Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Σιγή ασυρμάτου» από Ομπάμα και Μέρκελ για το χρέος

Παρά τις ελληνικές προσδοκίες και το «Ζήτω η Ελλάς» του Αμερικανού προέδρου ο μόνος που αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «nein».


Η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ τα είχε όλα. Από την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή μέχρι τις εμπορικές συμφωνίες Ουάσινγκτον-Βρυξελλών, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Αυτό που δεν είχε, όμως, ούτε έστω σαν αναφορά, ήταν το ελληνικό χρέος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποχαιρέτησε την Αθήνα λέγοντας “Ζήτω η Ελλάς”, δημιουργώντας προσδοκίες στην ελληνική πλευρά για πολιτική στήριξη. Όμως από όταν πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο, υπήρχε μόνο η υπέροχη συνεργάτης και σύμμαχος... Άνγκελα Μέρκελ.

Παρακολουθήσαμε τους δύο ηγέτες να πλέκουν ο ένας το εγκώμιο του άλλου. Όμως, σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας επικράτησε “σιγή ασυρμάτου”. Καμία αναφορά, καμία ερώτηση, καμία συνέχεια στις παραινέσεις Μπαράκ Ομπάμα – μία ημέρα πριν- για στήριξη της Ελλάδας, τερματισμό της λιτότητας και ελάφρυνση του χρέους.

Ο μόνος που μίλησε για το ελληνικό χρέος, ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κοντράροντας στα ίσια τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Με όλο το σεβασμό, οποίος μιλά τώρα για ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, δεν βοηθά εκείνους που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην χώρα», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ από τη Βιέννη.

Και συνέχισε: “Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει”.

Νωρίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ έγραφαν ότι το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους θα τεθεί από τον Ομπάμα στο Βερολίνο αλλά δεν θα γίνει αποδεκτό
Αποχαιρετισμός και στο βάθος Τραμπ
Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο, ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» συνέχισε η ίδια και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή της: «Ευχαριστώ κ.πρόεδρε για μια υπέροχη συνεργασία».

«Μου λείπουν τα oktoberfest» εξομολογήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας πως αυτή είναι η έκτη επίσκεψή του στην Γερμανία και ευχήθηκε να επιστρέψει στη χώρα, ειδικά αφού αποχωρήσει από την προεδρία για να απολαύσει ως πολίτης το περίφημο φεστιβάλ.

Αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη σύμμαχο».

Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες» συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερη επιτεύγματα στη ιστορία και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα προστατεύουμε είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

Οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Παρισίων πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι συνεχάρη την Ανγκελα για την προεδρία της.

Όσο για το Ισλαμικό Κράτος,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής».

Σχετικά με τη Συρία, είπε ότι είναι σαφές ότι τα πλήγματα από το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία θα επιδεινώσουν την κατάσταση. «Στόχος είναι η μακρά ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τη σύνοδο του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες και θέλω να συγχαρώ την Άνγκελα και τη συμπόνια για την πρόκληση, δεν ήσασταν μόνοι και δεν μπορεί καμία χώρα να επωμιστεί το βάρος μόνη» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά» έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Μπαράκ Ομπάμα.  

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια