Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανασχηματισμός: Ποιοι ράβουν κοστούμι – Τα νέα υπουργεία

- Πέντε νέα υπουργείο δημιουργούνται άμεσα
- Επτά πρόσωπα της γενιάς του Α. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο
- Πρώτα το ΕΣΡ και ύστερα ο ανασχηματισμός, λένε
κάποιοι στο Μαξίμου

Θέμα ημερών είναι ο ανασχηματισμός, με το Μαξίμου μάλλον να περιμένει πλέον μόνο τη συγκρότηση του ΕΣΡ για την ανακοίνωσή του.
Τα προεδρικά διατάγματα που το Μαξίμου έστειλε στο ΣτΕ για τον σχηματισμό νέων υπουργείων δείχνουν και τέσσερις νέες καρέκλες για υπουργούς.
Τα νέα υπουργεία είναι το Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο εάν δεν παραμείνει ο Ι. Μουζάλας όλα δείχνουν ότι θα καταλάβει τη θέση του ο Δ. Βίτσας, το Τουρισμού, το Ψηφιακής Πολιτικής, το Διοικητικής ανασυγκρότησης και το Ενέργειας που “φεύγει” από τα χέρια του Π. Σκουρλέτη.
Στα σίγουρα του ανασχηματισμού οι περισσότεροι βάζουν μόνο το Οικονομικό επιτελείο που μένει στη θέση του. Από 'κει και ύστερα φαίνεται ο Νίκος Παππάς, αν και η εμπλοκή με το ΣτΕ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, μάλλον οδεύει σε ρόλο-κλειδί στο ζήτημα των επενδύσεων.
Βαρύνουσας σημασίας θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει το νέο υπουργείο Επενδύσεων με αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι που δημιουργεί και τα προβλήματα με τον Πάνο Σκουρλέτη.
Από την “παλιά φρουρά” ακόμη και αν δεν είναι στη θέση του αντιπροέδρου ο Γιάννης Δραγασάκης θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο, ειδικά σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έναν τομέα στον οποίο και ειδικά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ενισχύσει με νέα πρόσωπα που έχουν αποδείξει ωστόσο την αξία τους, όπως τονίζει το Μαξίμου.
Έτσι με τον αναμενόμενο ασχηματισμό ρόλο αναμένεται να αναλάβουν οι κύριοι: Τζανακόπουλος, Πιτσιόρλας, Γιώργος Τσίπρας και Στάικος, αλλά και οι κυρίες Βάκη και Αχτσιόγλου.
Σε άλλο υπουργείο αναμένεται να βρεθούν οι κύριοι Κουρουμπλής και Μπαλάφας, βέβαιο θεωρούν πολλοί ότι αλλάζει θέσει, μένοντας στο κυβερνητικό σχήμα η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ερωτηματικό μπαίνει πλάι στο όνομα του Ανδρέα Ξανθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt φαίνεται πως η κα Όλγα Γεροβασίλη αποχωρεί από κυβερνητική εκπρόσωπος και τη θέση της θα λάβει ο κ. Τζανακόπουλος που είναι αυτή τη στιγμή Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Η κα Όλγα Γεροβασίλη σύμφωνα πάντα με πληροφορίες πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, που σπάει σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παππάς αλλάζει υπουργείο και μεταφέρεται στο νέο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το οποίο βέβαια έχουν κοπεί οι αρμοδιότητες του Τουρισμού.


Μετονομάζονται έξι υπουργεία:
*Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
* Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
* Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
* Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
* Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
* Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια