Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίσκεψη-φιάσκο στην Τουρκία


Ο Ερντογάν είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Σταϊνμάγερ, χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις στη συνέχεια
Μπορεί να πήγε στην Αγκυρα για να βελτιώσει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, ωστόσο οι οικοδεσπότες τού ετοίμασαν μια άκρως ψυχρή υποδοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος από τον Φεβρουάριο θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου, βρέθηκε στην αμήχανη θέση να ακούει μπροστά στις κάμερες τις κατηγορίες του Τούρκου ομολόγου του κατά του Βερολίνου και της ΕΕ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δυο τους, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ δήλωσε ότι η Αγκυρα «έχει βαρεθεί τις υποτιμητικές δηλώσεις για την Τουρκία». «Τα κριτήρια είναι ξεκάθαρα, αλλά υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό είναι που δεν μας αρέσει» ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ενώ από την πλευρά του ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος προτάθηκε προχθές και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, τόνισε ότι είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Λεπτή ισορροπία
Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για τις μαζικές συλλήψεις και για το λουκέτο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τηρήσουν μια λεπτή ισορροπία στις σχέσεις με την Τουρκία, αφού από τη μια πλευρά χρειάζονται τη βοήθειά της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και από την άλλη καταδικάζουν το «πογκρόμ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα.
Σημειώνεται ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 36.000 άτομα και απομακρυνθεί από τις θέσεις τους πάνω από 110.000.
Η επικρίσεις από πλευράς Τουρκίας εναντίον της ΕΕ έχουν αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση ευρωπαϊκής έκθεσης που δείχνει να απομακρύνεται η προοπτική ένταξής της, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε δημοψήφισμα με το ερώτημα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Σαν να μην έφταναν οι δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που μπορεί να βάλει την ταφόπλακα στην ενταξιακή διαδικασία της Αγκυρας: σημείωσε ότι ο τουρκικός λαός θα αποφασίσει για το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Σε αυτήν την αμήχανη συνέντευξη Τύπου το μικρόφωνο έκλεισε όταν ένας Γερμανός δημοσιογράφος επιχείρησε να κάνει μια ερώτηση και ο Τσαβούσογλου αστειεύτηκε καυστικά στα αγγλικά: «Δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου εδώ, γι' αυτό έκλεισε».
Τα πυρά του Τούρκου ΥΠΕΞ στράφηκαν και εναντίον του Βερολίνου. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές στους «τρομοκράτες που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία». «Τρομοκράτες του ΡΚΚ μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Γερμανία» και «τρομοκράτες του Φετουλάχ Γκιουλέν έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία. Αυτό δεν είναι σωστό» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Επισήμανε ότι εκκρεμούν προσφυγές εναντίον 4.500 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε την Αγκυρα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς τη σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» απειλών. Τόνισε επίσης ότι επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων του Βερολίνου με την Αγκυρα, ότι υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK και καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στην 80λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο Σταϊνμάγερ με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ το κλίμα ήταν εξίσου ψυχρό και ο τελευταίος διατύπωσε τις ίδιες κατηγορίες κατά του Βερολίνου.
Συνάντηση με Ερντογάν
Τελικά χθες το βράδυ ο Σταϊνμάγερ είχε μια σύντομη συνάντηση και με τον πρόεδρο Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου την τελευταία στιγμή, ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις στη συνέχεια.
Πάντως τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «θαύμα» το ότι τελικά πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, αφού η τουρκική πλευρά άλλαζε συνεχώς τις ημερομηνίες, ενώ πολλές φορές ήταν αδύνατη ακόμα και η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.


ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια