Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Μπαλάκι» στην Αφρική στέλνει το Βερολίνο τους πρόσφυγες

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, αλλά αντίθετα οι
αρχές να τους σταματούν στη θάλασσα και να τους στέλνουν πίσω στην Αφρική, όπως αναφέρει με σημερινό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Σε μια στροφή 180 μοιρών για τη χώρα που έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα παροχής ασύλου, το γερμανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το αυστραλέζικο σύστημα, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα στέλνονται σε καταυλισμούς σε τρίτες χώρες μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου.
«Η έλλειψη προοπτικής να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να αποτελέσει το λόγο ο οποίος θα τους αποτρέψει να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και με μεγάλο οικονομικό κόστος κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι. Στόχος μας πρέπει να είναι να αφαιρέσουν από τους λαθροδιακινητές το κίνητρο και να προστατέψουν τους μετανάστες από το να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους», είπε εκπρόσωπος του Τόμας ντε Μεζιέρ.
Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο -η πλειονότητα των οποίων έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη- να στέλνονται στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, ώστε να υποβάλλουν εκεί την αίτηση για παροχή ασύλου. Στην περίπτωση που αυτή γίνει δεκτή, θα μεταφέρονται με ασφάλεια στην Ευρώπη.
Στην Αυστραλία, όπου εφαρμόζεται αυτή η πρακτική, ο αριθμός παράτυπων εισόδων στη χώρα έχει μηδενιστεί, σημειώνει η Welt.
Ωστόσο, η γερμανική αντιπολίτευση ασκεί δριμύτατη κριτική: «Το υπουργείο Εσωτερικών μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως μεταδοτική ασθένεια την οποία θέλει κανείς να αποφύγει», υποστηρίζει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ.
Η ίδια προσθέτει πως «όποιος αρνείται μια έντιμη διαδικασία σε ανθρώπους ήδη κατά τη διάρκεια της φυγής τους ενεργεί τόσο πολιτικά όσο και νομικά με αμφιλεγόμενο τρόπο».
Επίσης ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Μπερντ Ρίξινγκερ, τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε ανθρωπιστικό σκάνδαλο.
Περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, φέτος μέχρι στιγμής 159.496 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης και 4.220 έχουν πνιγεί, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους 3.777 νεκρούς στο σύνολο της περσινής χρονιάς.



efsyn.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια