Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΕΛ.ΑΣ. περίμενε επίθεση σε «γαλλικό στόχο» λόγω άραβα τρομοκράτη

Ερωτήματα προκαλεί η ευχέρεια δράσης των δύο ενόπλων που έριξαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου τα ξημερώματα στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του αστυνομικού φρουρού από θραύσματα. Και αυτό παρότι τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνταν επίθεση σε «γαλλικό στόχο» λόγω της επιμονής των ελλήνων αντιεξουσιαστών για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα, ο οποίος κρατείται σε γαλλικές φυλακές εδώ και περίπου 30 χρόνια, καταδικασθείς σε φυλάκιση 32 χρόνων για δύο δολοφονίες διπλωματών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Την αποφυλάκιση του Αμπντάλα ζητούσαν προσφάτως με κείμενά πολλοί, όπως μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και ο Νίκος Μαζιώτης. Προ τριετίας υπήρχαν και άλλα κείμενα συμπαράστασης στον Αμπντάλα από άλλους κατηγορούμενους για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα κ.ά. Η ανησυχία των αρχών για επίθεση σε γαλλικό στόχο είχε διευρυνθεί μετά την εκδίωξη χιλιάδων προσφύγων στο Καλέ από τη γαλλική αστυνομία.

Οι εκτιμήσεις

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η επίθεση στην πρεσβεία να είναι έργο της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών που είχε πραγματοποιήσει την τελευταία επίθεση της πριν από έναν χρόνο, στις 24 Νοεμβρίου 2015, με την τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον τωρινό «στόχο». Και τότε οι δύο δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, όπως και στην επίθεση της Πέμπτης, και εξαφανίσθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι αστυνομικοί επισημαίνουν την αλλαγή του τρόπου δράσης της οργάνωσης, η οποία «εγκατέλειψε» τα καλάσνικοφ και τους εκτοξευτήρες ρουκετών που χρησιμοποιούσε στις πρώτες επιθέσεις της (γραφεία ΝΔ, οικία γερμανού πρεσβευτή, ισραηλινή πρεσβεία κ.λπ.). Οι αστυνομικοί πάντως δεν αποκλείουν την εμφάνιση μίας νέας οργάνωσης, την επανενεργοποίηση του Επαναστατικού Αγώνα και της καταζητούμενης Πόλας Ρούπα αλλά και μία ακόμη πράξη του νέου σχεδίου «Νέμεσις» της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, με τον φόβο για τυχόν νέες επιθέσεις λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά και της επερχόμενης άφιξης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι χειροβομβίδες

Σημειώνεται ότι ρίψη χειροβομβίδων ως «συμπληρωματικό» μέσο επίθεσης είχε χρησιμοποιήσει ο Επαναστατικός Αγώνας σε ορισμένες επιθέσεις (όπως στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας τον Απρίλιο του 2007). Χειροβομβίδες είχαν χρησιμοποιήσει και μέλη της 17Ν όταν καταδιώκονταν στα Σεπόλια το 1991. Όμως είναι από τις ελάχιστες φορές που γίνεται επίθεση από οργάνωση αντάρτικου πόλης μόνο με ρίψη χειροβομβίδας. Αντιθέτως, αυτόν τον τρόπο δράσης για εκδικητικά - προειδοποιητικά κτυπήματα χρησιμοποιούν συνήθως ποινικοί.

Ο Αμπντάλα, που ήταν μέλος του Λαϊκού Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ) και της  Ένοπλης Επαναστατικής Λιβανέζικης Φράξιας, είχε δολοφονήσει στις αρχές 1982 στρατιωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι και λίγους μήνες αργότερα ισραηλινό διπλωμάτη.

Σημειώνεται ότι το διάστημα 15-22 Οκτωβρίου είχε μάλιστα προσδιορισθεί η Διεθνής Εβδομάδα Δράσης υπέρ του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα και είχαν διοργανωθεί σχετικές εκδηλώσεις και στην Ελλάδα, όπως π.χ. από το Στέκι του Δρόμου στη Θεσσαλονίκη.
 
 
 
 
Του Βασίλη Λαπρόπουλου
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια