Τί είπε ο Νίκος Τόσκας για την επίσκεψη Ομπάμα


«Μεγάλη πρόκληση με πολλούς συνδυασμούς» χαρακτηρίζει την επίσκεψη Ομπάμα και τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι είναι απόλυτα ασφαλές το περιβάλλον για την άφιξη και διαμονή του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα και πως δεν άλλαξε σε τίποτα το πρόγραμμά του λόγω της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, πάντως «όλες τις προκλήσεις και τους κινδύνους είμαστε υποχρεωμένοι να τους λάβουμε υπόψη».

Κατά τον κ. Τόσκα, η Αστυνομία λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί στην αποστολή της. «Όλες οι παράμετροι και οι σχεδιασμοί εξετάζονται, όπως γίνεται σε κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη μεγάλης χώρας» ανέφερε ο κ. Τόσκας, επισημαίνοντας ότι πάνω απο 4.000 έλληνες αστυνομικοί, μαζί με τους Αμερικανούς που θα συνοδεύουν τον κ. Ομπάμα, θα σχηματίζουν μία ασπίδα προστασίας σε όλες τις διαδρομές και τους χώρους που θα επισκεφθεί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η ταλαιπωρία των πολιτών το επόμενο διήμερο στην Αθήνα είναι δεδομένη. «Η επιδίωξή μας είναι να μη δώσουμε την εντύπωση ότι η Αθήνα έγινε περίκλειστη πόλη και απαγορεύεται η κίνηση των πολιτών. Βέβαια, θα ταλαιπωρηθεί λίγο ο κόσμος αύριο και μεθαύριο, θα υπάρχουν περιορισμοί. Θα κοιτάξουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι, απόλυτα απαραίτητοι. Δεν έχουμε σκοπό να κλείνουμε τους σταθμούς του μετρό και τους δρόμους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλογιζόμαστε και το όφελος που υπάρχει στη χώρα όταν γίνεται μία τέτοια επίσκεψη και ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή» δήλωσε.

Αναφερόμενος στους πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν για την επίσκεψη Ομπάμα, ο Νίκος Τόσκας τούς ζήτησε να σεβαστούν τους κανόνες που θα τεθούν. «Δεν μπορεί, όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, ό,τι και να πιστεύει, να διαδηλώνει δίπλα στον επισκέπτη και κάποιοι κανόνες θα πρέπει να ακουστούν και να υλοποιούνται» τόνισε.

Για τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις το επόμενο τριήμερο, κατά την επίσκεψη Ομπάμα και τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Τόσκας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ευελπιστώντας ότι «μπορεί να εκφραστεί με ωριμότητα η έκφραση και η αντίρρηση και η διαμαρτυρία».

Και η αστυνομία, σημείωσε, θα δείξει επίσης ωριμότητα. «Είδαμε και πέρυσι στα επεισόδια ότι επιβλήθηκαν κανόνες στην αστυνομία, και η αστυνομία με τη σειρά της εφάρμοσε τους κανόνες αυτούς με απόλυτα ακριβή τρόπο. Υπήρξε σεβασμός στους πολίτες που διαδήλωναν και το ίδιο θα γίνει και φέτος, ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχουμε και την εμπειρία την περυσινή τώρα» είπε.

Ο κ. Τόσκας ξεκαθάρισε πως «από εδώ και πέρα κανένα μπλοκ δεν θα τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, δεν μπορεί να ασφαλίζει η αστυνομία συγκεκριμένα μπλοκ. Πιστεύουμε ότι θα είναι ήρεμα τα πράγματα, ώστε να γίνουν οι διαδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονται. Χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις, αλλά ελπίζω να είναι μέσα στα πλαίσια τα συνηθισμένα».