Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το σκοτεινό πρόσωπο της Τουρκίας: Τα παιδιά και οι γυναίκες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Το αληθινό της πρόσωπο η κάθε κοινωνία το δείχνει μέσα από τη στάση που κρατά απέναντι στα πιο ευάλωτά της μέλη. Οι δυνατές της ομάδες είναι εύκολο και να
προστατευτούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Γράφει η ΞΕΝΙΑ ΤΟΥΡΚΗ 



Δεν συμβαίνει το ίδιο και για όσους δεν έχουν τη δύναμη να ορθώσουν το ανάστημά τους. Τα παιδιά ανήκουν, δυστυχώς, σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες, ειδικά όταν ζουν σε χώρες όπου τα δικαιώματά τους περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η τουρκική κυβέρνηση προώθησε την περασμένη βδομάδα ένα νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία νομιμοποιούσε τους βιασμούς ανηλίκων. Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι οι καταδίκες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης «άνευ βίας, απειλών ή τεχνασμάτων» που διαπράχθηκαν πριν από τη 16η Νοεμβρίου 2016 θα αναστέλλονται επ’ αόριστον εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα.

Ας μη σταθούμε στο πώς γίνεται να χωρούν στην ίδια πρόταση έννοιες όπως «σεξουαλική κακοποίηση άνευ βίας». Στην Τουρκία από ό,τι φαίνεται οι βιασμοί γίνονται ευγενικά με τη χρήση πάντα του «σε παρακαλώ». Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Ακτιβιστές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να κάνει πίσω. Έγιναν επίσης διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις. Συνήθως κωφή σε αντιδράσεις, αυτή τη φορά η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αποσύρει το νομοσχέδιο, όχι δυστυχώς για να το πετάξει μια για πάντα στον κάλαθο με τα σκουπίδια αλλά για να το αναθεωρήσει, αλλάζοντας κάποιες από τις πρόνοιές του.

Η Τουρκία, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, μετατρέπεται σε μια χώρα όπου τα παιδιά και οι γυναίκες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο στόχος του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, όπως κυνικά δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ήταν για να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών. Εδώ να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως οι γάμοι με κορίτσια κάτω των 18 είναι παράνομοι. Ο νόμος όμως δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα στη χώρα να καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες γάμων παιδιών στην Ευρώπη. Η Τουρκία έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι μια δημοκρατική χώρα. Και αν κάποιος έχει αμφιβολία για αυτό, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γάμοι ανηλίκων είναι η καλύτερη απόδειξη.




Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
mignatiou.com
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια