Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πλαστογράφοι «αντικαταστάτες»

Ως εφεδρεία του διεθνούς κυκλώματος πλαστογράφων που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία τον Μάιο, με τη συνδρομή της Europol (επιχείρηση «Ερμής»), θεωρείται ο 39χρονος Σουδανός

 Mohamed A., που συνελήφθη στην Κυψέλη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Εντοπίστηκε έπειτα από παρακολούθηση σε εργαστήριο κατασκευής πλαστών διαβατηρίων στην Κυψέλη. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του 40χρονου Σουδανού πλαστογράφου Taha S., στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αστυνομικής έρευνας. Ομολόγησε ακόμα ότι στο διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα ενεπλάκη στη διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Η πρόσφατη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ξεκίνησε ύστερα από πληροφορία ότι Σουδανός με ψευδώνυμο «Ageep» και δεσμούς με τη Μ. Βρετανία συμμετέχει στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Αγγλία.

Ο πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυπτε ότι ο ύποπτος έμενε στην οδό Σκιάθου στην Κυψέλη. Το διαμέρισμα τέθηκε υπό παρακολούθηση από μυστικούς αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου ο ύποπτος εντοπίστηκε να βγαίνει από το διαμέρισμα μαζί με έναν ακόμα Αφρικανό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δύο άνδρες είχαν ύποπτη συμπεριφορά κοιτώντας συνεχώς δεξιά, αριστερά και πίσω τους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αστυνομικοί αποφάσισαν να ακινητοποιήσουν και να ελέγξουν τον βασικό ύποπτο, τη στιγμή που περπατούσε προς την οδό Πατησίων. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τον Mohamed A. 39 ετών, νόμιμο κάτοχο βρετανικού διαβατηρίου. Ο Αγγλοσουδανός, που ήταν γνωστός στις κοινότητες των Αφρικανών με το προσωνύμιο «Ageep», φέρεται να αποδέχθηκε την εμπλοκή του σε διακίνηση πλαστών εγγράφων και διευκρίνισε ότι ήρθε στην Αθήνα μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του 40χρονου φίλου και συνεργού του, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ΕΛ.ΑΣ. - Europol με κωδικό «Ερμής».

Στο διαμέρισμα της οδού Σκιάθου εξάλλου βρέθηκαν μεταξύ άλλων οκτώ λογαριασμοί ΔΕΚΟ στο όνομα του Σουδανού συνεργού του, που βρίσκεται από τον Μάιο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Κατασχέθηκαν ακόμα διαβατήρια Αιθιοπίας, Ινδίας, Αιγύπτου, Ιταλίας, Γαλλίας, Σλοβενίας κ.ά., αρκετά από τα οποία ήταν καταχωρισμένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως «κλαπέντα ή απολεσθέντα».

Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι ο «Ageep» ήρθε στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας τον Αύγουστο και σχεδόν αμέσως δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή και διακίνηση πλαστών εγγράφων. Πάντως, η υπεράσπιση του 39χρονου επισήμανε στην «Κ» ότι το διαμέρισμα - εργαστήριο ήταν μισθωμένο από άλλον Σουδανό υπήκοο, ο οποίος παρότι εντοπίστηκε στη διάρκεια της παρακολούθησης δεν συνελήφθη. Η ίδια πηγή ενημέρωσης τόνισε ότι οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν τα στοιχεία του «φυγά», όπως επίσης και τη διεύθυνση του καφενείου μέσω του οποίου γινόταν η διακίνηση των πλαστών εγγράφων.

Τον Μάιο, Ελληνες αστυνομικοί συνέλαβαν 16 άτομα κυρίως υπηκόους Σουδάν και Μπανγκλαντές, που μέσω εταιρειών courier τροφοδοτούσαν όλη την Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.

Γιάννης Σουλιώτης - kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια