Αποκάλυψη: Το "γεράκι" του Τραμπ, ο στρατηγός Φλιν, λομπίστας του Ερντογάν

Αποκάλυψη για τον ακραία φιλότουρκο στράτηγο Μάικλ Φλιν, δεξί χέρι του Τραμπ στα θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας, για "σκοτεινές" σχέσεις με την
Αγκυρα. Η εταιρία συμβούλων που ίδρυσε το "γεράκι" του Ντόναλντ Τραμπ, προσελήφθη πρόσφατα από μια ολλανδική εταιρία που διατηρεί στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση και ειδικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αποκάλυψη για το συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο εταιρίες δημιουργεί ουκ ολίγα ερωτήματα με δεδομένο πως ο Τραμπ έχει δηλώσει πως προορίζει τον Φλιν, -πρωην διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών- για υπουργό 'Αμυνας ή για Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.
Ο Μάικλ Φλιν έγραψε ένα άρθρο στην αμερικανική ιστοσελίδα The Hill την Τρίτη, πριν από την νίκη του Τραμπ, στο οποίο εκθειάζει τον Ερντογάν και καλεί το νέο αμερικανό πρόεδρο, να δεχτεί το αίτημα του Ερντογάν για έκδοση στην Τουρκία του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.
"Το τεράστιο διεθνές δίκτυο του Γκιουλέν έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην περιγραφή ενός επικίνδυνου τρομοκρατικού δικτύου εν υπνώσει", γράφει ο Φλιν αποκαλώντας τον Γκιουλέν "ριζοσπαστικό ισλαμιστή". Από την πλευρά της 'Αγκυρας, η Ουάσινγκτον περιθάλπτει τον Οσάμα μπιν Λάντεν της Τουρκίας, επισημαίνει ο Φλιν, εννοώντας τον Γκιουλέν.
Η Flynn Intel Group, η εταιρία συμβούλων που ίδρυσε ο Φλιν τον Οκτώβριο του 2014 προσελήφθη πρόσφατα από την ολλανδική εταιρία Inovo BV η οποία ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία με ανώτερη θέση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσων της Τουρκίας. Την εταιρία αυτή έχει ιδρύσει ο Εκίμ Αλπτεκίν, σύμμαχος του Ερντογάν, διεθυντής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-ΗΠΑ, ένα μη κερδοσκοπικό σκέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων. Από την θέση αυτή ο Αλπτεκίν οργάνωσε και συντόνισε την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, νωρίτερα την χρονιά αυτή.
Για την εταιρία αυτή, εκτός από την διεύθυνσή της έχουν γίνει γνωστά πολύ λίγα στοιχεία και πληροφορίες διαδικτυακά. 'Ομως η αμερικανική ιστοσελίδα Τhe Daily Caller, -η οποία να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο ιδρυτές της ήταν συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας επί Τζορτζ Μπούς πρεσβύτερου και αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους του νεώτερου Ντικ Τσένι- εντόπισε αρχείο στο ολλανδικό επιμελητήριο, σύμφωνα με τα οποία ο Αλπτεκίν ίδρυσε την εταιρία το 2005 και πως υπάρχει και θυγατρική στην Τουρκία, η Inovo Turkije. Ο ίδιος δεν αναφέρει τίποτε για την εταιρία αυτή στο βιογραφικό του.
Φυσικά δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που η Inovo BV πληρώνει την εταιρία του Φλιν. Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι το όνομα του πρώην βοηθού στο Κογκρέσο Ρόμπερτ Κέλι, ο οποίος χειρίζεται το συμβόλαιο και πως παρέχει συμβουλές στην ολλανδική εταιρία.
Ο Φλιν στο άρθρο του υπογραμμίζει πως η Τουρκία είναι "ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η σημαντικότερη σύμμαχος της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους". Και ακόμα ότι "χρειάζεται να διορθώσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως προτεραιότητα". Ενώ χαρακτήριζε την πολιτική Ομπάμα έναντι της Τουρκίας  "ως μη σοφή πολιτική"
Ακόμα δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση Τραμπ θα αποφασίσει να εκδόσει τον Γκιουλέν. Πάντως τουρκικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποιησή τους που ένας από τους συμβούλους του Τραμπ "αναγνωρίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν και η τρομοκρατική οργάνωσή του".
Ο Αλπτεκίν συμμερίζεται τις απόψεις του Φλιν για τον Γκιουλέν και σε tweets του τον συγκρίνει με τον Μπιν Λάντεν, όπως και εξυμνεί τον Τραμπ.

Συγχαίρουμε τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του και ευχόμαστε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, έγραψε στον Twitter ο τούρκος επιχειρηματίας που φωτογραφήθηκε δίπλα σε ένα ομοίωμα του Τραμπ
thepressroom.gr
.