Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα έσπασαν... αραχτοί στο Πολυτεχνείο

Ανενόχλητοι και ...αραχτοί, με όλη τους την άνεση, έσπασαν και κατέστρεψαν οι κουκουλοφόροι στην περιοχή των Εξαρχείων. 

Από νωρίς το απόγευμα  οι κουκουλοφόροι επιδίδονταν σε καταστροφές, έκαιγαν περιουσία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με την ΕΛΑΣ να περιορίζεται σε εφόδους για να μην τους αφήσει να επεκτείνουν τη δράση τους έξω από τα όρια του «γκέτο» των Εξαρχείων. Έως τις δέκα το βράδυ, μετά από συγκρούσεις σχεδόν τεσσάρων ωρών, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε δύο συλλήψεις. Η κατάσταση έδειξε ότι έβαινε προς εκτόνωση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ωστόσο ομάδες κουκουλοφόρων προχώρησαν σε νέες εφόδους κατά των αστυνομικών δυνάμεων στα στενά των Εξαρχείων, σηματοδοτώντας νέο γύρο στα επεισόδια. Η κατάσταση εκτονώθηκε τελικά λίγο αργότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου από τις οκτώ το βράδυ είχε  ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.  Στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους επικεντρώθηκαν τα επεισόδια, καθώς οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο» την πύλη του Πολυτεχνείου από τη Στουρνάρη.

Και αργότερα, όμως, περίπου στις δέκα το βράδυ, μετά από πρόσκαιρη ύφεση των επεισοδίων και «ανασύνταξη» των κουκουλοφόρων, οι αστυνομικές δυνάμεις φάνηκε να έχουν οπισθοχωρήσει από το επίκεντρο των συγκρούσεων με αποτέλεσμα οι ταραξίες να κάνουν έφοδο στην Πατησίων και να αρχίσουν να σπάνε φανάρια, κάδους και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα, έφτασαν μια ανάσα από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα με απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους. Τα οδοφράγματα παραμένουν στις οδούς Στουρνάρη και Τζορτζ.



Οι κουκουλοφόροι είχαν δείξει τις διαθέσεις τους ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή, τότε, την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Και τότε, η ΕΛΑΣ «άφησε» τα επεισόδια να εξελιχθούν στην περιοχή των Εξαρχείων επί ώρες.






Στη διάρκεια της νύχτας, ομάδες νεαρών προχώρησαν στην κατάληψη του Κτιρίου Γκίνη, δημιουργώντας έτσι τις «προϋποθέσεις» για να παραμείνουν εντός του ιστορικού κτιρίου και την ώρα που η μεγάλη και ειρηνική πορεία για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στη Χούντα θα ξεκινούσε. Τότε, θα έπρεπε να έκλειναν οι πύλες του Ιδρύματος ώστε να περιφρουρηθεί. Αυτό δεν έγινε ποτέ και οι πύλες έμειναν ανοιχτές. Έτσι, περίπου στις έξι το απόγευμα και ενώ  η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρωνόταν με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να απομακρύνεται, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια. Άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με αντικείμενα από το Πολυτεχνείο (θρανία, γραφεία, καρέκλες κ.α.) Αυτή η διάθεση για την πρόκληση επεισοδίων ήταν απολύτως γνωστή στην αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του γκέτο για την περιοχή.



Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Ήδη, από νωρίτερα το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.



Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας το σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ ήταν «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι».


  Ο κουκουλοφόρος με τη μάσκα -όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από το σωματότυπο- είναι κατά πάσα πιθανητα ανήλικος.


protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια