Αντιδράσεις για το ρατσιστικό «μπλόκο» στο Βοτανικό

Μια ρατσιστική κατάληψη έχει στηθεί στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό προκαλώντας αντιδράσεις τόσο του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και πολιτικών κομμάτων. Τα λίγα άτομα του ακροδεξιού χώρου που έχουν καταλάβει το σημείο αποκαλούν την κατάληψή τους «Στέγη Αστέγων» και διατυμπανίζουν ότι απευθύνεται μόνο σε Έλληνες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο»

«Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απόπειρα δημιουργίας "χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες" συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας».

Παρέμβαση των αρμόδιων φορέων

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούσε την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων.
Ειδικότερα, ο Κωστής Παπαϊωάννου έστειλε έγγραφο στα συναρμόδια για την ανέγερση του τεμένους υπουργεία, στον Δήμο Αθηναίων, στον οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά και στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ για την κατάληψη

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ που μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η παράνομη κατάληψη πρέπει να λήξει και οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη» και ασκεί κριτική και ασκεί κριτική στη χτεσινή ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηρίζοντας την «μια κίνηση απόγνωσης».
Το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται: «Γιατί ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γενικός Γραμματέας επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση στον Τύπο; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός; Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας; Ποιοι είναι οι «αρμόδιοι» που πρέπει να θυμηθούν τις αρμοδιότητές τους;
Κι επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο συγκεκριμένος δημόσιος λειτουργός δεν ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να χτυπήσει, μήπως πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί αυτές οι πόρτες παραμένουν κλειστές;
Ποιος είναι ο “Μπαλτάκος ” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;»

Ρατσιστικό μίσος κατά των προσφύγων

Να σημειώσουμε πως η περιβόητη «Στέγη αστέγων Βοτανικού» ή το «hotspot για Ελληνες», όπως επίσης αποκαλούν την ίδια κατάληψη, δεν είναι κάτι άλλο από μια νέα επιχείρηση μπλοκαρίσματος της δημιουργίας του επίσημου χώρου λατρείας που θα καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Αττικής.
Πρώτα είδαμε την πρακτική των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε μπλοκάρει για χρόνια την ανέγερση του τεμένους, και όταν τελικά, μόλις πριν από λίγους μήνες, αυτή έπεσε στο κενό, είδαμε πια να καταλαμβάνεται ο ίδιος ο χώρος του μελλοντικού τεμένους.
Και μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση της στον χώρο, η κατάληψη αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σοβαρό ζήτημα των αστέγων, διασπείροντας παράλληλα το ρατσιστικό μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

efsyn.gr