Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι πυροσβέστες

Συμπληρώνονται το Δεκέμβριο τέσσερα χρόνια από τότε που ο Μυτιληνιός αρχιπυροσβέστης Χριστόφας Τζαναβάρης, μαζί με άλλους συναδέλφους του, κλήθηκε να
συμμετάσχει σε άσκηση εκτάκτου ανάγκης που είχε διοργανώσει η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης σε συνεργασία με το Αρχηγείο της πυροσβεστικής.
Ο 41χρονος εξαιτίας μιας αναπνευστικής συσκευής κατέληξε σε μόνιμη διαθεσιμότητα με 90% αναπηρία. Οι συνάδελφοί του στην Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος τον συνδράμουν όσο μπορούν έκτοτε, ενώ έβαλαν πλάτη και συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν μια συσκευή ελέγχου του αέρα που εισπνέουν οι πυροσβέστες μέσα στη φιάλη (αεροτέστ)… αφού η πολιτεία κωφεύει επιδεικτικά και αφού υπάρχουν μόνο δύο τέτοιες συσκευές, παλιού τύπου… σε όλη την Ελλάδα!

Η Ένωση παρέδωσε τη συσκευή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης στις 27 Οκτωβρίου, με την παράταξη των πυροσβεστών «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» να καταγγέλλει την Ένωση για το ότι «οι πυροσβέστες βάζουν το χέρι στην τσέπη».

Ιστορία που συγκλονίζει
Τέσσερις αξιωματικοί της ΕΜΑΚ από την Κρήτη κατηγορούνται κατόπιν μήνυσης του Εισαγγελέα για την υπόθεση του 41χρονου Χριστόφα Τζαναβάρη, η δίκη του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και διεκόπη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για τον ερχόμενο Μάιο.
Η υπόθεση ξεκινά το Δεκέμβριο του 2012. «Στον εργοστασιακό χώρο όπου έγινε η άσκηση “Πυρασφάλεια 2012” στο Ηράκλειο Κρήτης υπήρχε ενεργή αμμωνία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενώ εισέπνεα -κατόπιν εντολών- από την αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα, μου προκλήθηκε έντονη δύσπνοια και δυσφορία», περιγράφει ο ίδιος.
Λίγες ώρες αργότερα, έπαθε ισχυρό καρδιακό επεισόδιο με διάγνωση ισχαιμική καρδιοπάθεια με εμμένουσα περικαρδίτιδα. Νοσηλεύθηκε αρχικά στο «Βενιζέλειο» και έπειτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρότατες βλάβες. Έκτοτε ξεκίνησε ένας νοσοκομειακός Γολγοθάς, με συνεχείς επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς συνεχώς ανακύπτουν νέα προβλήματα υγείας.

Με «ληγμένη» συσκευή!
Σύμφωνα με ιατροδικαστές και γιατρούς, έπαθε δηλητηρίαση στο αίμα από τη χρήση μη συντηρημένης αναπνευστικής συσκευής, η οποία περιείχε ακατάλληλο αέρα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κυκλοφορικό του σύστημα, η καρδιά και οι πνεύμονές του.
Η εν λόγω πάθηση προκλήθηκε στον παθόντα λόγω εισδοχής-εισπνοής τοξικών αερίων από την αναπνευστική συσκευή που χρησιμοποίησε, η οποία ήταν πλημμελώς συντηρημένη και δεν είχε υποστεί τους απαιτούμενους περιοδικούς ελέγχους προς πιστοποίηση καταλληλότητας και καλής λειτουργίας της και δεν έφερε την αναγκαία εγχάρακτη σήμανση.
Επισημαίνεται ακόμα ότι η χρήση τής εν λόγω ακατάλληλης αναπνευστικής φιάλης σε συνδυασμό με την προϋφιστάμενη στεφανιαία νόσο που αυτός παρουσίαζε αλλά και την εισπνοή υγρής αμμωνίας που υπήρχε στο χώρο της άσκησης προξένησαν σε αυτόν βλάβη στην υγεία του.

Το κατηγορητήριο
Οι αξιωματικοί πυροσβέστες της 3ηςΕΜΑΚ Κρήτης, που δηλώνουν αθώοι, κατηγορούνται για σωματική βλάβη από υπόχρεο και για το ότι «παρέλειψαν να μεριμνήσουν για την ορθή συντήρηση και καλή λειτουργία των αναπνευστικών συσκευών της 3ης ΕΜΑΚ καθώς και για την πραγματοποίηση των απαραίτητων περιοδικών ελέγχων σε αυτές, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο εκ της φύσεως των υπηρεσιακών ιδιοτήτων τους και των εκ του νόμου απορρεουσών αρμοδιοτήτων τους».
Κατηγορούνται ακόμα ότι παρέλειψαν να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση του περιεχομένου αέρα των αναπνευστικών φιαλών κατά τα οριζόμενα, τον έλεγχο της ποιότητας του αναπνεύσιμου αέρα των φιαλών με ειδικά όργανα ως προβλέπεται από τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, την προμήθεια ειδικών πιστοποιημένων αεροσυμπιεστών προς πλήρωση των αναπνευστικών συσκευών, την πιστοποίηση του προσωπικού στο οποίο είχε ανατεθεί η πλήρωση φιαλών και τη διενέργεια υδροστατικού ελέγχου, ενώ παράλληλα δεν προέβησαν στην τήρηση βιβλίων-μητρώων φιαλών όπου θα καταγράφονται ο αριθμός της φιάλης, ο αριθμός ελέγχου και επανελέγχου των φιαλών και αεροσυμπιεστών προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος του ακριβούς χρονικού σημείου επανάληψης των απαιτούμενων περιοδικών ελέγχων στις φιάλες.

Πανελλαδικό πρόβλημα οι φιάλες οξυγόνου

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γολγοθάς του Χρ. Τζαναβάρα μετατόπισε το ζήτημα σε πανελλαδικό επίπεδο. Υπερτονίστηκε ότι δεν τηρούνταν η διαδικασία συντήρησης και ελέγχου, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά πανελλαδικά.
Μετά το τραγικό περιστατικό και αφού έγιναν αλλεπάλληλες αναφορές, εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία δινόταν διαταγή να ελεγχθούν εκατοντάδες φιάλες σε πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Με βάση τις περιγραφές του 41χρονου και των εγγράφων που προσκομίστηκαν, ο εισαγγελέας έδρας χαρακτήρισε «ρώσικη ρουλέτα» τη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, με βάση πάντα τα καταγγελλόμενα για τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους συντήρησης. Ερωτήσεις για το θέμα έχουν καταθέσει από το 2012 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ ο Χρ. Τζαναβάρης έχει αποστείλει εξώδικα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον αρχηγό της Πυροσβεστικής.
Από το 2012, τραγικό θάνατο που σχετίζεται με τις φιάλες οξυγόνου έχει βρει ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος το Σεπτέμβριο του 2014 και ο 37χρονος υποπυραγός Σπύρος Φουντουλάκης το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς που επέζησε αφού τυλίχθηκε στις φλόγες.


Η διαμάχη Ένωσης και Ενωτικής Κίνησης για τη συσκευή ελέγχου φιάλης

Ενώ έχουν να πάρουν στολή από το 2008!

Μετά το ατύχημα του Χρ. Τζαναβάρη, πολλοί πυροσβέστες φοβούνταν να φορέσουν μάσκα με φιάλη, εξηγεί στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος. Το 2015 «οργανώσαμε χοροεσπερίδα για τη συγκέντρωση χρημάτων και την αγορά της κατάλληλης συσκευής, ώστε να ελέγχεται ο αέρας της φιάλης», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι μόνο δύο τέτοιες συσκευές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Η συσκευή «αεροτέστ» μετρά το μονοξείδιο, το διοξείδιο, την υγρασία και τα λάδια. Επίσης, «φροντίσαμε κάθε μέλος της Ένωσης να έχει νομική προστασία με 22,5 ευρώ το χρόνο ανά συνάδελφο και άλλα 22,5 ευρώ το χρόνο για κάθε συνάδελφο που τα βάζει η Ένωση».
Ο κ. Ντίνος εξηγεί ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι πυροσβέστες να δουλέψουν είναι πολύ δύσκολες και όχι μόνο για τους προφανείς λόγους: «Έχουμε να πάρουμε στολή από το 2008! Με τα μπαλώματα που κάνει ο καθένας δεν είμαστε ασφαλείς, αφού το υλικό πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μην περνά η φωτιά. Η κάθε στολή κοστίζει 250 ευρώ και είναι ασύμφορη για τον κάθε συνάδελφο».

Η καταγγελία
«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη σχετικά με την υπόθεση του συναδέλφου μας που τραυματίστηκε με φιάλη αναπνευστικής συσκευής, ενημερωθήκαμε ότι το προεδρείο της Ένωσης προχώρησε σε παραχώρηση προς την υπηρεσία μηχανήματος ελέγχου του αέρα των αναπνευστικών συσκευών. Το συγκεκριμένο μηχάνημα αγοράστηκε με δαπάνη της Ένωσης, δηλαδή με δικά μας χρήματα, και παραχωρήθηκε με τη μορφή δωρεάς προς το Πυροσβεστικό Σώμα», λέει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Το προεδρείο της Ένωσης, «υποψιαζόμενο ίσως ότι θα λάβει αρνητική απάντηση (σ.σ. σε αίτημα προς το Αρχηγείο), προχώρησε στην αγορά και κατόπιν στην παραχώρηση του συγκεκριμένου μηχανήματος», καταγγέλλει, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία έπρεπε να αναλάβει την εν λόγω δαπάνη. Την ίδια ώρα, αποδοκιμάζει την παροχή στήριξης από νομική εταιρεία: «Γιατί άραγε υποβαθμίζουν τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μια Ένωση στο βαθμό που είναι αγωνιστική και δραστήρια, προβάλλοντας ως μονή λύση τις νομικές εταιρείες;»

Η απάντηση
«Όχι, δεν είναι υποχρέωση των υπαλλήλων να μεριμνούν για την ατομική τους ασφάλεια, είναι υποχρέωση του κράτους και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό!» απαντά η Ένωση των Πυροσβεστών στην παράταξη, τονίζοντας: «Όταν όμως καθημερινά κινδυνεύουν οι ζωές των συναδέλφων από την αδιαφορία αυτού του κράτους, δεν θα μείνουμε στα λόγια, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση των συναδέλφων, Ενώσεων από όλη τη χώρα, Μ.Μ.Ε. και απλών πολιτών είναι η δική μας επιβεβαίωση».
Η συσκευή ελέγχου φιαλών αγοράστηκε και παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης/Πυροσβεστικό Σώμα. «Η ενέργεια αυτή ήταν ο μοναδικός νομικός τρόπος προκειμένου να μπορεί αυτό το μηχάνημα να ελέγχει τις αναπνευστικές συσκευές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών/Κλιμακίων νήσου Λέσβου και Περιφέρειας Β. Αιγαίου (με καλή θέληση). Αναρωτιόμαστε τελικά, όλοι εσείς που ασκείτε αυτήν την έντονη κριτική, θα τη χρησιμοποιήσετε για να προστατευτείτε εσείς και οι συνάδελφοι ή θα το διακινδυνεύσετε για να στηρίξετε τις καταγγελίες σας;» καταλήγει μεταξύ άλλων.



 emprosnet.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια