Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γράμμα - έκκληση από τη φυλακή Bakirkoy

Η Τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν συνελήφθη το καλοκαίρι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και βρίσκεται στη φυλακή από τις 19 Αυγούστου με την κατηγορία ότι διατηρούσε «σχέσεις» με το PKK.

Μέσα από τις φυλακές Bakirkoy στη Κωνσταντινούπολη, με ανοιχτή επιστολή της, απευθύνει επείγουσα έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. να μην θυσιάσουν τις ευρωπαϊκές αξίες στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων τους, υποτιμώντας τους κινδύνους από «την ολική απώλεια της δημοκρατίας» στη χώρα της. 

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, δημοσιογράφοι 

Σας γράφω από τις φυλακές Μπακιρκόι, μια ημέρα μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στην εφημερίδα  "Cumhuriyet", μια από τις παλαιότερες στην Τουρκία και την φωνή των σοσιαλδημοκρατών. Περισσότεροι από 12 αρθρογράφοι της κρατούνται προς το παρόν, ενώ τέσσερις ακόμα "καταζητούνται από την αστυνομία", μεταξύ αυτών και ο Τζαν Ντουντάρ, ο διευθυντής της.

Ακόμα κι εγώ σοκαρίστηκα!  

Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην υπακούει σε κανένα νόμο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων. 

Μέχρι τώρα, μέσα σε δυο μήνες, περισσότεροι από 130 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή- παγκόσμιο ρεκόρ. Επιπλέον 170 εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έκλεισαν. Η κυβέρνηση θέλει να μονοπωλήσει την «πραγματικότητα» και την «αλήθεια». Οποιαδήποτε άποψη διαφέρει έστω και λίγο από αυτή την κυβερνώντων καταπιέζεται δια της βίας: μεταξύ άλλων τιμωριών υποβάλλονται σε ξυλοδαρμούς από την αστυνομία και βρίσκονται υπό κράτηση (έως 30 ημέρες)

Εμένα με συνέλαβαν στις 19 Αυγούστου μόνο και μόνο επειδή είμαι μεταξύ των συμβούλων της "Ozgur Gundem", της «Κουρδικής εφημερίδας». Παρότι ο νόμος περί Τύπου σαφώς αναφέρει ότι οι σύμβουλοι δεν φέρουν νομική ευθήνη για την εφημερίδα, δεν έχω βρει ακόμα δικαστήριο που να ακούσει την δική μου εκδοχή της ιστορίας. 

Μαζί με εμένα σε αυτή τη Καφκική δίκη είναι η Νετζμιγιέ Αλπάι, μια 70χρονη γλωσσολόγος και μεταφράστρια που επίσης συνελήφθη και κατηγορείται για σχέσεις με την τρομοκρατία. 

Το γράμμα αυτό είναι μια επείγουσα έκκληση!

Η κατάσταση είναι τρομακτική και εξαιρετικά ανησυχητική. Πιστεύω ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς στη Τουρκία αναπόφευκτα θα ταρακουνήσει και ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η Ευρώπη, που προς το παρόν έχει στρέψει την προσοχή της στην «προσφυγική κρίση», δείχνει να υποτιμά τους κινδύνους από την ολική απώλεια της Δημοκρατίας στην Τουρκία. Και τώρα εμείς- οι συγγραφείς, οι δημοσιογράφοι, οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και φυσικά οι γυναίκες- πληρώνουμε το βαρύ τίμημα της "δημοκρατικής κρίσης"

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τις αξίες που καθόρισε με αίμα δια μέσου των αιώνων, τις αξίες που κάνουν την "Ευρώπη" δημοκρατία με ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης. 

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων.

Πολλά ευχαριστώ για όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα για μας

Με τις ευχές μου

Ασλί Ερντογάν 

1 Νοεμβρίου 2016

Φυλακές Μπακιρκόι,  C-9

*Η Ασλί Ενρτογάν είναι μια διακεκριμμένη, βραβευμένη Τουρκάλα συγγραφέας της οποίας τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ άλλων στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά. Εργάστηκε στην εφημερίδα Radikal ως αρθρογράφος, γράφοντας για θέματα-ταμπού στην Τουρκία, όπως για τις φυλακές, το Κουρδικό, τα δικαιώματα των γυναικών, θεματολογία που ήταν τελικά η αιτία της απόλυσης το 2001. Η απασχόληση της στην καθημερινή εφημερίδα "Ozgur Gundem" - που έβαλε λουκέτο με εντολή των αρχών επειδή "έκανε προπαγάνδα υπέρ του PKK" - την οδήγησε τώρα στη φυλακή.



efsyn.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια