Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Στην Ελλάδα παράγουμε διαστημική τεχνολογία και ... δεν το ξέρουμε»

«Στην Ελλάδα παράγουμε διαστημική τεχνολογία και ... δεν το ξέρουμε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε σήμερα το
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στην οποία στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ενημέρωσαν μέλη της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για τις ευκαιρίες να συνεργαστούν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του Οργανισμού, που ήδη υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Εκατοντάδες ελληνικές βιομηχανίες διαθέτουν σήμερα την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν σε προγράμματα της ESA, αλλά δεν το κάνουν και κοινή παραδοχή, από την ελληνική πλευρά των συμμετεχόντων στην ημερίδα, υπήρξε ότι αυτό οφείλεται σε άγνοια. 

«Στα συστήματα που έχουν να κάνουν με τα υλικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ελληνικές ομάδες είναι πάρα πολύ ψηλά στην παραγωγή ερευνητικού έργου, σε παραγωγή αποτελεσμάτων, ακόμη και πατεντών. Κι όμως στα υλικά υπάρχει σχεδόν μηδενική συμμετοχή από την Ελλάδα στην ESA. Και, αν δείτε, βγαίνουν διαρκώς προκηρύξεις πάνω στα υλικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των διοργανωτών της ημερίδας, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός για τη μελέτη του τηγανίσματος σε διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας.

«Δεν υπάρχει δεν ενδιαφέρομαι». Αν κάποιος ξέρει ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης και συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο θα το κάνει. Δεν το ξέρουν. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και πεδία συνεργασίας σε τομείς όπως τα συστήματα για την ποιότητα του νερού και την επεξεργασία αποβλήτων. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα που στην ESA δεν υπάρχουν. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν και φοβερές δυνατότητες αρκεί να μάθουμε, αρκεί να ξέρουμε ποιο τηλέφωνο να σηκώσουμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά για να κάνουν την Ελλάδα να είναι ένα ισότιμος εταίρος». 



Σ.Αβραμίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια