Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η έκδοσή μου στην Τουρκία σημαίνει θάνατο

Ο Ερντογάν συνεχίζει να κυνηγά... τρομοκράτες και «γκιουλενιστές».
Είχε καλή φήμη, θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους καρδιολόγους της γειτονικής χώρας, με μεταπτυχιακές σπουδές σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια. Αν και
μόλις 38 ετών, εργαζόταν στο κορυφαίο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σμύρνης, κατέχοντας παράλληλα τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο SIFA της ίδιας πόλης, έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην Ιατρική και την ακαδημαϊκή έρευνα.
Στις 9 Οκτωβρίου, είδε τη ζωή του να καταστρέφεται, την οικογένειά να του να κινδυνεύει και να φυλακίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ως πραξικοπηματίας. Κατά την κυβέρνηση του Ερντογάν, είχε διαπράξει δύο θανάσιμα αμαρτήματα.
Το πρώτο ήταν ότι εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο της Σμύρνης και το δεύτερο πως διατηρούσε λογαριασμό στην τράπεζα Bankasya. Κατά την τουρκική κυβέρνηση και τα δύο ιδρύματα (πανεπιστήμιο και τράπεζα) κατηγορούνται ότι είναι συμφερόντων του αυτοεξόριστου Γκιουλέν.
Οι τουρκικές Αρχές τον συνέλαβαν αναπάντεχα στην Κωνσταντινούπολη και τον φυλάκισαν για τρεις ημέρες στην πόλη Siirt. Μαζί με τον 38χρονο καρδιολόγο συνελήφθησαν και ακόμη 43 γιατροί, εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποστήριξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Κατηγορίες
Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου της Σμύρνης, ακόμα και νοσοκόμοι, νοσηλευτές, γραμματεία, βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη πίσω από κάγκελα. Τα στοιχεία που ενοχοποιούν τον Μεχμέτ Ακάγια είναι ο τραπεζικός λογαριασμός και το νοσοκομείο όπου εργαζόταν, ενώ παρόμοιες είναι και οι κατηγορίες εναντίον των συναδέλφων του.
Ο 38χρονος Μεχμέτ Ακάγια, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ιατρική και την ακαδημαϊκή έρευνα, βρέθηκε να ζει... το «Εξπρές του Μεσονυκτίου».
Ο 38χρονος Μεχμέτ Ακάγια, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ιατρική και την ακαδημαϊκή έρευνα, βρέθηκε να ζει... το «Εξπρές του Μεσονυκτίου».
Ο καρδιολόγος αρνήθηκε τις κατηγορίες, προβάλλοντας και τους ισχυρισμούς ότι είναι πρόσωπο που χαίρει μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής εκτίμησης, αλλά και ότι διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλες τις μεγάλες και νόμιμες τράπεζες της Τουρκίας, χωρίς να έχει ειδική γνώση για τυχόν πολιτικές θέσεις των ιδρυμάτων αυτών.
Αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, μολονότι η εισαγγελέας γνωμοδότησε διαφορετικά. Δεν πρόλαβε όμως να χαρεί την ελευθερία του και σαν να επρόκειτο για πρωταγωνιστή του «Εξπρές του Μεσονυκτίου», είδε την εισαγγελέα να ζητά εκ νέου τη σύλληψη και κράτησή του.
Σε μία καφκική υπόθεση, το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το ένταλμα και η υπόθεση του καρδιολόγου παραπέμφθηκε σε ανώτερο Δικαστήριο.
Οι τραπεζικοί του λογαριασμοί πάγωσαν, οι τουρκικές Αρχές ακύρωσαν την ισχύ του διαβατηρίου του και οι συγκατηγορούμενοί του ιατροί φυλακίζονταν.
Ο γιατρός, φοβούμενος για τα χειρότερα, ακόμα και του ισόβιου εγκλεισμού ή την επαναφορά της θανατικής ποινής, είδε τα περιθώρια των κινήσεών του να στενεύουν.
Αποφάσισε να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα για να ξεφύγει από τον εφιάλτη.
Οι δικηγόροι του, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.
Οι δικηγόροι του, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.
Εφθασε με πλοίο στο νησί της Ρόδου και από εκεί κατευθύνθηκε στην Αθήνα. Τελικά, συνελήφθη για ακόμη μία φορά στην Ηγουμενίτσα από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.
Οι κατηγορίες που τον βάραιναν αφορούσαν «παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια»... Ο πετυχημένος καρδιολόγος και σεβαστός ακαδημαϊκός φυλακίζεται επί ελληνικού εδάφους και οδηγείται στα κρατητήρια του Λιμενικού Τμήματος. Ο εισαγγελέας δέχεται τους ισχυρισμούς του, ότι το διαβατήριό του είχε ακυρωθεί. Με εισαγγελική διάταξη, δεν ασκείται σε βάρος του δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα, ωστόσο τον παραλαμβάνει το Τμήμα Αλλοδαπών της Ηγουμενίτσας με ερώτημα απέλασής του στην Τουρκία.
Ο γιατρός απευθύνει έκκληση στις ελληνικές Αρχές, μέσω του «Εθνους της Κυριακής» και ζητά πολιτικό άσυλο. «Εχω σώσει πολλές ζωές λόγω της δουλειάς μου, τώρα όμως κινδυνεύει η δική μου. Η έκδοσή μου στην Τουρκία θα σημάνει τον θάνατό μου. Η σκέψη μου είναι συνέχεια στην οικογένεια και στα παιδιά μου, που επίσης κινδυνεύουν», δηλώνει μέσω των συνηγόρων του, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη.

«Γκιουλενιστής»
Ο καρδιολόγος που κατηγορήθηκε από τις τουρκικές Αρχές ως πραξικοπηματίας και «γκιουλενιστής», υπέβαλε στις 9 Νοεμβρίου αίτημα πολιτικού ασύλου στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Στην αίτησή του, που θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διατυπώνονται με ανάγλυφο τρόπο τα επιχειρήματά του, που υποστηρίζουν τη θέση του, ότι διώκεται καθαρά για πολιτικούς λόγους.
Ο Μεχμέτ με τα παιδιά του σε ανέμελες στιγμές που ανήκουν πια στο παρελθόν.
Ο Μεχμέτ με τα παιδιά του σε ανέμελες στιγμές που ανήκουν πια στο παρελθόν.
Οι δικηγόροι του, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, υποστηρίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η δίωξή του είναι συνέπεια του αντιδημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης και εντάσσεται στο πλαίσιο «εκκαθάρισης αντιφρονούντων», ενώ επισημαίνουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχουν δικαιολογημένοι φόβοι πως δεν θα τύχει στην Τουρκία δίκαιης δίκης.
«Τυχόν απέλαση ή επαναπροώθηση στην Τουρκία θα τον εκθέσει σε έδαφος όπου απειλείται η ζωή του και τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
Σε ανεπίτρεπτη πολυετή φυλάκιση ή θανατική ποινή. Ζητάμε να του εγγυηθεί το ελληνικό κράτος το δικαίωμα ζωής, ασφάλειας και ελευθερίας διά της χορήγησης πολιτικού ασύλου.
Η θεσμική προστασία του Τούρκου καρδιολόγου είναι επιβεβλημένη. Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», υπογραμμίζουν οι δικηγόροι του.
Η υπόθεση του 38χρονου Μεχμέτ Ακάγια είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Σύμφωνα με διεθνή αλλά και τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις ατομικές ελευθερίες και στα δικαιώματα στην Τουρκία.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κατεβαίνουν» όποτε το θελήσει ο Τούρκος πρόεδρος και η πρόσβαση στο Ιντερνετ απαγορεύεται στους πολίτες.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ
Οι «τρομοκράτες» και οι απειλές για εξόντωση
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, στην Τουρκία προφανώς συνιστά... έγκλημα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τα περίπου 170 λουκέτα που μπήκαν σε τουρκικά ΜΜΕ μόνο το τελευταίο τρίμηνο ή τις περισσότερες από 100 συλλήψεις δημοσιογράφων;
Για την τουρκική Δικαιοσύνη, βέβαια, την παραδομένη πια πλήρως στα χέρια του Ερντογάν, όλοι αυτοί που διώκονται είτε είναι «τρομοκράτες» είτε υποστηρίζουν «τρομοκράτες».
Με τη μόνη διαφορά ωστόσο ότι σήμερα στην Τουρκία «τρομοκράτης» κινδυνεύει να είναι γενικώς όποιος δεν στηρίζει τον Ερντογάν.

Εκκαθάριση
Πολλοί είναι αυτοί, λοιπόν, που μιλούν για πρακτικές που παραπέμπουν σε «σουλτάνο» και σε «καθεστώς Ερντογάν», αλλά και για εκκαθάριση αντιφρονούντων.
Οπως έχει γίνει γνωστό από τα εναπομείναντα ΜΜΕ που δεν ελέγχονται από τον Ερντογάν, χιλιάδες άτομα έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί, χωρίς πάντα ικανά στοιχεία και αποδείξεις, με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος ή υποστήριξης των πραξικοπηματιών. Και μέσα σ' όλα αυτά, με τον Ερντογάν να έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θα έπρεπε να απορριφθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για αδικήματα όπως της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ο δρ Μεχμέτ Ακάγια αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδει το καθεστώς Ερντογάν. Κατηγορίες που φαίνεται πως δεν αντέχουν καμία κριτική και σε κάθε περίπτωση στερούνται ακλόνητων στοιχείων. Ως μοναδικά και... ακλόνητα πειστήρια ενοχής του 38χρονου γιατρού είναι η... εργασία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το γεγονός ότι ένας από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς είχε ανοιχθεί σε τράπεζα που κατηγορείται για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο Γκιουλέν. Ανεξαρτήτως αν το νοσοκομείο και η τράπεζα ανήκουν όντως στη σφαίρα επιρροής των γκιουλενιστών, οι βαρύτατες κατηγορίες για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος πρέπει να σε ένα ευνομούμενο κράτος να τεκμηριώνονται σε ακλόνητα στοιχεία. Σύμφωνα με τον 38χρονο γιατρό, το καθεστώς Ερντογάν έχει απαγγείλει παρόμοιες κατηγορίες και κατά των άλλων ιατρών - συναδέλφων του από το Νοσοκομείο της Σμύρνης. Η απόφαση των ελληνικών Αρχών αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Τούρκος γιατρός παραμένει φυλακισμένος στα κρατητήρια του Τμήματος Αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα.



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bidelas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια