Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Είναι κάποιοι «μπαχαλάκηδες»… συνεργάτες της αστυνομίας

«Καλούμε, από αυτή τη θέση, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δε λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς. Ωστόσο
πιστεύουμε ότι τους χαϊδεύει τ' αυτιά, βλέποντας μπροστά του την κάλπη, ψήφους, καρέκλες, μαξιλάρια, δεν ξέρω τι. Να σταματήσει».

Ήταν σίγουρα μία από τις δηλώσεις - βόμβα των ταραγμένων ημερών της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει τα ποσοστά του στο 5,04% στις τελευταίες εκλογές του 2007, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μόλις πριν λίγους μήνες παραλάβει τη σκυτάλη από τον Αλέκο Αλαβάνο και οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν στο εξωφρενικό για την εποχή 15,5%.

Η επίμαχη δήλωση, δεν ανήκε στον Κώστα Καραμανλή που ήταν τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά προήλθε από το έτερο κόμμα της Αριστεράς, το ΚΚΕ, και συγκεκριμένα από την τότε γενική γραμματέα του, Αλέκα Παπαρήγα. Ο Κώστας Καραμανλής είχε φροντίσει βέβαια επίσης να δηλώσει σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες στις 12 Δεκεμβρίου πως περίμενε ομόθυμη και απερίφραστη καταδίκη των κρουσμάτων βίας, αφήνοντας αιχμές επίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν κάνει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ που είχε κρατήσει μια πιο διακριτική στάση.

Σύντομα οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ θα φωτογραφίζονταν ως εκ των υπαίτιων των καταστροφών στην πρωτεύουσα αλλά και όλη την επικράτεια κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, γεγονός που αποτυπώθηκε άλλωστε και στις εκλογές του 2009, όπου από τα δημοσκοπικά ύψη το κόμμα προσγειώθηκε μόλις στο 4,13%.


Μόλις διέρρευσε από τον Ευαγγελισμό ότι ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος  ήταν νεκρός, ένα ποτάμι κόσμου ξεχύθηκε αυθορμήτως στους δρόμους. Αρχικά της Αθήνας, ύστερα της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά στη συνέχεια και στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης κι όχι μόνο.

Το ρεπορτάζ των ημερών ανέφερε ότι στις 2 περίπου εβδομάδες που ο κόσμος έδινε καθημερινά το παρών στους δρόμους, σημειώθηκαν ζημιές σε 453 επιχειρήσεις, 37 από τις οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μέχρι και τα γραφεία που στεγαζόταν τότε το Tvxs είχαν βρεθεί υπό πολιορκία. Από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Νικήτα Κακλαμάνη, που κάηκε μία φορά και ξαναστήθηκε, φυλασσόμενο από μία ολόκληρη διμοιρία των ΜΑΤ, που το είχε περικυκλώσει για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει.

Οι καταστροφές που δεν σταματούσαν και τα πνεύματα που δεν κατευνάζονταν γέννησαν φήμες ότι η κυβέρνηση Καραμανλή σκεφτόταν να βγάλει τον στρατό στο δρόμο. Λίγο αργότερα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή και σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραδεχόταν μιλώντας στον Στέλιο Κούλογλου ότι πράγματι κάποιοι είχαν προτείνει την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ωστόσο επικράτησε η λογική. Η παραδοχή Παυλόπουλου στο  tvxs.gr και στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είχε κάνει μάλιστα το γύρο του ελληνικού Τύπου αλλά και του διεθνούς, αφού διανεμήθηκε σε αυτόν μέσω τηλεγραφήματος του Associated Press.

Οκτώ χρόνια μετά, γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας, και θυμόμαστε μερικές από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές στιγμές μας.

Τελικά ποιοι ήταν πίσω από τα επεισόδια που έφτασαν τα τανκς ένα βήμα πριν την «παρέλαση» στους δρόμους της Αθήνας; Ήταν οι αναρχικοί; Ήταν οι Συριζαίοι; Ήταν οι ακροδεξιοί; Ήταν η άμορφη και οργισμένη μάζα; Ακούστηκαν όλες οι πιθανές θεωρίες συνωμωσίας και μη. Το σίγουρο είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι παρακρατικοί, ίσως και οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Αυτό απέδειξε το Tvxs όταν δημοσιοποίησε ένα βίντεο - ντοκουμέντο που τραβήχτηκε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Λοστοί, κρανοφόροι με πολιτικά και ένας αστυνομικός. Στο βίντεο φαίνονται οι «μπαχαλάκηδες» του άβατου των Εξαρχείων να συνομιλούν με τους λοστούς και τις πέτρες ανά χείρας με έναν αστυνομικό, που φοράει την επίσημη στολή του. Φαίνεται να οργανώνουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο. Οι αστυνομικοί(;) - παρακρατικοί κάνουν μάλιστα πρόβες με τις πέτρες που κρατούν στα χέρια τους. Κάποιοι φεύγουν για να εξετελέσουν την αποστολή τους. Τότε σταματάμε να τραβάμε γιατί κάποιος μας αντιλαμβάνεται και κινδυνεύουμε να βρεθούμε εντός του τμήματος.

Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο του Tvxs:




Η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων εικόνων προκάλεσε τότε θύελλα αντιδράσεων, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να καταθέτει το επίμαχο βίντεο στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις που δεν δόθηκαν ποτέ.

Μία ακόμη ύποπτη σχέση της αστυνομίας

Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που αποκαλύψαμε τις ύποπτες σχέσεις της αστυνομίας με το παρακράτος.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010 η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στον σταθμό Λαρίσης. Ο κάμεραμαν μας, που βρέθηκε στο σημείο, τηλεφώνησε στο γραφείο και μας είπε ότι είδε ότι κάποιοι χρυσαυγίτες έφτασαν στην περιοχή με  κλούβα της αστυνομίας, στιγμιότυπα τα οποία δεν πρόλαβε, όμως, να καταγράψει. Με προσοχή άναψε την κάμερα, που ειχε καμουφλάρει για να μην γίνει αντιληπτός. Λίγο αργότερα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής εισήλθαν στην κλούβα. Τους ακολούθησαν οι αστυνομικοί. Έπειτα από αρκετά λεπτά, ξαναβγήκαν, η αστυνομία αφού συνομίλησε χαλαρά μαζί τους αποχώρησε, ενώ οι χρυσαυγίτες πραγματοποίησαν πορεία.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:


Σε επίσημη ανακοίνωση της η αστυνομία, επί υπουργίας  Χρήστου Παπουτσή, είχε αναφέρει τότε ότι είχε επιβιβάσει τους χρυσαυγίτες στην κλούβα για να τους κάνει έλεγχο κι ότι αποτελεί πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. να μην γίνεται αυτό σε δημόσια θέα (;) και ανέφερε επίσης ότι επειδή δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό, τους αποβίβασε από το λεωφορείο και τους άφησε ελέυθερους.

Για την ιστορία, το ίδιο βράδυ μετανάστες δέχτηκαν επίθεση στην περιοχή γύρω από τον σταθμό Λαρίσης.


tvxs.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια