Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Είχαν στοιβάξει σε φορτηγό δεκάδες μετανάστες

 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141121/engine/newego_LARGE_t_1101_54426324_type12140.jpg
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικών επιτηρήσεων, συνέλαβαν στον Πειραιά τέσσερα άτομα σε βάρος των οποίων
σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του άρθ. 187 παρ. 1 «Εγκληματική Οργάνωση», παράβαση άρθ. 29 παρ. 5 του Ν.4251/2014, σε συνδυασμό με άρθ. 45 Π.Κ. «Διευκόλυνση εισόδου – εξόδου κατά συναυτουργία», παράβαση του άρθ. 30 παρ. 1, εδάφ. β’ και γ’ του Ν.4251/2014, σε συνδυασμό με άρθ. 45 Π.Κ. «Διευκόλυνση μεταφοράς κατά συναυτουργία, εκ κερδοσκοπίας, με τρόπο που μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο». Για τα ίδια αδικήματα, ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορούνται άλλοι τρεις υπήκοοι Αφγανιστάν που διαμένουν στην Σουρκία και ένας υπήκοος Μπανγκλαντές.  

Ειδικότερα αναφέρεται: 
        Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, που αφορούσαν τη διακίνηση μεταναστών από Σουρκία προς Σάμο και στην συνέχεια στην Αθήνα, με τη χρήση ΙΦΥ αυτ/του που διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, με τελικό προορισμό διάφορες χώρες της Ε.Ε., Αστυνομικοί της Υπηρεσίας διενήργησαν διακριτικές επιτηρήσεις, προκειμένου να εντοπίσουν το εν λόγω όχημα και τους δράστες, ενώ παράλληλα επιτηρούσαν έναν από τους κατηγορούμενους, ο οποίος φερόταν ως ηγετικό μέλος κυκλώματος παράνομης προώθησης μεταναστών.    


      Πρώτες πρωινές ώρες της 4/11/2016, Ομάδα Αστυνομικών του Σ.Δ.Π.Μ. εντόπισαν ένα φορτηγό, την ώρα που κατέφθασε με καράβι στον Πειραιά, έχοντας ξεκινήσει από το Καρλόβασι Σάμου, ενώ άλλη Ομάδα Αστυνομικών επιτηρούσε το όχημα ενός κατηγορούμενου, το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός.        Όπως διαπιστώθηκε, στο φορτηγό επέβαιναν δεκατρείς (13) υπήκοοι Ιράκ και επτά (7) υπήκοοι Ιράν, εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης, η οποία βρίσκεται πίσω από το κουβούκλιο του οδηγού του οχήματος και αποτελείται από δύο κάθετα επίπεδα.

      Όπως προέκυψε κατά την προανάκριση, ο τρίτος κατά σειρά κατηγορούμενος, οδηγούσε το ΙΦΥ αυτ/το, ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι επέβαιναν στο ΙΦΕ αυτοκίνητο το οποίο λειτουργούσε ως «προπομπός». Προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά των μεταναστών, οι υπό στοιχεία [1], [3] και [4] κατηγορούμενοι, είχαν μεταβεί από την 30/10/2016 στη Σάμο, όπου παρέμεναν μέχρι την 3/11/2016, διαμένοντας σε ξενοδοχείο στο Καρλόβασι. Μεσημβρινές ώρες της 3/11/2016, παρέλαβαν σε ερημικό σημείο στο Καρλόβασι τους είκοσι διακινούμενους και τους απέκρυψαν στο φορτηγό και εν συνεχεία  επιβιβάστηκαν στο καράβι για Πειραιά, ο μεν [1] κατηγορούμενος από το Βαθύ, ενώ οι [3] και [4] κατηγορούμενοι από Καρλόβασι.       

  Από την προανάκριση επίσης προέκυψε ότι, οι υπό στοιχείο [1] και [2] συλληφθέντες, υπήκοοι Αφγανιστάν, ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διοργάνωση της όλης μεταφοράς, ως μέλος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Άλλα μέλη της οργάνωσης, επίσης υπήκοοι Αφγανιστάν, λειτουργούν με βάση την Σουρκία και αναλαμβάνουν τη μεταφορά μεταναστών από Σουρκία προς Ελλάδα, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.         Οι ανωτέρω υπήκοοι Ιράν και Ιράκ, προωθήθηκαν από την εγκληματική οργάνωση στο εσωτερικό της χώρας, αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 – 1.200 δολαρίων ΗΠΑ έκαστος.  ΢τα πλαίσια της προανάκρισης κατασχέθηκαν τα προαναφερόμενα ΙΦΥ και ΙΦΕ αυτ/τα, καθώς και έξι [6] κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των εξακοσίων εβδομήντα [670] ευρώ.         Εξετάζεται η διασύνδεση των συλληφθέντων διακινητών και μεταφορέων με έτερες υποθέσεις παράνομης προώθησης μεταναστών από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία ερευνόνται 

       Οι υπήκοοι Ιράν και Ιράκ, συνελήφθησαν προκειμένου να τους επιβληθεί το διοικητικό μέτρο της απέλασης ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια