Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Περισσότερους από 8.000 υπολογιστές σε 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φέρεται να «χάκαρε» πέρσι το FBI


Το FBI φέρεται να έχει εισβάλλει ηλεκτρονικά σε περισσότερους από 8.000 υπολογιστές σε 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για παιδική πορνογραφία, με ένα και μόνο εισαγγελικό ένταλμα, όπως αναφέρεται σε δικαστικό αντίγραφο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εκστρατεία hacking από κρατική υπηρεσία έως σήμερα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Φεβρουάριο του 2015 το FBI έλαβε ηλεκτρονικά τον πλήρη έλεγχο της ιστοσελίδας παιδικής πορνογραφίας «Playpen» επί 13 ημέρες και χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό εισέβαλε ηλεκτρονικά σε όποιον υπολογιστή επισκέφθηκε συγκεκριμένες σελίδες του σάιτ.

Κατά το τελευταίο έτος, το ηλεκτρονικό περιοδικό Motherboard διαπίστωσε ότι το FBI «χάκαρε» υπολογιστές στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Δανία, την Ελλάδα, και πιθανότατα στη Βρετανία, την Τουρκία και τη Νορβηγία κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ωστόσο, το νέο έγγραφο αποκαλύπτει ότι για την ίδια υπόθεση η ηλεκτρονική εισβολή του FBI ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι εικαζόταν και ότι το FBI στην πραγματικότητα είχε εισβάλλει σε περισσότερους από 8.000 υπολογιστές σε 120 διαφορετικές χώρες.

«Το γεγονός ότι ένας μόνο δικαστής θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει το FBI για να χακάρει περισσότερα από 8.000 άτομα σε 120 χώρες είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε ο Christopher Soghoian της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Ωστόσο, όπως φαίνεται ο αμερικανός δικαστής δεν είχε στην πραγματικότητα την αρμοδιότητα να εκδώσει τέτοιου τύπου ένταλμα που αφορά σε τόσες χιλιάδες ανθρώπους σε τόσες χώρες, σύμφωνα με το άρθρο 41 του ομοσπονδιακού κώδικα ποινικής δικονομίας των ΗΠΑ, που καθορίζει τις μεθόδους έγκρισης έκδοσης ενταλμάτων.

Μάλιστα, δικαστήρια των ΗΠΑ σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις στο παρελθόν αποφάσισαν να μη λάβουν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που συνελέγησαν από κακόβουλο λογισμικό βάσει τέτοιου γενικού εντάλματος.

Αν και αυτές οι τεχνικές μαζικού χάκινγκ πιστεύεται ότι έχουν μέχρι στιγμής περιοριστεί σε έρευνες για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, οι επικριτές τέτοιων πρακτικών ανησυχούν ότι οι Αρχές των ΗΠΑ σύντομα θα εξουσιοδοτηθούν και νομικά προκειμένου να επεκτείνουν την εν λόγω πρακτική και σε άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες.


Πηγή: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια