Φίλης: Αλέξη με εμφανίζεις ως αποτυχημένο υπουργό

Η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού είναι ότι ο Νίκος Φίλης έμεινε εκτός κυβέρνησης. Όμως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να τον μετακινήσει από το υπουργείο Παιδείας. Λέγεται πως του προσέφερε άλλες κυβερνητικές θέσεις αλλά ο Νίκος Φίλης ήταν αμετάπειστος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Νίκο Φίλη, που την Παρασκευή βρισκόταν στα Χανιά, για να τον ενημερώσει πως είχε αποφασίσει να τον πάρει από το υπουργείο Παιδείας και να τον μετακινήσει στο υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά ο Νίκος Φίλης αρνήθηκε, με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιπροτείνει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αρνήθηκε επίσης ο πρώην υπουργός.

Ο Νίκος Φίλης στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από το Μαξίμου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ή θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας ή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε θέσει βέτο για τον Ν. Φίλη και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό από την Ινδονησία όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου ο Πρωθυπουργός είπε στον Νίκο Φίλη: «Πρέπει να παραμείνεις στην κυβέρνηση αλλά δεν μπορώ να σε κρατήσω στο υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να κλείσουμε το μέτωπο με την Εκκλησία σε αυτήν την φάση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Τότε ο πρώην υπουργός Παιδείας φέρεται να απάντησε: «με εμφανίζεις ως αποτυχημένο υπουργό με αυτή σου την κίνηση και δείχνεις ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στα αιτήματα της Εκκλησίας. Λυπάμαι δεν μπορώ παρά να παραμείνω βουλευτής αν δεν είμαι στο υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από σχεδόν δύο ώρες τηλεφωνικών επικοινωνιών ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι ο Ν. Φίλης ήταν αμετάπειστος και αποφάσισε να τοποθετήσει στην θέση του τον Κ. Γαβρόγλου.

 

newsbeast.gr
.