Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μάχιμη Πενταετία. Τι θα γίνει τελικά;

Με το Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85/12-5-2016) Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνεται το ποσοστό για την αναγνώριση των πλασματικών ετών από 6,67 % σε 20%.


Η ανωτέρω τροποποίηση εγείρει το ερώτημα αν στα πλασματικά έτη που αναφέρονται στο νόμο εντάσσονται και αυτά της πλασματικής (μάχιμης) πενταετίας.
Σε περίπτωση που η μάχιμη πενταετία εντάσσεται στα πλασματικά έτη που το συνολικό κόστος αναγνώρισης αυξάνεται (σήμερα είναι περίπου στα 2.300 €, δηλ. 39 € κάθε μήνα για πέντε χρόνια -60 μήνες- ) τα στελέχη των Σ.Α θα χρειαστεί να καταβάλουν το τριπλάσιο ποσό , όπως ακριβώς ισχύει για τους Στρατιωτικούς ,δηλαδή γύρω στις 10.000 €.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό που καθορίστηκε η αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας ορίστηκε μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργάνων των Σ.Α στο Π.Δ. 169/2007 και βάση του είναι η αποζημίωση της εργασίας πέραν του πενθημέρου ήτοι τα 46 ευρώ.
Η ερμηνεία που δίνεται από τους περισσότερους διαχωρίζει τη μάχιμη πενταετία από τα πλασματικά έτη καθώς αποτελούν πραγματικό χρόνο εργασίας και όχι πλασματικό καθώς με το άρθρο 40 παρ. 4 του ΠΔ 169/2007: «Ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται με προσαύξηση σύμφωνα με τα παραπάνω λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.» και στην ουσία είναι η αναγνώριση του χρόνου εργασίας μας το Σαββατοκύριακο καθώς ως συνολικός χρόνος 40 ετών όπως αυτός απαιτείται με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του 3865/2010 (120 Α’), η εργασία τα σαββατοκύριακα καλύπτει εργασία 5 ετών.
Επιπροσθέτως και για να ισορροπήσει η αδικία που προκύπτει για τα στελέχη που δεν μπορούν να ενταχτούν στις ευεργετικές διατάξεις του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος με πλήρη συνταξιοδότηση στα 24,5 έτη μέχρι και την 31/12/2014 παρέχεται η δυνατότητα για επιπλέον αναγνώριση 3 ετών (συνολικά 8) σε όσους έχουν καταταγεί μέχρι και το 1995.
Η ψήφιση του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85/12-5-2016) οδήγησε πολλά στελέχη να επισπεύσουν την διαδικασία αναγνώρισης της πλασματικής πενταετίας.(απο άρθρο Κ.Κυρανη )
Προς ενημέρωση των συναδέλφων και μετα απο αναστάτωση που εχει προκληθεί μεταξύ υμών σχετικά με την μάχιμη πενταετία σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τμήμα οικονομικού -μισθοδοσίας του Υπουργείου μας σχετικά με την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας και πάντα συμβουλευτικά , ενημερωνουμε οτι αναμένετε η έκδοση σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου σχετικά με το ύψος του ποσού της εξαγοράς καθώς και του χρόνου έναρξης του νέου ασφαλιστικού κλπ.
Απο την ενημέρωση επίσης μας προτάθηκε όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να κάνουν άιτηση για την αναγνώριση έως και τις 31-12-2016 υπάρχει πιθανότητα οι εισφορές να ισχύσουν με το παλιό ποσό για όσους καταθέσουν μέχρι και την συγκεκριμένη ημερομηνία αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και εαν ισχύσουν οι αυξημένες εισφορές απο τον Μαϊο του 2015 με ποσό της τάξεως των 150 € μηνιαίως η Υπηρεσία θα ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους εαν επιθυμούν η όχι την αναγνώριση εκ νέου. Εν κατακλέιδη και λαμβάνοντας υπόψη το τέρας της γραφειοκρατίας την δαιδαλώδη νομοθεσία αλλά και συνδυάζοντας και ανακοινώσεις υπηρεσιακών εγγράφων απο παραπλήσιους κλάδους όπως των στρατιωτικών ( http://www.onalert.gr/stories/syntaksiodotiko-maximi-pentaetia-erwtimata-fwtia/51974 ) καλό θα ήταν εαν κάποιοι ενδιάφερονται για την αναγνώριση της πενταετίας να κάνουν αίτηση αναγνώρισης απο τώρα και όχι αργότερα της 30-12-2016 . Επίσης όσοι είχαν κάνει παλαιότερα αίτηση και αναγνώρισαν ένα μέρος της πενταετίας απαιτείται αίτηση εκ νέου για τα υπόλοιπα έτη.
Απο όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε την ταλαιπωρία που υφίσταται τα στελέχη οικονομική -ψυχολογική και λοιπά αφού θα κλειθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον τους κυρίως το οικονομικό , με ένα ενιαίο μισθολόγιο να αιωρείται αλλά και με τον νομοθέτη να μην μπορεί διαχρονικά να προλαμβάνει και να προβλέπει καταστάσεις που θα προκύψουν με τις οποίες αλλαγές κάνει .
Πρέπει επιτέλους τα στελέχη να έρχονται πρώτα απο όλα.
Άμεσα η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου να απαιτήσει απάντηση απο το ΓΚΛ και το Υπουργείο Οικονομικών προς επίλυση του θέματος , δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
ΧΡΗΣΤΕΑΣ Κυριάκος Αντιπρόεδρος ΕΠΛΣ Ν.Π
hcgunion.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια