Γιατί οι Ρώσοι δεν χαμογελούν;


Μπορεί τα γενέθλια του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία γιορτάζεται στις 7 Οκτωβρίου, αλλά σπάνια έχουμε δει το Ρώσο πρόεδρο να χαμογελά.

Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Ρωσίας αγέλαστος, αλλά γενικά ο πληθυσμός της χώρας, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αναζητούν την αιτία που ο πληθυσμός της χώρας δεν χαμογελά τόσο συχνά.

Έτσι, ο ψυχολόγος Kuba Krys, καθηγητής στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, πραγματοποίησε έρευνα η οποία δείχνει ποιοι είναι οι λαοί, που χαμογελούν ελάχιστα και ερμηνεύουν αρνητικά το γέλιο, θεωρώντας το σημάδι ανοησίας.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε, σημειώνει πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εντοπίζεται περισσότερο σε κοινωνίες οι οποίες δίνουν έμφαση στην πειθαρχία, την αυστηρή εκπαίδευση και τους κοινωνικούς τύπους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σ' αυτές τις κοινωνίες, η διαφθορά γνωρίζει άνθηση και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι συνήθως αρκετά ασταθείς.

Στην έρευνα του καθηγητή συμμετείχαν άνθρωποι από 44 χώρες, οι οποίοι έκριναν οχτώ πρόσωπα που χαμογελούσαν και οκτώ που δεν χαμογελούσαν, με τα ευρήματα να δείχνουν πως οι κάτοικοι των χωρών που εμφανίζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι πιθανό να αντιληφθούν με αρνητικό τρόπο ένα χαμόγελο, θεωρώντας το υποκριτικό ή ακόμα και κοροϊδευτικό.

Οι πολίτες από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Γαλλία, βρήκαν τα χαμογελαστά πρόσωπα «ανόητα». Όπως αναφέρει ο καθηγητής τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως το φύλο και η κουλτούρα του ατόμου.


Πηγή:indy100.com, news247.gr