Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΛ.ΑΣ.: Στο μικροσκόπιο απειλές αλλά και «κρυμμένα μυστικά» των «Πυρήνων»

Οι συγκρίσεις των σχεδίων «Νέμεσις» και «Φοίνικας» και οι νέες επιθέσεις της οργάνωσης
«Πρόκειται για δύο κείμενα των "Πυρήνων" για το σχέδιο "Νέμεσις" που σκοπεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου σε δικαστές, αστυνομικούς, επιχειρηματίες και άλλους, χωρίς όμως συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς αναφορά σε "συνεργασία" με άλλες οργανώσεις σαν τη "Σέχτα", όπως είχε συμβεί με την παρουσίαση του σχεδίου "Φοίνικας" το καλοκαίρι του 2013.

Η οργάνωση αποφεύγει να μιλήσει για τις τυχόν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες, για νέους "πυρήνες δράσης" κ.λπ., όπως είχε κάνει σε άλλα κείμενά της η ίδια, η "Σέχτα" και άλλες ένοπλες ομάδες. Προχωρά σε ένα γενικό προσκλητήριο αναρχικών για "κατ' οίκον" επιθέσεις σε φορείς της εξουσίας, χωρίς να ορίζει περισσότερα στοιχεία για το "έναυσμα" και την πορεία του νέου σχεδίου "Νέμεσις". Οι επιθέσεις σε σπίτια πάντως δεν είναι κανένας καινούργιος σχεδιασμός αναρχικών, αφού τα περισσότερα από τα δέματα-βόμβες, οι βομβιστικές επιθέσεις σε σωφρονιστικούς κ.λπ. αυτή τη στόχευση είχαν.

Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για αναφορές σε ΜΜΕ ή ισχυρισμούς αστυνομικών ότι υπάρχει εμπλοκή ποινικών στο σχέδιο "Νέμεσις". Αντιθέτως στο κείμενο υπάρχουν εμμέσως "απαλλακτικά" σχόλια για τους ποινικούς και τους "εγκληματίες", της μορφής "η ίδια η εξουσία είναι που δημιουργεί το 'έγκλημα'".

Με βάση το κείμενο αυτό και τον χρόνο ανάρτησής του, σχεδόν αποκλείουμε πια οι "Πυρήνες" να έχουν σχέση με τη ρίψη χειροβομβίδας στην πρεσβεία της Γαλλίας και αναζητούμε την εμπλοκή άλλης οργάνωσης, η οποία δείχνει πάντως με τον συγκεκριμένο πρωτοφανή -για τις ένοπλες οργανώσεις- τρόπο δράσης να έχει μικρές επιχειρησιακές δυνατότητες. Αυξάνεται όμως έτσι ο κίνδυνος να υπάρχει σοβαρός τραυματισμός...»

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν οι αξιωματικοί σχετικά με το νέο «διπλό» κείμενο της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην κατοικία της δικαστικής λειτουργού κυρίας Γεωργίας Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους πριν από ένα μήνα.

Πληροφορίες

Στο κείμενό της η οργάνωση δεν δίνει νέα στοιχεία για τον τρόπο δράσης της, μιλούν για ορισμένα τεχνικά στοιχεία της βόμβας, για τη μέριμνά τους να μην υπάρξουν τραυματισμοί ενώ μιλούν για αποβίβαση και των δύο δραστών από το «όχημά» τους αλλά και ότι τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν κοντά στο σημείο εναπόθεσης του εκρηκτικού μηχανισμού.

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους, «οι σύντροφοι του πυρήνα μας, που ανέλαβαν την εκτέλεση της επίθεσης, αναζήτησαν και εντόπισαν την εισαγγελέα και το σπίτι της. Επειδή έμενε σε πολυκατοικία στην οδό Ιπποκράτους 112 […] και υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άσχετοι άνθρωποι απ' το στόχο μας επιλέξαμε να τοποθετήσουμε εκρηκτικό μηχανισμό μέτριας ισχύος με 3kg εκρηκτικής ύλης και διπλό σύστημα χρονοκαθυστέρησης. Οι σύντροφοι που τοποθέτησαν τη βόμβα, αφού επιβιβάστηκαν στο όχημα διαφυγής, πραγματοποίησαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και απομακρύνθηκαν από την περιοχή».

Γενική... «Νέμεσις»

Σημειώνεται ότι όταν η «Συνωμοσία» ανέλαβε λίγες ώρες μετά την έκρηξη την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην οδό Ιπποκράτους, ανέφερε ότι σύντομα θα ακολουθήσει ολόκληρη η προκήρυξη, καθώς και η πρότασή μας για το σχέδιο «Νέμεσις». Όμως από τότε πέρασε ένας μήνας που είχε προκαλέσει ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. και για άλλες, άμεσες «πράξεις» του σχεδίου «Νέμεσις».

Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας συνεκτιμούσαν ότι όταν στις 7 Ιουνίου 2013 είχε γίνει η πρώτη βομβιστική επίθεση του σχεδίου «Φοίνικας» των «Πυρήνων» εναντίον τής τότε διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού, ακολούθησε ύστερα από δύο ημέρες το κείμενο ανάληψης της ευθύνης και η ανάλυση του σχεδίου. Τότε υπήρχε σαφής σχεδιασμός για «συνένωση» των δυνάμεων διαφόρων οργανώσεων όπως οι Συμμορίες Συνείδησης, οι πυρήνες της FAI («αντιφασιστικό μέτωπο», «αλώβητος πυρήνας εκδίκησης», «Μοναχικός Λύκος» κ.ά.) και η Σέχτα Επαναστατών. Τώρα ωστόσο εμφανίστηκε σημαντική καθυστέρηση στη σύνταξη αυτού του σχεδίου, χωρίς να φαίνεται συμμετοχή άλλων οργανώσεων αλλά και χωρίς να υπάρξουν νέα, άμεσα χτυπήματα.

Στο κείμενο διατυπώνονται ορισμένα γενικά «προσκλητήρια» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για «επιθέσεις στους φορείς της εξουσίας στα σπίτια τους» που εμφανίζεται σαν νέος σχεδιασμός. Οι αστυνομικοί μιλούν είτε για «κινήσεις τακτικής» της οργάνωσης είτε για ορισμένα, πιθανά επιχειρησιακά προβλήματα. Σε μια οργάνωση πάντως που έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 300 επιθέσεις και μεταλλάσσει τον τρόπο δράσης της.

Έτσι δεν μπορεί ν αποκλεισθούν επιθέσεις με νέα δέματα-βόμβες ή με εκρηκτικούς μηχανισμούς αλλά κι αιματηρές ενέργειες.

Οι άλλες επιθέσεις

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ακόμη ότι η οργάνωση στο νέο κείμενό της δεν αναλαμβάνει ευθύνη για βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί λίγες ώρες πριν από την έκρηξη βόμβας στην οδό Ιπποκράτους, σε ΙΧ αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού.

Το νέο κείμενο των «Πυρήνων» περιορίζει για την ΕΛ.ΑΣ. τις «υποψήφιες» οργανώσεις για την επίθεση με χειροβομβίδα, μπροστά στη γαλλική πρεσβεία, που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 33χρονου ειδικού φρουρού. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ενέργεια της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία ωστόσο -όπως και άλλες ένοπλες ομάδες- καθυστερούν να αποστείλουν σχετικό κείμενο. 
 
 
Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια