Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κυπριακό: Πιθανή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό αφήνουν καλά ενημερωμένες πηγές που παρακολουθούν πολύ κοντά τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτές τις ώρες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Το θέμα της ασφάλειας και της κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων αποτελεί το πιο κρίσιμο κεφάλαιο για την επίλυση του Κυπριακού μαζί με το κεφάλαιο του εδαφικού.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι ενδεχόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν για να συζητήσουν το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων θα δημιουργούσε θετική προοπτική για τη διεξαγωγή πολυμερούς συνάντησης.

Μάλιστα η ανταπόκριση ή όχι της Άγκυρας σε μια τέτοια συνάντηση αλλά και η γενικότερη στάση που θα κρατήσει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι πολυμερής συνάντηση θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί μόνο αν έχει υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Σημειώνεται ακόμη, ότι πριν από λίγες ημέρες και ενώ είχε συμφωνηθεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, αυτή ακυρώθηκε σχεδόν στο παρά πέντε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Πηγή: real.gr/Αλεξία Τασούλη



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια