Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μουζάλας: Μαύρη προπαγάνδα στα νησιά-Η ΝΔ καλύπτει τα πιο ακροδεξιά στοιχεία-Μειώνονται στο μισό οι χώροι φιλοξενίας

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο
υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Προαναγγέλλει επίσης ότι θα μειωθούν στο μισό, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει, επίσης, λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά, ενώ κατηγορεί και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: Εγώ διαπίστωσα, λοιπόν, ότι η ΝΔ στα νησιά αυτά έχει συνταχθεί με τα πιο ακροδεξιά στοιχεία, στηρίζεται πάνω σε πραγματικά προβλήματα και υποκινεί τον πληθυσμό σε τέτοιες ενέργειες, συγκαλύπτει ενέργειες ακροδεξιών στοιχείων, όπως αυτές που πετούσαν μολότοφ στη Σούδα, αποκρύπτοντας από τους νησιώτες το γεγονός ότι εάν χαθεί η Συμφωνία, όχι μόνο θα έχουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί τους, αλλά θα έχουν τον αριθμό των 1.000, 1.500 ή 2.000 κάθε μέρα και αυτή τη φορά τα σύνορα θα είναι κλειστά. Ας σκεφτούν οι νησιώτες ποιος θα κερδίσει από αυτή την ιστορία. Σέβομαι απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, και θέλω εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να ξαναπούμε στους νησιώτες ότι τις περσινές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μαζί τις λύσαμε, όχι χώρια, και τις λύσαμε με επιτυχία. Και με αυτές έτσι θα κάνουμε.

Σχετικά με το τραγικό συμβάν στη Μόρια, όπου υπήρξαν δύο νεκροί, ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι πρόκειται για «τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», το οποίο ωστόσο κάνει «επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot» και απευθύνει «έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».

Ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Λέει χαρακτηριστικά: Μειώνεται ο αριθμός των camp. Θα είναι από 30 μέχρι 35, ενώ τώρα είναι 60. Μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων μέσα στα camp, φτιάχνουμε αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς. Έχουμε δώσει μια τεράστια βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο να βρει διαμερίσματα. Εξασφαλίζουμε τα σχολεία για τα παιδιά, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα, εβδομαδιαίο έλεγχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλα τα camp για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν επιδημίες. Επομένως, θα σας έλεγα αυτό που λέω και με κατηγορούν στη Βουλή, κουτσά- στραβά πάμε καλά. Και το κουτσά- στραβά είναι μια επίγνωση που έχω ότι σε οτιδήποτε καλό κάνουμε, πραγματικά θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερα και γρηγορότερα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Μην μπερδεύουμε την επιθυμία με τη δυνατότητα, τη βούληση με τη δυνατότητα».

Για τη Χίο: Λάθος η προσφυγή στο ΣτΕ-Θα γίνει νέο camp

Οσον αφορά την προσφυγή κατοίκων της Χίου  στο ΣτΕ κατά των κέντρων φιλοξενίας αναφέρει ότι «είναι λάθος αντιδράσεις, οι οποίες οξύνουν το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Στηρίζονται σε μία μισή αλήθεια. Η μισή αλήθεια λέει να φύγουν οι πρόσφυγες και αποκρύπτει ότι αν φύγουν αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στα νησιά, τίθεται σε κίνδυνο η Συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά αυτά θα γυρίσουν στην περσινή κατάσταση, όπου οι ροές ήταν από 1.500 μέχρι 2.000 κάθε βράδυ για τη Χίο», επισημαίνει.

Και προσθέτει:

«Το πρόβλημα επομένως που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -και η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά μέσα από μία μαύρη προπαγάνδα το σχέδιο παρεμποδίζεται- είναι πώς θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες και πώς θα επανακτηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα του χιώτικου πληθυσμού και στα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη πρόταση, την οποία την πάλευε μαζί με τον Δήμο Χίου, μέχρι που υπήρξαν οι γνωστές υπαναχωρήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιμένει. Επομένως το να γίνονται συνέχεια ενέργειες που δυσκολεύουν το πρόβλημα, θα έλεγα ότι είναι άστοχες, εκτός και αν είναι στοχευμένες».

Για το νέο καταυλισμό τόνιζει: «Η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, άρα θα πρέπει να δημιουργηθούν στα νησιά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, που στη Χίο για παράδειγμα σημαίνει καινούριο camp και χώρος κράτησης- και αν συνεχίσει η Εκκλησία να μη δίνει το Μερσινίδι θα πρέπει να γίνει ένας άλλος, δεν θα αναζητήσουμε κατ’ ανάγκη τη συμφωνία του Δήμου. Πιστεύουμε ότι οι νησιώτες θα καταλάβουν».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιγράφει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Επίσης, αναφέρεται και στην απόφαση του Βελγίου να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά ζητάει η συζήτηση να επικεντρωθεί στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως λέει, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Τέλος, σχετικά με την εξαίρεση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την ιθαγένεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουργείο είναι» και διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, ώστε να είναι περισσότερο αντικειμενική, στα πρότυπα των συστημάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια