Οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τα σχέδια της ΕΛΑΣ για τον Ομπάμα

Σκηνές που έχουμε δει μόνο σε ταινίες, στις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος απειλείται σε ξένο έδαφος, αναμένεται να εκτυλιχθούν στην Αθήνα το διήμερο της επίσκεψης του Μπαράκ
Ομπάμα.
Η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και οι απειλές της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» για σαμποτάζ της επίσκεψης προκάλεσαν την απόφαση για αύξηση κατά 30% των αστυνομικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.
Οι τροποποιήσεις και οι ανασχεδιασμοί θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς εκφράζονται έντονοι φόβοι για αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το προσεχές χρονικό διάστημα, με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό.

«Αποστείρωση» ασφαλείας

Αν και αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών στα μέτρα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 4.500, μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Γαλλική Πρεσβεία. Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα μειωθούν στο ελάχιστο οι στατικές δυνάμεις φρούρησης και θα αυξηθούν οι εποχούμενες περιπολίες με έμφαση στη χρησιμοποίηση αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., Άμεσης Δράσης και ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας). Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού προέδρου θα έχει εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών, θα «αποστειρώνεται» και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση. Θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων, ενώ στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ επιτηρώντας την διέλευση και τις ύποπτες κινήσεις ατόμων.
Στις τελευταίες συναντήσεις Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων αποφασίστηκε η σμίκρυνση του χρόνου παραμονής του Μπάρακ Ομπάμα σε σταθερά σημεία συναντήσεων και κυρίως εκείνων που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους, γι αυτό και οι περισσότερες από τις επαφές του θα είναι σε κλειστούς και απόλυτα ελεγχόμενους χώρους, όπως για παράδειγμα το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Τα μοναδικά «σίγουρα» σημεία που έχουν δώσει οι Αμερικανοί, είναι το ξενοδοχείο διαμονής, που φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αυτό των νοτίων προαστίων και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης ή το μουσείο της.  
         
«Διαρροές» για την ακύρωση

Η ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες κατάφεραν πλήγμα υψηλού σημειολογικού χαρακτήρα χτυπώντας στην καρδιά της πρωτεύουσας, προβλημάτισε έντονα τους Αμερικανούς πράκτορες και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι τρομοκράτες σχεδίασαν και έδειξαν ότι παραμένουν επιχειρησιακά ενεργοί και μπορούν να χτυπήσουν σε καλά φυλασσόμενα σημεία με απλούς αλλά επικίνδυνους τρόπους.
Στο παρασκήνιο της αναβολής της ομιλίας του Μπάρακ Ομπάμα κοντά στην Πνύκα, πηγές της αμερικανικής πλευράς διέρρεαν πως αυτή προήλθε μετά από προτροπή των ελληνικών Αρχών. Ωστόσο, πολιτική και αστυνομική ηγεσία διέψευδαν κατηγορηματικά αυτή τη φημολογία, με τους Έλληνες αξιωματούχους να έχουν εγγυηθεί στην αμερικανική πλευρά, την κάλυψη των συνθηκών ασφαλείας σε όλο τον πλαίσιο των κινήσεων και διαμονής, που επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν πως η αμερικανική πλευρά, για λόγους ασφαλείας, έχει την τακτική να δίνει 3-4 σημεία διαμονής, άλλα τόσα συναντήσεων ή επισκέψεων όπως και διαδρομών. Επιδιώκουν την έρευνα και «αποστείρωσή» τους προκειμένου ένα 24ωρο πριν από την έλευση του αμερικανού προέδρου να κάνουν την τελική επιλογή και να ενημερώσουν αναλυτικά για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Μπάρακ Ομπάμα.
         
Κενά ασφαλείας

Η επίθεση στην Γαλλική πρεσβεία έφερε στην επιφάνεια κενά στα μέτρα ασφαλείας που έκαναν ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να επαναπροσδιορίσουν το σχεδιασμό τους. Και αυτό διότι ενώ στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές στατικές αστυνομικές δυνάμεις (για τη φύλαξη της Βουλής, των πρεσβειών, του υπουργείου Εξωτερικών), εντούτοις δεν υπήρχαν αστυνομικοί που θα μπορούσαν να καταδιώξουν τους δράστες. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο κρανοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να διασχίσουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, να κόψουν ταχύτητα στο νούμερο 7, να εκτοξεύσουν τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου F1 ρωσικής κατασκευής και να διαφύγουν ανενόχλητοι.
Το γεγονός της ανυπαρξίας αντίδρασης σε επίπεδο καταδίωξης προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας, με αποτέλεσμα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προβαίνει σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Αλλαγές γίνονται και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εποχούμενων περιπολιών, προκειμένου λιγότερες στατικές δυνάμεις να μπορούν να γίνουν στόχος τρομοκρατών αλλά και να υπάρχει δυνατότητα καταδίωξης. Αυτό προϋποθέτει και έγκαιρη ειδοποίηση. Χαρακτηριστικό της τρομοκρατικής επίθεση ήταν το γεγονός ότι η σκοπιά δεν διαθέτει μπουτόν ειδοποίησης, ούτε καν ασύρματο, και η ενημέρωση προήλθε από φρουρά της Βουλής. Απόρρητη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσε από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 τις αστυνομικές υπηρεσίες για επικείμενο χτύπημα σε πρεσβεία, με την Γαλλική να κατέχει τη 2η θέση.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος - thetoc.gr