλις τον περασμένο μήνα η Adidas, ο γίγαντας στον τομέα των αθλητικών ειδών, αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή πίσω στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ανοίγοντας νέες, πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες παραγωγής. 

Θα μπορούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να απορροφήσουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ανέργους στις οικονομίες τους όταν ο αυτοματισμός θα πάρει τις δουλειές τους; Αν η μετάβαση γίνει πολύ γρήγορα, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές γι’ αυτούς, τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: lifo.gr