Πήρατε ξανά τα κιλά που χάσατε; Δείτε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες


Παρόλο που έκανες μία δίαιτα και κατάφερες να χάσεις κάποια κιλά, αυτά επιστρέφουν και πολλές φορές είναι περισσότερα από αυτά που έχασες. Πολλοί επίσης είναι και αυτοί οι οποίοι, αν και ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, δεν καταφέρνουν να χάσουν ούτε … γραμμάριο.

Τις περισσότερες φορές μέχρι τώρα αυτό αποδιδόταν στις ενδεχόμενες ατασθαλίες στη διατροφή. Όμως, μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα δίνει μια εναλλακτική εξήγηση που μπορεί να ισχύει.

Φταίνε τα βακτήρια του εντέρου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αφού έχουν κρατήσει τη «μνήμη» του αυξημένου βάρους και συνεχίζουν να κάνουν... τα δικά τους μέσα στον οργανισμό σας!

Αυτό συμπέρανε η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε πειραματόζωα, αναφέροντας πως η παχυσαρκία δημιουργεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, το λεγόμενο μικροβίωμα, το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» είναι που κάνει μια δίαιτα να γίνεται «γιο γιο», δηλαδή να επανέρχεται το βάρος μετά την αρχική απώλειά του.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, δήλωσαν ότι εφόσον τα ευρήματα στα ποντίκια επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο, τότε μπορεί να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι κατά της παχυσαρκίας, οι οποίες θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, π.χ. μέσω χορήγησης προβιοτικών ή αντιβιοτικών.

Όπως είπε ο Δρ Ελινάβ, «η νέα έρευνα μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους μέσω δίαιτας». Επεσήμανε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός (πιθανώς στο μεταβολισμό) με τον οποίο τα μικρόβια «θυμούνται» την παχυσαρκία και συμβάλλουν στην επανάκτηση του βάρους. Μένει πάντως να αποδειχθεί ότι όντως ισχύει στους ανθρώπους ό,τι και στα ζώα και επιπλέον πρέπει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τα βακτήρια την επιτυχία ή αποτυχία μιας δίαιτας. Οι ερευνητές ήδη άρχισαν να μελετούν την πιθανή επίδραση του μικροβίωματος στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς επιστήμονες, περίπου οι μισοί υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά σε πιο μόνιμη βάση, καθώς «κυλάνε» ξανά στο βάρος που είχαν πριν τη δίαιτα. Για τους επί πολλά χρόνια παχύσαρκους, το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%. «Είναι πιθανό πάντως ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν μικρό μόνο ρόλο σε αυτό τελικά», παραδέχτηκε ο Δρ Ελινάβ, συμπληρώνοντας πως «η κύρια αιτία που οι άνθρωποι ξαναβάζουν κιλά μπορεί να είναι απλώς επειδή σπάνε τη δίαιτά τους».


Πηγή: onmed.gr