Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συζητούν «κούρεμα» μέχρι 50% στα κόκκινα δάνεια αλλά μόνο για αξιόπιστους δανειολήπτες

Έρχεται «κούρεμα» μέχρι 50% στα κόκκινα δάνεια αλλά μόνο για αξιόπιστους δανειολήπτεςΜια λύση που να ικανοποιεί εξίσου τα συμφέροντα του δημοσίου και των τραπεζών αναζητά η Κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με τους δανειστές οι οποίοι  ζητούν καθολικό  "κούρεμα" 

των οφειλών προς το δημόσιο από τους υπερχρεωμένους  δανειολήπτες τραπεζών  ώστε να μπει σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός για την αναδιάρθρωση του δανεισμού σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εμμένει στη θέση του να μην μπουν στη διαδικασία του "κουρέματος" παρακρατούμενοι φόροι όπως ο Φ.Π.Α που καταβάλουν πολίτες σε εργοδότες για να αποδοθούν στο δημόσιο η Φόροι Μισθωτών Υπηρεσιών που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους για την κάλυψη των  φορολογικών τους υποχρεώσεων..
Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:
  • Ενιαία αντιμετώπιση όλων των χρεών, χωρίς όρια και περιορισμούς ώστε η κατανομή των βαρών να είναι ισομερής μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και προμηθευτών.
  • Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα υπαχθούν μόνον οι βιώσιμες μεγάλες  επιχειρήσεις μετά από εισήγηση εκτιμητή.
  • Το "κούρεμα" η το "ξύρισμα" οφειλών προς το δημόσιο να αφορά μόνον πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.
  • Να κουρευτούν πανωτόκια τραπεζών και τόκοι δημοσίου σε ποσοστό 50% εφόσον ο οφειλέτης εξυπηρετεί κανονικά στη συνέχεια τις υποχρεώσεις του.
Η ένταξη  των μικρών επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με βάση τυποποιημένη φόρμα στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τους(π. ενεργητικό, πάγια κεφάλαια, δανεισμός, απασχολούμενο προσωπικό, οφειλές σε προμηθευτές κλπ)
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η ρύθμιση των χρεών θα επιλύεται στο τραπέζι του Μεσολαβητή ύστερα από διαπραγματεύσεις με όλους τους πιστωτές (Δημόσιο/ Ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και τους εκπρόσωπους εργαζομένων και προμηθευτών. Εφόσον υπάρξει συμφωνία του δανειολήπτη και οφειλέτη με τους πιστωτές στους οποίους ανήκει  το 60% των δανείων και των οφειλών η συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων και η εξυγίανση της επιχείρησης  θα επικυρώνεται από δικαστή. Με την παραπάνω διαδικασία οι υπερχρεωμένες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις ,θα πετυχαίνουν  ταυτόχρονη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από φορολογικές και ασφαλιστικές μη ενήμερες οφειλές ενώ θα τους παρέχεται θα μια επιπλέον δυνατότητα: το χρέος να μοιράζεται στα δύο.
  • Το ένα μέρος του θα αποπληρώνεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο.
  • Το υπόλοιπο θα παγώνει και η αποπληρωμή του θα μεταφέρεται στα επόμενα  5 ή 10 χρόνια.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η τελική λύση που θα δοθεί στα κόκκινα δάνεια να ικανοποιεί τους πάντες.  Τους οφειλέτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους (και όχι τους κατά σύστημα στρατηγικούς κακοπληρωτές),τις τράπεζες, το δημόσιο(εάν υπάρχουν φορολογικές η ασφαλιστικές εισφορές) και τυχόν προμηθευτές. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που διαπραγματεύεται με το Κουαρτέτο το φλέγον θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών  δανείων (60 δις ευρώ οφειλές μόνο σε τράπεζες) με ταυτόχρονα  οφειλές και στο δημόσιο(πάνω από 40 δις ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία)αλλά και σε προμηθευτές ήταν σαφής στις δηλώσεις του.
''Έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο η ρύθμιση στα δημόσια έσοδα γι' αυτό βάλαμε την εξαίρεση για τους φόρους και κάποια άλλα μέτρα, διασφαλίζοντας από την άλλη όμως την 100% ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών".
newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια