Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο νέος υπερυπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν μέχρι σήμερα σταθερός υποστηριχτής του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα

Υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα χωρίς παράλληλο νόμισμα; Το αγαπημένο think tank του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πώς όχι! Τα καλά και τα κακά νέα για την
Ελληνική οικονομία το 2016 και το 2017, σε μια νέα και φιλόδοξη μελέτη του Ινστιτούτου Levy.

Όταν το Ινστιτούτο Levy του Bard College της Νέας Υόρκης βγάζει τη καινούργια του μελέτη για το τι θα συμβεί στην Ελληνική οικονομία τα επόμενα 2 χρόνια, πρέπει να τη διαβάσουμε προσεχτικά. Όχι μόνο γιατί έχει πολλούς καλούς Κεϋνσιανούς οικονομολόγους και παρακολουθεί την Ελληνική κρίση από την αρχή συστηματικά, αλλά κυρίως γιατί είναι το μόνο think tank που συνεργάζεται στενά με το ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική οικονομία – άλλωστε η Ράνια Αντωνοπούλου, η υπουργός αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προέρχεται από αυτό και μεταφέρει τις απόψεις και τη φιλοσοφία του. Μάλιστα, το... εμβληματικό πλέον σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα "Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ" ειπώθηκε πρώτα από τον καθηγητή και πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημήτρη Παπαδημητρίου, που συνυπογράφει τη νέα έκθεση.

Τι μας λέει λοιπόν το Ινστιτούτο, τι θα απογίνουμε; Πρώτα τα κακά νέα: Ύφεση και το 2016, πολύ αναιμικά δείγματα ανάκαμψης το 2017 και γενικά στασιμότητα. Και το θρυλικό πακέτο Γιούνκερ; Πολύ μικρό και ανεπαρκές, σημειώνει το think tank που ακολουθεί από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ! Όσο για ουσιαστική μείωση της ανεργίας, με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένουμε ως και δεκαπέντε χρόνια – ακόμα κι αν στο μεταξύ το χρέος ρυθμιστεί. Και τώρα τα... καλά νέα: Υπάρχει λύση. Και μάλιστα χωρίς να απειληθεί η συμμετοχή μας στο ευρώ, ούτε να χαλάσουν οι καλές σχέσεις μας με τους δανειστές. Ναι, το παράλληλο πρόγραμμα υπάρχει, αλλά σύμφωνα με το Ινστιτούτο, απαιτεί και παράλληλο νόμισμα: Το Geuro.

To Geuro δε θα κυκλοφορεί ισότιμα με το κανονικό ευρώ και η κύρια χρήση του θα είναι για να αποπληρώνεις χρέη και υποχρεώσεις προς το κράτος, ας πούμε θα μπορείς να πληρώνεις σε αυτό το 20% των οφειλών σου στην εφορία. Τυπώνοντάς το, το κράτος θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει άμεσα 550.000 νέες χαμηλόμισθες θέσεις κοινωφελούς εργασίας και να πληρώσει για αυτές τα θρυλικά 586 ευρώ το άτομο μεικτά (με τα μισά από αυτά να καταβάλλονται σε Geuro) ώστε να γίνει ο Εργοδότης-Της- Τελευταίας-Ευκαιρίας (Employer of Last Resort). Βασική προϋπόθεση για το Ινστιτούτο, είναι οι δουλειές αυτές να είναι μεν παραγωγικές, αλλά σε καμία περίπτωση να μην ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα εξοικονομηθούν τα χρήματα για τα 293 κανονικά ευρώ που θα παίρνουν οι νέοι φτωχοί εργαζόμενοι; Το Ελληνικό κράτος θα καταβάλλει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (20%) και μέρος των συντάξεων (10%) σε Geuro, ώστε να περισσέψουν τα απαιτούμενα ποσά για το νιου νιου ντιλ της λιτότητας. Το βέβαιο είναι ότι με τον τρόπο αυτό, δε θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, καθώς τα Geuro θα επιστρέφουν στην κυβέρνηση μέσω της φορολογίας και δε θα συνιστούν σοβαρό λόγο ανησυχίας ούτε καν για την ΕΚΤ.

Θα μας έσωζε αυτό το σχέδιο, το νιου ντιλ των (πολύ) χαμηλόμισθων; Πιθανότατα όχι, καθώς εδώ που φτάσαμε θα χρειαστούν πολύ πιο ριζικές παρεμβάσεις, ισχυρά σοκ και ανατροπές στην πραγματική οικονομία. Αλλά είναι ενδεχομένως καλύτερο από το μεγάλο τίποτα, που στοιχειώνει απειλητικά το άμεσο μέλλον μας. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στο ότι ακόμα και το φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση Ινστιτούτο, θεωρεί εντελώς αναποτελεσματικά όσα σκοπεύει να κάνει η ίδια η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια και καλεί για έστω και περιορισμένη εισαγωγή παράλληλου νομίσματος - ώστε να πάρει επιτέλους μπροστά η οικονομία της χώρας και να μειωθεί ουσιαστικά η ανεργία. Άλλωστε και όσοι οικονομολόγοι (όπως πρόσφατα ο Ντάνι Ρόντρικ) μιλούν σοβαρά για δυνατότητα οποιουδήποτε παράλληλου προγράμματος εντός της ευρωζώνης, που θα δώσει ώθηση και επενδύσεις σε καθοριστικά κομβικά σημεία της παραγωγής, επιμένουν ότι ουσιαστικά κάτι τέτοιο απαιτεί τη μη εφαρμογή του Μνημονίου και όχι την... επιτυχή ολοκλήρωση των μέτρων του.




του Άρη Βασιλά
thepressproject.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια