Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στοιχεία σοκ-Έξι στους δέκα δηλώνουν κάτω από 9.500 ευρώ

Την ίδια στιγμή που οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. Αποκαλυπτικά για την εικόνα των αμοιβών τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και
συνταξιούχων. Τα εισοδήματά τους εμφανίζονται τόσο μειωμένα που σε ποσοστό κοντά στο 55% είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 8%.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σχεδόν έξι στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους δήλωσαν στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, που ίσχυε πέρυσι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισόδημα από μισθό ή σύνταξη, 3.020.000 δήλωσαν λιγότερα από 9.500 ευρώ και συνολικά 16,750 δισ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 5.546 ευρώ ο καθένας.

Αυτό το σύνολο των 3.020.000 φορολογουμένων είναι που έχει μπει στο μάτι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ζητά μετ' επιτάσεως την «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» μέσω της συρρίκνωσης του αφορολόγητου.

Το ΔΝΤ θεωρεί, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεσή του, ότι «αυτές οι εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές για τη μεσαία τάξη δύσκολα δικαιολογούνται με επιχειρήματα κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων με παροχές πρόνοιας και ανεργίας που είναι συνηθισμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του, «οι Αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών, να μειώσουν τις γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικές απαλλαγές που ωφελούν τους πλούσιους».
Κάθετη πτώση

 Μέσα στην πρώτη πενταετία του Μνημονίου, τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν στην εφορία περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έκαναν ελεύθερη πτώση.

Το 2011, τα φυσικά πρόσωπα αποτύπωσαν στις δηλώσεις τους εισοδήματα συνολικού ύψους 104 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος. Πέντε χρόνια αργότερα, φέτος, μετά βίας έφτασαν τα 74,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης των αποδοχών σε καθεστώς Μνημονίου αλλά και της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής.

Στα ποσά αυτά, ενσωματώνονται και τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή ακόμα και των μισθωτών – συνταξιούχων από άλλες πηγές πέραν των τακτικών αποδοχών τους, όπου τα περιθώρια απόκρυψης παραμένουν ενεργά.

Όσο τα δηλωθέντα εισοδήματα διαγράφουν ελεύθερη πτώση, οι ανάγκες του προϋπολογισμού και των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτούν πρόσθετα έσοδα. Νέοι φόροι και νέοι πονοκέφαλοι.

Με την έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων, πριν από τρεις ημέρες, η Κομισιόν έθεσε ευθέως το ενδεχόμενο να απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό του 2017.




thepressroom.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια