Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες για το «λουκέτο» στο συνοριακό Τμήμα Καστάνιανης

Το «λουκέτο» στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, διαμαρτυρόμενο για τις αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο

 Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση της ΕΛ.ΑΣ. και οι οποίες μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν για την ευαίσθητη παραμεθόρια περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης εκφράζει την αντίδρασή του, με επιστολή προς τον αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  Ν. Τόσκα, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Κώστας Τασούλας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητά να μην καταργηθεί το εν λόγω Τμήμα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή του Πωγωνίου.
Οι κάτοικοι περιμένουν…
Όπως τονίζει ο Γιαννιώτης βουλευτής στην ερώτησή του, «το θέμα της ασφάλειας της περιοχής αυτής είναι σύνθετο, έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τους εκπροσώπους του Πωγωνίου τοπικά και στην Αθήνα και αυτό που περίμεναν οι κάτοικοι είναι η υλοποίηση κυβερνητικών υποσχέσεων για ενίσχυση της φύλαξης, όπως λ.χ. είχε δεσμευθεί ότι θα γίνει με εκ νέου άνοιγμα στρατιωτικών φυλακίων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Π. Καμμένος.
Αντί όμως για ενίσχυση της φύλαξης έχουμε τώρα την κατάργηση ενός Τμήματος Φύλαξης  που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία και συγκεκριμένα τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή και Κτίσματα.
Τονίζεται ότι το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης έχει παραχωρηθεί άνευ μισθώματος στην Πολιτεία και η απομάκρυνσή του υπονομεύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των κατοίκων που τους ενέπνεε η επιτόπου παρουσία της Συνοριοφυλακής,  σε μια περίοδο που η εισαγόμενη από την Αλβανία εγκληματικότητα είναι εντονότατη».
Νέα περίοδος ανασφάλειας
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πωγωνίου στην επιστολή του προς τον Ν. Τόσκα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «από την πρώτη παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος έως και σήμερα, το ακριτικό Πωγώνι καλείται να αντιμετωπίσει τους «δαίμονες» μιας αναδιάρθρωσης που σχεδιάστηκε, όπως συνεχώς αποδεικνύεται, χωρίς καμία γνώση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής. Το νέο «χτύπημα» για τους δημότες μας, στην πλειοψηφία τους άτομα ηλικιωμένα και μοναχικά, δίνεται με την κατάργηση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας περιόδου ανασφάλειας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που επιμένουν να «φυλούν Θερμοπύλες».
Νευραλγικό Τμήμα
Ο Κ. Καψάλης στην επιστολή τους ενημερώνει τον αναπλ. Υπουργό για το πώς έχει η κατάσταση, λέγοντας ότι «στο Δήμο Πωγωνίου λειτουργούσαν πέντε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (Δελβινακίου, Αγίας Μαρίνας, Κεφαλοβρύσου, Καστάνιανης και Πωγωνιανής), τα οποία συμπτύχτηκαν σε τρία Καστάνιανης, Δελβινακίου και Κεφαλοβρύσου.  Ωστόσο το Υπουργείο επανήλθε κάνοντας λόγο για μία ακόμη κατάργηση, αυτή του τμήματος Κεφαλοβρύσου, η οποία αποσύρθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της τοπικής κοινωνίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως γινόμαστε δέκτες μίας ακόμη απόφασης που αφορά την κατάργηση του Τμήματος Καστάνιανης.  Πρόκειται για ένα νευραλγικό τμήμα, ακριβώς πάνω στην μεθόριο γραμμή. Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης επιβλέπει μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή που δε μπορεί να υποστηριχθεί από κανένα άλλο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης.
Κανένα τμήμα Συνοριακής Φύλαξης δεν πρέπει να καταργηθεί σε αυτή την πολύπαθη γωνιά της χώρας που μέχρι σήμερα αποτελεί την εύκολη επιλογή για όποια αρνητική αλλαγή σχεδιάζει η πολιτική εξουσία…».

proinoslogos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια