Αποτελεί ένδειξη ασθένειας ο αργός μεταβολισμός;


Ακολουθείτε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γυμνάζεστε καθημερινά, αλλά η ζυγαριά σας «τραβάει την ανηφόρα». Τι μπορεί να φταίει;

Δεν ευθύνονται πάντα τα γονίδιά σας για τον αργό σας μεταβολισμό. Η αδυναμία διαχείρισης του βάρους ή απώλειας κιλών μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί.

Δείτε μερικές από τις συνηθέστερες παθήσεις που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αύξηση του βάρους ή δυσκολία απώλειας βάρους.

Σύνδρομο Cushing
Χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη από τα επινεφρίδια. Η μαζική απελευθέρωση κορτιζόλης στον οργανισμό επιβραδύνει το μεταβολισμό και οδηγεί σταδιακά στην αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι ο σχηματισμός ραγάδων και η τριχοφυΐα του προσώπου στις γυναίκες.

Υποθυρεοειδισμός
Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, επιβραδύνονται αρκετές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν την αύξηση του βάρους, τη μόνιμη κόπωση, τον πόνο στις αρθρώσεις κ.α.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Είναι γνωστή και ως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής του θυρεοειδούς αδένα. Η φλεγμονή συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, άρα και αύξηση του βάρους. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι συνηθέστερη σε άτομα που πάσχουν και από άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο διαβήτης.

Χαμηλή τεστοστερόνη
Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στους άνδρες συνδέονται με μεταβολές στη σύσταση του σώματος, συγκεκριμένα με αύξηση του λιπώδους ιστού και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας.
Οι παραπάνω παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, οπότε ορθή διάγνωση από το γιατρό κρίνεται απαραίτητη ώστε να τεθεί το πρόβλημα υπό έλεγχο και να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του βάρους.


Πηγή: tilegrafima.gr