Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκωληκοειδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;


Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή ή η μόλυνση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Πρόκειται για ένα σοβαρό και επείγον πρόβλημα που απειλεί τη ζωή του ασθενούς.

Η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει οποιαδήποτε λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα μικρό σωληνοειδές όργανο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τυφλού εντέρου (το πρώτο μέρος του παχέος εντέρου).

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα που προειδοποιούν, ότι ίσως σε έναν ασθενή, υπάρχει οξεία σκωληκοειδίτιδα;

  1. Πόνος στην κοιλιά που εντοπίζεται στη δεξιά και κατώτερη μεριά της κοιλιάς. Ο πόνος αυξάνεται όταν η εν λόγω περιοχή ψηλαφίζεται.
  2. Ο πόνος μπορεί αρχικά να είναι στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια να επεκταθεί στην κατώτερη δεξιά μεριά της κοιλιάς.
  3. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται, κινείται, παίρνει βαθιές αναπνοές ή όταν λυγίζει τους μηρούς προς τη μέση του.
  4. Πυρετός (συνήθως δεν πρόκειται για ψηλό πυρετό).
  5. Εμετοί.
  6. Διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αδυναμία του ασθενούς να κάνει αέρια.
  7. Πρήξιμο της κοιλιάς.
  8. Ανορεξία.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα που παρουσιάζουν όλα τα πιο πάνω σημεία ή συμπτώματα. Σε περίπτωση υποψίας για σκωληκοειδίτιδα, είναι σημαντικό να ζητείται συμβουλή γιατρού και να αποφεύγονται τα φάρμακα κατά του πόνου. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να καλύπτουν ή να αλλοιώνουν την κλινική εικόνα της νόσου και να οδηγούν σε λάθος ή καθυστερημένη διάγνωση.

Επίσης εάν υπάρχει δυσκοιλιότητα, πρέπει να αποφεύγονται τα κλύσματα και τα καθαρτικά, διότι αυτά δυνατόν να προκαλέσουν ρήξη της φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης. 

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Ωστόσο τα επιδημιολογικά στοιχειά δείχνουν ότι:

  • Η νόσος είναι συχνότερη σε άνδρες παρά στις γυναίκες.
  • Η σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας από 15 έως 30 ετών. Είναι σπάνια σε παιδιά κάτω των 2 ετών.
  • Η σκωληκοειδίτιδα είναι η συχνότερη αιτία για την οποία τα παιδιά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Υπολογίζεται ότι 4 σε κάθε 1000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών θα υποβληθούν σε σκωληκοειδεκτομή (η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης).


Πηγή: medlook.net

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια