Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακροδεξιά και φασιστικά παιχνίδια στο Βοτανικό

Το ιδεολογικό στίγμα των καταληψιών προκύπτει και από τις δηλώσεις τους ότι η «στέγη αστέγων», όπως επιγράφεται, προορίζεται μόνο για Έλληνες. Οι
ίδιοι, αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, αποκαλούν τον χώρο «Hotspot για Έλληνες». Οι καταληψίες υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που ζητούν στοιχεία σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο

Η λειτουργία του «καταλύματος» στην Ιερά Οδό 114 ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλη και στο διάστημα αυτό λειτούργησε με την κυβέρνηση να τηρεί στάση... ανοχής. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη χαρακτηρίζουν το χώρο «hot spot μόνο για Ελληνες» (λες και ο όρος hot spot αναφέρεται σε φιλανθρωπικό ίδρυμα) και επιχειρούν να εμφανίσουν τα κίνητρά τους συνδεδεμένα με «ύψιστο σκοπό», «θεάρεστο έργο».

Δηλώνουν λοιπόν μέσα από τη σελίδα τους στο facebook: «Τώρα το ότι μπορεί να φαίνεται σε εσάς ότι υπάρχουν μία ή και περισσότερες πολιτικές - πατριωτικές κομματικές οργανώσεις που μας στηρίζουν, δεν θα το διαψεύσουμε, γιατί και αυτές συμμετέχουν σιωπηρά παρέχοντάς μας στήριξη, αφού οι ίδιες έχουν ζητήσει την ανωνυμία τους στην προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι είναι ενέργεια των Ελλήνων και όχι των κομμάτων»

Η Χρυσή Αυγή, που βλέπει «ισλαμοποίηση» της χώρας με την κατασκευή τζαμιού, μέσω της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» έφερε τον Ιούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής «ψήφισμα συμπαράστασης και έμπρακτης στήριξης προς την προσπάθεια που ξεκίνησαν κάτοικοι της περιοχής του Βοτανικού και τρεις σύλλογοι προς στήριξη των αναξιοπαθούντων Ελλήνων».

Τη στήριξή της έχει εκφράσει η «Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση»(ΛΕΠΕΝ) (σ.σ. προήλθε από διάσπαση της Χρυσής Αυγής) δηλώνοντας με δελτίο Τύπου στις 11 Ιούλη: «Εδώ υπάρχουν Έλληνες που δεν το βάζουν κάτω. Ελληνες που νοιάζονται για το διπλανό τους που ζούσε αξιοπρεπώς και επιβίωνε, μέχρι να γίνει πράξη η "κοινωνική πολιτική" του μεταπολιτευτικού συρφετού. Ενα Hot Spot για Ελληνες, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Βοτανικού, της "Αναγέννησης Ελλήνων" και του κινήματος Ελλήνων Εφέδρων "Πολίτες - Οπλίτες", την οποία στηρίζουμε με κάθε μας δύναμη!».

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος προσέγγισε τον χώρο για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ του Πρακτορείου, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα, ενώ συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών». «Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο (ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων)» αναφέρει ο Ορέστης Παναγιώτου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται πως «η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους».

«Η απόπειρα δημιουργίας 'χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες' συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς». Από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι 'δράσεις' τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί παράλληλα την Πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Βοτανικό εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων” και προορίζεται – όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες –μόνο για Έλληνες και χαρακτηριστικά, την αποκαλούν “hotspot για Έλληνες”».

Οι καταληψίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «φέρονται να ανήκουν σε Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο».

Η κατάληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου, «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει «ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους».



thepressproject.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια