Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1979, το «σημείο μηδέν» της σύγχρονης εποχής

Την 28η Νοεμβρίου πριν από έξι χρόνια το Wikileaks δημοσίευσε το Cablegate, που αφορούσε διπλωματικά τηλεγραφήματα των πρεσβειών των ΗΠΑ από όλο
τον κόσμο. Από τότε μεγαλώσαμε την βάση δεδομένων (που σήμερα λέγεται PlusD) φτάνοντας τα 531.525 διπλωματικά έγγραφα από το 1979. Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα «σημείο μηδέν» της σύγχρονης εποχής, αυτό είναι το 1979.

του Joulian Assange



Όσα συνέβησαν στη Μέση Ανατολή, στην Ιρανική επανάσταση, στην άνοδο της ισλαμιστικής Σαουδικής Αραβίας και στη συμφωνία Αιγύπτου - Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ οδήγησαν όχι μόνο στην σημερινή ισορροπία δυνάμεων αλλά καθόρισαν και άλλαξαν τις σχέσεις μεταξύ πετρελαίου, μαχητικού Ισλάμ και του υπόλοιπου κόσμου.

Η εξέγερση στη Μέκκα μετατόπισε μόνιμα την Σαουδική Αραβία στον Ουαχαμπισμό, οδηγώντας στην διακρατική εξάπλωση του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στην αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν άφησε την πατρίδα του, την Σαουδική Αραβία και εγκαταστάθηκε στο Πακιστάν προκειμένου να υποστηρίξει τους Αφγανούς Μουτζαχεντίν. Η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν οδήγησε την Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με την CIA να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στους Μουτζαχεντίν μαχητές ως μέρος της «Επιχείρησης Κυκλώνας», υποθάλποντας την άνοδο της Αλ Κάιντα και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 1979 το Πακιστάν είχε εξισλαμισθεί, η αμερικανική πρεσβεία κάηκε και ο πρωθυπουργός Ζουλφικάρ Αλί Μπουτό εκτελέστηκε. Η Ιρανική κρίση με την ομηρία υπονόμευσε την προεδρία του Τζίμι Κάρτερ και οδήγησε στην εκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ανέβηκε στην εξουσία το 1979.

Η άνοδος της Αλ Κάιντα οδήγησε τελικά στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 στις επιθέσεις στις ΗΠΑ, κάτι που επέτρεψε την εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ σε μια δεκαετή περίοδο πολέμων, δημιουργώντας τελικά την ιδεολογική και οικονομική γεωγραφική βάση για την άνοδο του ISIS.

Η Ιρανική επανάσταση και η άνοδος του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία που έφερε τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ θα συνδεθεί το 1979 με την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα με την υπόθεση Ιράν-Κόντρας (σ.μ. πρόκειται για μυστική συμφωνία που έγινε υπό την προεδρία του Ρίγκαν για την χρηματοδότηση των ανταρτών Κόντρας στην Νικαράγουα με τα κέρδη που είχε η Αμερική από την πώληση όπλων στο Ιράν) που οδήγησε στην δίκη 12 αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Άμυνας, Κάσπαρ Γουέινμπέργκερ.

Σε άλλα σημεία της γης η Θάτσερ κέρδισε την εκλογική μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ροδεσία έγινε Ζιμπάμπουε, Η Ίντι Αμίν εγκατάλειψε την Ουγκάντα και το ACN αποφάσισε να αντισταθεί στο Άπαρχάιντ με στρατιωτικά μέσα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το πυρηνικό ατύχημα στο Νησί των Τριών Μιλίων οδήγησε στην αλλαγή πολιτικής και στην αποτροπή κατασκευής και ανάπτυξης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα για τις επόμενες δεκαετίες.

Και ενώ οι συμφωνίες SALT που υπογράφηκαν το 1979 έφεραν κάποια αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου πυρηνικού πολέμου οι πυρηνικές προετοιμασίες και δοκιμές εντάθηκαν σε άλλα σημεία της γης. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πυραυλική ασπίδα τοποθετώντας πυραύλους Pershing και Cruise στην Ευρώπη και μια πυρηνική δοκιμή της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ ανιχνεύθηκε από τους πρώτους πρώιμους δορυφόρους προειδοποίησης.

Η Κίνα άλλαξε εξωτερική πολιτική και ο Deng Xiaoping επισκέφθηκε τις ΗΠΑ σε ένα στρατηγικό επαναπροσανατολισμό των δύο κρατών.

Το 1979 έμοιαζε ότι το αίμα δεν θα σταματήσει ποτέ να ρέει. Δεκάδες χώρες έζησαν δολοφονίες, πραξικοπήματα, εξεγέρσεις, βομβιστικές επιθέσεις, πολιτικές απαγωγές και πολέμους απελευθέρωσης.

Με την προσθήκη των Carter Cables III το Wikileaks πλέον έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας. Αρκετά για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο.



ThePressProject
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια