Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στα άδυτα των εργαστήριων συντήρησης

Μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης 2ου αι. μ.Χ. (ΕΑΜ 3524). Το άγαλμα βρέθηκε ακρωτηριασμένο στην Ιταλία. Περιήλθε στη Συλλογή του Thomas Hope στις αρχές του 19ου αι. και συμπληρώθηκε από τον διάσημο Ιταλό γλύπτη Αntonio Canova. Το 1924 περιήλθε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από δωρεά του Μ. Εμπειρίκου. Το κεφάλι και το δεξί χέρι είναι συμπληρώσεις του Canova.

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την
έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε Μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;
Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Απρίλιο 2017, θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.
TAΠΑ/ΕΘΝΙΚΌ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ
Μαρμάρινο άγαλμα του τύπου της μικρής Ηρακλειώτισας με ίχνη πολυχρωμίας. Με ειδική φασματική απεικόνιση (VIL) εμφανίζεται να φθορίζει το αιγυπτιακό μπλέ χρώμα .
Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα, θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, και θα περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας. Οι θεματικές είναι:
1.            Αναζητώντας την αρχική όψη: η αποκατάσταση και η στήριξη των γλυπτών του Μουσείου
2.            Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς
3.            Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας                         
4.            Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια
5.            Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων
6.            Έτσι ταξιδεύουν: μετακινώντας αρχαιότητες σε όλο τον κόσμο 
Οι τίτλοι των παρουσιάσεων θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Αφετηρία θα αποτελεί κάθε φορά ένα έκθεμα που λειτουργεί παραδειγματικά για το παρουσιαζόμενο θέμα.
TAΠΑ/ΕΘΝΙΚΌ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Οδυσσέα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων ενκιβωτισμένο μέσα στο κιβώτιο μεταφοράς του σε περιοδική έκθεση του εξωτερικού .
Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Μουσείου γίνονται, επίσης, εξειδικευμένες ξεναγήσεις και εργαστήρια εξοικείωσης σε ομάδες φοιτητών στα εργαστήρια συντήρησης και στις αίθουσες μελέτης. Οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές, θα πρέπει να αποστείλουν αίτημα στο eam@culture.gr. Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας (χειμερινό ωράριο): Τρίτη - Κυριακή 09:00-16:00 και Δευτέρα 13:00 - 20:00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573


naftemporiki.gr
.