Όταν τα ΜΑΤ συνέλαβαν τη γιαγιά - «κουκουλοφόρο» της οδού Ασκληπιού

Επικίνδυνη γιαγιά – κουκουλοφόρος, που μόλις έχει βγάλει το μαντίλι της, απειλεί ομάδα ανυπεράσπιστων ΜΑΤ, κρατώντας στο ένα χέρι βελόνες πλεξίματος και στο
άλλο την μαυροκόκκινη σημαία των ΚΑΠΗ Εξαρχείων. Η γιαγιά είναι μάλιστα ο αρχηγός ομάδας 70-80 περίπου ανηλίκων και νεαρών «ταραξιών» που έχουν βρει καταφύγιο σε γιάφκα της οδού Ασκληπιού 14. Μετά από σκληρή μάχη σώμα με σώμα, όπου η ακεραιότητα των εν δυνάμει εγγονιών της αστυνομικών βρίσκεται υπό την φοβερή και τρομερή απειλή της, καταφέρνουν και τη συλλαμβάνουν. Εκείνη για να μην μπει στην κλούβα προσποιείται ότι χάνει τις αισθήσεις της και πέφτει στο έδαφος...

Η παραπάνω ιστορία φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα! Ποιός μπορεί να πιστέψει όμως τα όσα απίστευτα διαδραματίστηκαν στην είσοδο μιας πολυκατοικίας στην οδό Ασκληπιού, στις 9 Ιανουαρίου του 2009, έπειτα από ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα αλλά και ενάντια στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο σε εξέλιξη.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη, που ακολούθησε τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, έχει γίνει μόλις πριν έναν μήνα. Οι πληγές της αστυνομικής βίας και ασυδοσίας είναι ακόμα ανοιχτές και αιμορραγούν και τότε η ΕΛ.ΑΣ. δείχνει για άλλη μια φορά το «μεγαλείο» της, συλλαμβάνοντας βίαια μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Το Tvxs είναι εκεί και καταγράφει με αγανάκτηση τη στιγμή. Το βίντεο που δημοσιεύουμε τότε προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.


Δείτε το βίντεο:

Το ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας

Περίπου στις 4 το μεσημέρι μια ομάδα παιδιών βρέθηκε στην οδό Ασκληπιού 14, κυνηγημένοι από την Αστυνομία. Μπήκαν αρχικά σε ένα κατάστημα με ψιλικά στο ισόγειο της οικοδομής και στη συνέχει στην είσοδο της πολυκατοικίας που υπάρχει στο ίδιο κτίριο. Σε πολύ λίγα λεπτά αποκλείστηκαν εκεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ στην αρχή έγινε προσπάθεια να αποκλειστεί η πρόσβαση στο σημείο στους δημοσιογράφους.

Αργότερα έγινε γνωστό πως μεταξύ των 70 – 80 ατόμων που ήταν στην πολυκατοικία υπήρχαν τουλάχιστον δύο τραυματίες και ζητήθηκε βοήθεια από την Κεντρική Κλινική Αθηνών η οποία βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων. Ακόμα και οι γιατροί προσέγγισαν με δυσκολία το σημείο για να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες ενώ ακόμα και όταν βγήκαν μεταφέροντας μια κοπέλα τραυματία δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ.

Όπως φάνηκε τα ΜΑΤ είχαν σαφείς εντολές να κάνουν συλλήψεις στο συγκεκριμένο σημείο. Επικράτησε ένταση και άρχισαν να τραβάνε κόσμο στο σωρό μέχρι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έτυχε να βρίσκεται εκεί, την οποία και τελικά συνέλαβαν. Επίσης συνελήφθησαν στο συγκεκριμένο σημείο δικηγόροι της Ομάδας Nομικής Προστασίας αλλά και άλλοι δικηγόροι από τα γύρω γραφεία που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν άμεσα στο σημείο για να εμποδίσουν τις συλλήψεις των παιδιών.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η στάση του ιδιοκτήτη του ψιλικατζίδικου, ο οποίος συνεχώς καλούσε τα ΜΑΤ να συλλάβουν τον ίδιο και να αφήσουν να φύγουν τα παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο στο μαγαζί του.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν εντωμεταξύ φτάσει στο σημείο και κάλυπταν όσα διαδραματίζονταν εκεί. Μάλιστα ένας φωτογράφος των ΝΕΩΝ, μετά των ξυλοδαρμό του, μεταφέρθηκε και αυτός στην Κεντρική Κλινική Αθηνών.

Από τους παρευρισκόμενους γίνονταν συνεχείς εκκλήσεις για την μετάβαση εισαγγελέα στο σημείο για να ελέγξει τις αυθαιρεσίες που διέπρατταν οι αστυνομικοί. Αντί του εισαγγελέα ήρθε ακριβώς έξω από την πολυκατοικία μια κλούβα των ΜΑΤ, στην οποία φορτώθηκαν τουλάχιστον 15-20 άτομα, εκ των οποίων πολλοί δικηγόροι αλλά και κόσμος που είχε σχηματίσει αλυσίδες έξω από την πολυκατοικία. Μεταξύ αυτών μεταφέρθηκε στην κλούβα και η ηλικιωμένη γυναίκα που μόλις πριν είχε χτυπηθεί και είχε προς στιγμή χάσει τις αισθήσεις της.

Μετά τις συλλήψεις δόθηκε εντολή για αποχώρηση των ΜΑΤ από το συγκεκριμένο σημείο. Κατά τη διάρκεια της ένταση έπεσαν πολλά χημικά και γενικώς προκλητική ήταν συμπεριφορά της αστυνομίας εις βάρος των πάντων.


Υ.Γ: Για την ιστορία, η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε ανάμεσα στους εγκλωβισμένους διαδηλωτές, επειδή έμενε στην πολυκατοικία της Ασκληπιού 14.tvxs.gr
.