Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταφεύγουν στα δικαστήρια για να γλιτώσουν από βίαιους και... βδέλλες

Κάποτε η υπόδειξη «παρακαλούμε όπως τηρείτε τας αποστάσεις ασφαλείας» απευθυνόταν στους οδηγούς οχημάτων και αφορούσε θέματα σωστής κυκλοφοριακής και οδηγικής συμπεριφοράς, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην κίνηση στους δρόμους και για την αποφυγή τροχαίων. 

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι σήμερα η σχετική έκκληση θα αποκτούσε διαστάσεις εντολής και μάλιστα σε επίπεδο καθημερινής σχεδόν δικαστηριακής πρακτικής.
Σε μια εποχή εντεινόμενων διενέξεων, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, όπου δεν θέλει και πολύ -όπως αποδεικνύεται- για να ξεφύγουν μυαλά και νεύρα, ολοένα και περισσότεροι καταφεύγουν στα δικαστήρια προσπαθώντας μέσα από ασφαλιστικά μέτρα να «αποκρούσουν» τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο «διώκτες» τους και να τους εξαναγκάσουν, με την πειθώ της δικαστικής απόφασης και των απειλούμενων από αυτήν κυρώσεων (χρηματικών αλλά και στερητικών της ελευθερίας), να μην τους πλησιάζουν μέχρι κάποια ικανή απόσταση, να αποφεύγουν την οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία μαζί τους (τηλεφωνική, sms, ηλεκτρονικά μηνύματα, επιστολές, επισκέψεις, ακόμα και μηνύματα μέσω τρίτων προσώπων).
Η δικαστηριακή πρακτική δείχνει ότι λίγο-πολύ ζούμε στην εποχή των ασφαλιστικών μέτρων, καθώς με μεγάλη συχνότητα διάφορα πρόσωπα αναζητούν σχετική προστασία στη Δικαιοσύνη, για να γλιτώσουν από επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές, βίαιες, απειλητικές, σεξιστικές και κάθε άλλου είδους παρενοχλήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις εντελώς ασυνήθιστων ασφαλιστικών μέτρων, όπου η μητέρα ζητεί να απαγορευθεί να την πλησιάζει ή να της τηλεφωνεί το παιδί της ή που οι γονείς βγάζουν δικαστική εντολή για μην μπορεί ο φίλος της κόρης τους να περνάει από το σχολείο της ή να της στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα, ή ακόμα και υπόθεση απαγόρευσης διέλευσης σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από νεκροταφείο και συγκεκριμένο τάφο (!) κ.λπ.
Πρωτοδικείο βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπο με μία αίτηση-έκπληξη, καθώς μια μητέρα ζητούσε να απομακρύνουν από κοντά της το παιδί της, απαγορεύοντάς του με δικαστική εντολή να πηγαίνει σπίτι της, ακόμα και να μιλάει μαζί της.
Μάνα και γιος
Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι έχουν να κάνουν με μια αληθινή τραγωδία, αφού ο γιος, όντας εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες, εκδήλωνε πολύ συχνά βίαιη και επιθετική συμπεριφορά εναντίον της, με απειλές, εξυβρίσεις ακόμα και με χειροδικίες, αποσπώντας της χρήματα και άλλα αντικείμενα για να εξασφαλίζει τη δόση του, καταστρέφοντας έπιπλα και άλλα αντικείμενα στο σπίτι.
Νιώθοντας τρόμο και ανησυχία και αδυνατώντας να αντιμετωπίσει αλλιώς την κατάσταση (ο σύζυγός της είχε πεθάνει από καιρό), η μητέρα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την κατεπείγουσα λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του παιδιού της, αίτημα που έγινε δεκτό.
Η δικαστική απόφαση απαγόρευσε στον 27χρονο γιο της να της απευθύνει καν τον λόγο (είτε προσωπικά από κοντά είτε διά τηλεφώνου σταθερού ή κινητού, με μηνύματα γραπτά στο κινητό ή με e-mails κ.λπ.), να επικοινωνεί με οποιονδήποτε τρόπο μαζί της, να την πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων στον δρόμο, να επισκέπτεται το σπίτι της, ενώ τον διέταξε να απέχει και από την εκτόξευση κάθε μορφής απειλών ή ύβρεων εναντίον της, με απειλή προσωπικής κράτησής του για έναν μήνα και χρηματική ποινή 500 ευρώ για κάθε παράβαση της δικαστικής εντολής, ακόμα και για την απόσταση των τριών μέτρων.
Σε άλλη πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά υπόθεση, μητέρα που έχασε τον γιο της σε τροχαίο ατύχημα, αφού συμπληρώθηκαν οι 40 ημέρες και για σημαντικό διάστημα διαπίστωνε ότι κάποιοι άγνωστοι βεβήλωναν συνέχεια τον τάφο του. Τη μία έβρισκε ξεραμένα από φυτοφάρμακο τα λουλούδια που είχε φυτέψει περιμετρικά στο μνημείο του, την άλλη χαραγμένο και σπασμένο το πέτρινο τοιχίο, παραβιασμένο το λουκέτο στο καντήλι του μνημείου, εντοπίζοντας ακόμα και ακαθαρσίες, τούφες μαλλιών, γάζες, κομμάτια βαμβακιού εμποτισμένα με λάδι κ.λπ.
Ενημέρωσε θορυβημένη τον φύλακα του νεκροταφείου, αλλά επειδή οι βεβηλωτικές και ανόσιες πράξεις δεν σταμάτησαν, αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αφού παραφύλαξαν για κάποιο διάστημα, εγκατέστησαν τελικά και ένα κλειστό κύκλωμα εικονοσκόπησης με δύο κάμερες, που κατέγραφαν όλες τις κινήσεις γύρω από το μνημείο.Η παρακολούθηση επιβεβαίωσε ότι κάποιος ράντιζε τα άνθη με φυτοφάρμακο ξεραίνοντάς τα, άφηνε ακαθαρσίες, έκανε άσεμνες χειρονομίες κ.λπ., στοιχεία που κατέγραψαν και οι κάμερες.
Με έκπληξη οι αυτόπτες μάρτυρες της οικογενειακής παρακολούθησης διαπίστωσαν ότι δράστης των βεβηλωτικών πράξεων ήταν ο γιος τής επί 30 χρόνια οικιακής βοηθού που εργαζόταν στην κατοικία της μητέρας και η οποία αποχώρησε από την εργασία της περίπου μισό χρόνο μετά το θανατηφόρο τροχαίο.
Αποστάσεις από... τάφο
Το δικαστήριο καταδίκασε τον γιο της οικιακής βοηθού σε 6μηνη φυλάκιση (με τριετή αναστολή) για περιύβριση νεκρού, ενώ μολονότι η ίδια αθωώθηκε, μέσω της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων, διατάχθηκε τελικά και για τους δύο η απαγόρευση να πλησιάζουν το μνημείο σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων περιμετρικά, με την απειλή και χρηματικών ποινών σε περίπτωση παράβασης των δικαστικών εντολών.
Σε άλλη υπόθεση που απασχόλησε περιφερειακό Ειρηνοδικείο οι γονείς μιας 16χρονης μαθήτριας διαπίστωσαν ότι η κόρη τους διατηρούσε από τριετίας σχέση με έναν ορεσίβιο συντοπίτη τους 17 χρόνια μεγαλύτερό της και παραλίγο να πάθουν συγκοπή.
Μετά τις πρώτες κουβέντες μαζί της και την αναζήτηση εξηγήσεων για την κρυφή σχέση από τα 13 της, η ανήλικη κοπέλα έφυγε για δύο εβδομάδες από το σπίτι της μαζί του, σταματώντας και το σχολείο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε.
Οι γονείς κατέφυγαν σε διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων για να εμποδίσουν τον 33χρονο να τη βλέπει και να επικοινωνεί μαζί της, ενώ την έστειλαν σε άλλη πόλη για να συνεχίσει και να τελειώσει το σχολείο, κοντά σε συγγενικά πρόσωπα. Το δικαστήριο επέβαλε? σιγή ασυρμάτου, απαγορεύοντάς του να πλησιάσει στο καινούργιο σχολείο της στην άλλη πόλη όπου διαμένει, διατάσσοντάς τον να μην προσεγγίσει το νέο της σπίτι αλλά και την πατρική της κατοικία, να μην επικοινωνεί μαζί της, είτε ο ίδιος είτε μέσω οικείων του προσώπων, με οποιονδήποτε τρόπο (με τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα sms, ηλεκτρονικά μηνύματα ή άλλα μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.).
Παράλληλα τον απείλησε ότι κάθε παράβαση της διάταξης για υποχρεωτική τήρηση των αποστάσεων θα του στοιχίσει προσωπική κράτηση 5 μηνών αλλά και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ.
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Ο αλαζόνας πολιτικός που κατάντησε εφιάλτης
ΖΕΥΓΑΡΙ με δύο ανήλικα παιδιά ήλθε σε σφοδρή αντιδικία, καθώς ο σύζυγος με το πέρασμα του χρόνου εκδήλωνε ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά απέναντι στη σύζυγο και στα παιδιά του, χρησιμοποιώντας απειλές, χυδαίες εκφράσεις και λεξιλόγιο με σεξιστικά στοιχεία. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση ξέφυγε, καθώς στην προσπάθειά του να δραστηριοποιηθεί ενεργά σε μικρό κόμμα και να αναδειχθεί πολιτικά επέδειξε εντελώς αλαζονική στάση ζωής, παραμελώντας τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και εκδηλώνοντας συμπεριφορά ανάρμοστη και αντιπαιδαγωγική.
Χρειάστηκε να φτάσει στα όρια του εξευτελισμού για να προσφύγει η σύζυγος στα δικαστήρια, μη αντέχοντας άλλο την αφόρητη πλέον συμβίωση, και να ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την απομάκρυνσή του από το σπίτι, καθώς τα ίδια τα παιδιά εκδήλωναν φόβο και έντονη ανησυχία και μόνο στην παρουσία του. Το δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας την προβληματική κατάσταση που εκείνος είχε δημιουργήσει, διέταξε ως κατεπείγον ασφαλιστικό μέτρο την υποχρεωτική μετοίκησή του από το σπίτι όπου συμβίωναν και την παραμονή του αλλού, ώστε να σταματήσει η ανάρμοστη και επιθετική συμπεριφορά του και να επανέλθει η γαλήνη και ηρεμία στους εναπομείναντες τρεις στην οικογενειακή κατοικία.
ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ
Εγινε σκιά της Εύας Καϊλή
Πριν από λίγες μέρες ήλθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία αναγκάστηκε να καταφύγει στα δικαστήρια και σε διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων (τα οποία κέρδισε), προκειμένου να καταφέρει να αποφύγει τις συνεχείς παρενοχλήσεις φανατικού θαυμαστή (;) της, που είχε γίνει στην κυριολεξία σκιά της και την ακολουθούσε παντού (μέχρι και στο Ευρωκοινοβούλιο).
Της έστελνε μάλιστα διαρκώς ενοχλητικά e-mails, που ενίοτε γίνονταν αισχρά έως και απειλητικά, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία, ενώ κάποιες φορές άνδρες της προσωπικής φρουράς της είχαν αναγκαστεί να τη φυγαδεύσουν μέσα από υπόγειο γκαράζ για να αποφύγει τον άνθρωπο που την ανησυχούσε, γιατί της είχε γίνει «κολλιτσίδα». 
ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Οι αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό ανάμεσα σε ανδρόγυνα που παίρνουν τον δρόμο του χωρισμού κάτω από συνθήκες απειλητικών ή και βίαιων συμπεριφορών, που μπορεί να αφορούν και τα παιδιά τους (μέσα από περιστατικά θλιβερής ενδοοικογενειακής βίας).
ethnos.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια