Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πολύ αργά για δάκρυα, καιρός για μέτρα

Υποσχέσεις για βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας δίνει η κυβέρνηση, που δηλώνει συγκλονισμένη από τον τραγικό θάνατο των προσφύγων στη Μόρια, χωρίς
ωστόσο να έχει προχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα, σε διερεύνηση πειθαρχικών ή ποινικών ευθυνών της διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπως θα έκανε αν συνέβαινε σε άλλη κρατική δομή παρόμοιο τραγικό περιστατικό που οδηγεί σε απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Μετά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με γραπτή ανακοίνωση «συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση«δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».
Τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα εξέφρασε με ανακοίνωση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ αναφέρθηκε σ’ αυτό και νωρίτερα στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών:
«Ηταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Δεν συνέβη όμως οπουδήποτε, αλλά στη Μόρια, και αυτό επιβαρύνει την κατάσταση, μας κάνει να είμαστε πολύ πιο στενοχωρημένοι, να αισθανθούμε πολύ περισσότερο τις ευθύνες μας».
Δεν έκανε, πάντως, καμία αναφορά σε οποιαδήποτε ενέργεια διερεύνησης και απόδοσης συγκεκριμένων ευθυνών, αν υπάρχουν, ως προς την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του ΚΥΤ της Μόριας και των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφάλειας και την ύπαρξη των προβλεπόμενων υποδομών.
Αντικείμενα προσφύγων στη Λέσβο
Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη Δευτέρα η μεταφορά από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο στην Αθήνα οικογενειών, ανήλικων και ευάλωτων, προσφύγων δηλαδή που δεν προβλέπεται από την ευρωτουρκική διακήρυξη η απέλασή τους στην Τουρκία, ενώ σημείωσε πως έχουν ήδη μεταφερθεί 1.500 πρόσφυγες από τη Χίο.
Δήλωσε επίσης ότι, μετά τη λήξη του σχετικού διαγωνισμού προχτές, θα επιλεγούν και θα διοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα διοικητές σε όλα τα κέντρα, καθώς μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με διοικητή του στρατού ή προσωρινό διοικητή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.
«Για να βελτιωθούν οι χώροι διαμονής και να πάψουν οι τραγωδίες, πρέπει να δοθούν καινούργια camps, ώστε να αραιώσει ο πληθυσμός. Εάν δεν γίνει αυτό, οι συνθήκες θα είναι τραγικές και εμείς αυτό θέλουμε να το θεραπεύσουμε. Εχουμε εδώ και τρεις μήνες αυτό το σχέδιο, το οποίο κολλάει στο ότι οι τοπικές κοινωνίες υιοθέτησαν πάνω στη βάση πραγματικών προβλημάτων μια λαϊκίστικη θέση, η οποία λέει να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά», σημείωσε.
Αίσθηση προκάλεσε η αντιπαράθεση του υπουργού με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωτουρκική διακήρυξη προβλέπει ότι ο διοικητής μπορεί σε περιόδους πίεσης ή εναλλακτικά να μετακινήσει πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα.
Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον βουλευτή ότι συντάσσεται με τις θέσεις του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη Σάμου «που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, η οποία είναι η πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσπευση της διαδικασίας ασύλου

Hotspot στη Μόρια
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ευθύνη στην κυβέρνηση και στην Ε.Ε. απέδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
«Με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα στα νησιά», υπογράμμισε.
«Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Οχι άλλα έγγραφα», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Τις ακατάλληλες συνθήκες, τις ελλιπείς υπηρεσίες και την απουσία κανονισμού λειτουργίας στα κέντρα φιλοξενίας επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου.
«Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας», σημειώνουν.
Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της Ε.Ε. κάνουν λόγο η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» Αγλαΐα Κυρίτση.
efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια