Γνωρίζετε τι να κάνετε αν κάποιος δικός σας υπνοβατεί;


Έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά πράγματα για την υπνοβασία, με πολλά από αυτά να αποτελούν απλά μύθους. «Αν δεις κάποιον να υπνοβατεί, μην τον ξυπνήσεις, θα πάθει ανακοπή», «οι υπνοβάτες είναι δαιμονισμένοι», «μόνο τα παιδιά υπνοβατούν», λένε. Τι ισχύει όμως από όλα αυτά και -το κυριότερο- πως να αντιδράσει κάποιος όταν δει κάποιον να περπατά στον ύπνο του;

Η υπνοβασία είναι μια εν δυνάμει επικίνδυνη παραϋπνία, δηλαδή μια διαταραχή ύπνου, και δεν σχετίζεται φυσικά με... υπερφυσικές δυνάμεις, όπως πιστεύουν αρκετοί προληπτικοί. Ο υπνοβάτης μοιάζει να είναι ξύπνιος, έχει ανοιχτά ή μισάνοιχτα μάτια, αλλά ανέκφραστο πρόσωπο και την επόμενη μέρα δεν μπορεί να θυμηθεί το περιστατικό της υπνοβασίας του. Αν και είναι πιο συχνή στα παιδιά, μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη.

Όσον αφορά το πώς να χειριστείτε μια κατάσταση κατά την οποία βλέπετε κάποιον να υπνοβατεί, το καλύτερο είναι να καθοδηγήσετε προσεχτικά το άτομο πίσω στο κρεβάτι του και να το ξυπνήσετε αθόρυβα και σταδιακά, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο μέσα στη νύχτα. Είναι μύθος ότι οι υπνοβάτες μπορεί να πάθουν καρδιακή προσβολή ή να πέσουν σε κώμα αν ξυπνήσουν απότομα, ωστόσο, είναι πιθανό να αντιδράσουν βίαια και γι' αυτό συνίσταται να τους χειρίζεται κανείς προσεχτικά.


Πηγή: huffingtonpost.gr