Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο των τελευταίων 70 χρόνων θα απολαύσουμε σε λίγες μέρες


Τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο των τελευταίων 70 χρόνων θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις 14 Νοεμβρίου!

Η σούπερ πανσέληνος θα συμβεί χάρη στην περίεργη τροχιά -που θυμίζει αβγό-, του φεγγαριού. Το ένα μέρος της τροχιάς, γράφει το Independent, θα είναι 30.000 μίλια πιο κοντά στη Γη.

Και αν η τροχιά του φεγγαριού ευθυγραμμιστεί με τον ήλιο και τη Γη, προκαλεί ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται περίγειο-συζυγία (perigeesyzygy). Περίγειο ονομάζεται το σημείο στην τροχιά της Σελήνης που προσεγγίζει περισσότερο τη Γη. 

Η απόσταση της Σελήνης από εμάς δεν είναι ακριβώς πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει εκκεντρικότητες που οφείλονται στη βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η Γη και ο Ήλιος. Όταν μια Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος συμβαίνει πάνω ή πολύ κοντά στο περίγειό της και η απόστασή της από τη Γη είναι πολύ μικρότερη από το μέσο περίγειό της τότε έχουμε το φαινόμενο Super Moon.

Την τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο φαινόμενο ήταν το 1948, ενώ η επόμενη σούπερ πανσέληνος που θα μπορούμε να απολαύσουμε θα είναι το Νοέμβριο του 2034!


Πηγή: news.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια